Beharing Lichaam Voor hem Zweten

5 Redenen voor donkere oksels!

Oorzaken en oplossingen!

Een verschijnsel dat zich vooral voordoet bij mensen met een gekleurde huid. Er zijn minstens 5 oorzaken te vinden voor ‘donkere oksels’.

Oorzaak #1: Scheren.

Als je scheert dan snij je de haren af bij de huid of net eronder. Als je haar ietsje donkerder is dan je huidskleur dan kan het de indruk wekken dat je huid donkerder is. Je ziet dan de haartjes die net onder de oppervlakte zitten.

Oplossing: Stop met scheren en probeer harsen of epileren. Op deze manier verwijder je de haren die onder de oppervlakte zitten zodat deze niet meer zichtbaar zijn.

Oorzaak #2: Concentratie van dode huidcellen.

Volgens minstens 1 dermatoloog worden donkere plekken in de oksel veroorzaakt door een concentratie aan dode huidcellen. De dode huidcellen zitten vast in microscopische “hills and valleys” van de huid.

Oplossing: Exfoliëren en dan het liefst met producten die melkzuur bevatten.

Oorzaak #3: Deodorant gebruik.

In theorie kunnen sommige ingrediënten (bijvoorbeeld parfum) een reactie geven en de huid verkleuren. In de praktijk lijkt dit onrealistisch maar veel mensen claimen dat door te stoppen met het gebruik van deodorants de verkleuring verdwijnt.

Oplossing: Probeer een merk te vinden zonder parfum en gebruik een deodorant in plaats van een anti-transpirant.

Oorzaak #4: Een medische aandoening genaamd acanthosis nigricans.

Deze aandoening veroorzaakt licht bruine tot zwarte markeringen in de nek, oksels en in de lies. Het kan gelinkt worden aan insuline productie of aan een klieraandoening en komt het meeste voor bij mensen met overgewicht.

Oplossing: Let op je dieet om de insulineproductie te controleren. Gebruik retin-A, 20% urea, alpha hydroxyzuur en salicylzuur op recept om je oksels lichter te maken.

Oorzaak #5: Hyper pigmentatie.

Deze aandoening veroorzaakt een overproductie van melanine. Het komt meestal niet voor in de oksels dus het is een minder waarschijnlijke oorzaak.

Oplossing: Gebruik een bleek crème om het de extra melanine te vernietigen. De website ‘The Beauty Brains’ raadt dit niet aan zonder een dermatoloog te raadplegen. Daarnaast kan je ook een laser behandeling doen om het pigment te vernietigen.

Meer weten over Beharing?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

6 reacties

  • Ik heb zelf dit probleem ook gehad door het scheren. Na IPL is het wel minder geworden,maar er blijft een waasje zitten. Nu kwam een klant ermee dat zij dit probleem heeft verholpen met simpelweg citroensap aan te brengen!!! Zij is van Surinaamse afkomst en inderdaad na het bekijken van haar oksels (had het daarvoor ook al gezien) zijn haar oksels veel lichter geworden.
    Ik ga dit toch eens proberen en zal er foto’s van maken.
    Dus to be continue…

  • Beste Anno, het probleem lijkt in de huid zelf te zitten en dan helpt harsen ook niet, omdat je daarmee alleen de haren weghaalt. Ga eens naar de huisarts, laat hem/haar ernaar kijken en wie weet besluiten jullie samen om jou naar de dermatoloog te sturen voor verder onderzoek. Is dat een goed idee?

  • ik heb al een hele lange tijd last van bruine oksels en ben 14 jaar, mijn oksels lijken meer op de foto van oorzaak 1. Maar harsen helpt niet en deed ook alcohol onder mijn oksels maar dat help de niet ik zou graag van dit probleem af willen.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.