Geteste producten Gezicht Pigmentvlekken Rimpels en slapte Vitamine A (+derivaten) Werkstof dossiers

Gerti geeft tips over gebruik vitamine a zuur creme

Gerti
Geschreven door Gerti

Hoe gebruikt Gerti zelf vitamine a zuur crème?

Naar aanleiding van Monique’s Obagi bootcamp is er een hele discussie ontstaan over het gebruik van vitamine A voor cosmetisch gebruik. Tijd voor wat tips en trics van deze ervaringsdeskundige!

Als eerste is het belangrijk om onderscheid te maken tussen vitamine A (retinol of Retinyl palmitate) en vitamine A-zuur (tretinoïne). Zie ook het Beautyjournaal woordenboek over vitamine A. Tretinoïne is alleen op doktersrecept verkrijgbaar en wordt meestal voorgeschreven bij (ernstige) acne. Tretinoïne is tevens een van de weinige stoffen waarvan bewezen is dat ze rimpelvorming vermindert en elasticiteit van de huid verhoogt. In cosmetica kom je meestal retinol tegen dat zonder recept verkrijgbaar is. Retinol heeft van zichzelf geen anti-aging eigenschappen. Het moet omgezet worden in vitamine A zuur. Dat kan op de volgende manier*:

De concentratie moet behoorlijk hoog zijn wil retinol rimpels verminderen. Je komt concentraties tegen tot wel 1%. Uiteraard hangt de werkzaamheid af van de samenstelling van de crème. De helaas veel te vroeg overleden cosmetisch wetenschapper prof. Johann Wiechers heeft hier boeiende artikelen over geschreven voor Beautyjournaal. Retinol kan de huid behoorlijk irriteren. Retinaldehyde (retinal), veel minder bekend, staat een stap dichter bij vitamine A-zuur en blijkt de huid minder te irriteren. Vitamine A-zuur kan de huid ook behoorlijk irriteren.

Tretinoïne is geen sinecure. Je mag het niet gebruiken als je zwanger bent of zwanger wilt worden. Ook als je je huid laat laseren, bijvoorbeeld vanwege couperose, mag je de twee weken voor de behandeling geen tretinoïne gebruiken. Door de discussie hier op Beautyjournaal, lijkt het alsof het niks voorstelt om je dokter een recept te vragen. Een paar adviezen zijn derhalve op hun plaats.

 • Begin met een retinol product. ROC, Vichy, Lancaster, Philosophy. Je kunt vervolgens het percentage opbouwen. Obagi, Skinceuticals, MD formulations hebben allemaal sterker geconcentreerde retinol crèmes.
 • Als retinol irriteert, probeer dan een crème met retinal. Avène heeft verschillende crèmes met retinal (Ysthéal+, Eluage, Triacnéal).
 • Hoe voorkom je irritatie bij tretinoïne:
 1. Bouw het gebruik  van tretinoïne op. Je begint bijvoorbeeld met twee keer per week, na een tijdje om de dag tot je het elke dag kunt gebruiken. Niet iedereen kan tretinoïne elke dag gebruiken. Forceer niks. Je hebt maar één huid.
 2. Begin met een laag percentage tretinoïne, bijvoorbeeld 0,02% en bouw op naar 0,05 of zelfs 0,1%.
 3. Gebruik een crème, niet de gel. De gel penetreert sterker vanwege de alcohol. Datzelfde geldt voor de oplossing.
 4. Gebruik eerst een moisturizer, een uur later je tretinoïne. De werking zal dan wat minder zijn, omdat er minder tretinoïne in je huid penetreert, met je moisturizer heb je een barrière opgebouwd, maar je hebt ook minder last van irritatie.
 5. Breng een moisturizer aan nadat je je tretinoïne hebt aangebracht. Ik zou wel 30-60 minuten wachten, omdat de penetratie min of meer stopt zodra je de moisturizer aanbrengt.
 6. Meng je tretinoïne met een moisturizer.
 7. Voor de volledigheid noem ik ook de short contact therapy. Dan was of spoel je de vitamine A zuur na 1 of 2 minuten af. Dit schijnt alleen met tazarotene gel (Tazorac)  te werken.
 8. Het kan zijn dat je na het gebruik van tretinoïne of retinol wat gaat vervellen. Je kunt hiervoor een zachte scrub gebruiken, bijvoorbeeld Dremalogica Daily Microfoliant of Sensai Silk Peeling Powder, of een exfoliant met glycolzuur. Gebruik geen agressieve scrub!
 9. Exfolieer of scrub niet voordat je de tretinoïne  aanbrengt. Dat verhoogt de irritatie.
 10. Gebruik geen toners met alcohol voordat je retinol aanbrengt. Dat verhoogt de penetratie en dus de kans op irritatie.
 11. Gebruik tretinoïne op een droge huid.

Jetske Ultee’s tips over et gebruik van vitamine a zuur creme 

Wil je echt aan de tretinoïne, lees dan ook de adviezen van cosmetica onderzoeker Jetske Ultee**. Voor de volledigheid herhaal ik ze hier:

 • Voor Vitamine A-zuur heb je een recept nodig van een arts. Dat is niet voor niets. Vitamine A-zuur staat geregistreerd als geneesmiddel en kan bij verkeerd gebruik problemen veroorzaken. Bouw het dus heel rustig op!
 • Vitamine A-zuur mag je niet tijdens de zwangerschap gebruiken
 • Vitamine A-zuur (of tretinoïne; de stofnaam) is niet hetzelfde als Retinol of Retinyl Palmitate. Laat je niet voor de gek houden….
 • Gebruik Vitamine A-zuur alleen ’s avonds. Het kan erg slecht tegen licht.
 • Combineer Vitamine A-zuur altijd met een crème met antioxidanten en kalmerende bestanddelen. Een dergelijk product kan je bij een gevoelige huid onder de vitamine A-zuur gebruiken. Is je huid minder gevoelig dan kan je het over de vitamine A-zuur heen aanbrengen. Dit is echt van belang. Chronische irritatie van de huid heeft namelijk een averechts effect!
 • Vitamine A zuur werkt, maar is geen wondermiddel. Het duurt zeker 5 maanden voordat je wat gaat zien. Bij sommige mensen werkt het niet. Hoe dat komt weten we niet goed.

Gerti’s eigen ervaringen:

Jaren geleden heb ik zelf een tijdje tretinoïne 0,02% gebruikt. Ik kreeg toen last van irritatie en vervelling rond mijn neus en ben er snel mee gestopt. Tretinoïne mag dan wel rimpels verminderen, ik wil er ook nu goed uitzien. Ik ben toen overgestapt op Ystheal van Avène, en later op Eluage. Beide crèmes heb ik jaren zonder problemen gebruikt. Avène is heel open over de concentratie van de ingrediënten (0,05% retinal). Het is een onderschat merk op de Nederlandse markt. Ik ben blij dat Beautyjournaal er regelmatig aandacht aan schenkt. Misschien niet sexy, maar wel werkzaam!

Sinds een week ben ik weer begonnen met tretinoïne 0,02% met als doel verbeteren van de huidstructuur en verminderen van  pigmentatie. Ik ben bewust met een laag percentage begonnen, en smeer niet meer dan twee keer per week. Daarnaast exfolieer ik twee  keer per week met Dermalogica Daily Microfoliant. Tot nu toe heb ik geen last van irritatie of vervellen, maar dat zegt niks na een week. Wel merk ik dat ik dagcrème dikker moet smeren, zeker nu het buiten zo koud is. Ik zal voor Beautyjournaal een dagboekje bijhouden en  regelmatig mijn ervaringen met jullie delen.

Bronnen: *  http://www.smartskincare.com/treatments/topical/retinol.html, ** http://jetskeultee.nl/2009/11/27/vitamine-a-retinoiden/,  **ttp://jetskeultee.nl/2009/12/11/het-gebruik-van-vitamine-a-zuur/

Meer weten over Geteste producten?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Beste shopdeal

Over deze schrijver

Gerti

Gerti

Gerti beschouwt haar huid als gecombineerd, met weinig rimpels maar wel met beginnende verslapping. Ze is dol op verzorgingsproducten met absoluut bewezen werkzame stoffen. Ze is beretrouw aan haar vitamineserum van SkinCeuticals.

Ze heeft meer dan 400 flesjes nagellak! Ze geeft het toe: ze is een addict. Ze zou zich het liefst elke dag willen laten verleiden door de luxe uitstraling van chique cosmeticamerken met hun mooie potjes en poetische claims, alleen….ze kan het niet.

110 reacties

 • dag voor je verhaal arie, heel goed dat je het hier deelt. het klopt inderdaad dat er aardig wat mensen zijn die helemaal niet tegen vitamine a zuur kunnen, er inderdaad een gortdroge huid van krijgen en waar zelfs mogelijk juist daardoor de rimpels erin vallen. het is en blijft een medicinaal product. daarentegen zijn er ook mensen bij wie het wel werkt. maar je moet goed weten wat de kansen en valkuilen zijn en daarom alleen smeren onder professionele begeleiding.

  retinol is een zwakkere vorm van vitamine a zuur, dus minder sterk. dit kan juist een optie zijn voor hen die niet tegen a-zuur kunnen. en dan zijn er nog andere ook lichtere derivaten als retinyl palmitaat.

  persoonlijk raadik het niet aan ook om het hele jaar door zuren op de huid te smeren, alleen in kuurtjes. maar goed, sommige vrouwen blijken daar toch goed tegen te kunnen en anderen zijn verslaafd aan het gladde huidgevoel dat het oplevert. dus tsja.

  en bij kuurtjes ook altijd heel goed blijven voeden, ook een voedend laagje over de retinol of a-zuur heen leggen om uitdroging te voorkomen.

 • Nog een tip wat ik wil meegeven.Let ook op de crèmes die je gebruikt.Vitamine a zuur en retinol drogen je huid al heel erg.Dus wees voorzichtig met crèmes waarin vitamine c of acid en dergelijke ingrediënten in zitten want dat droogt je huid nog meer.Ook maskers en scrub.Onwetend heb ik dat ook gedaan totdat mijn schoonheidsspecialist mij erop wees.Succes !

 • Hoi allemaal.
  Wil graag mijn ervaring met vitamine a-zuur met jullie delen.Ik worstel al vele jaren tegen pigmentvlekken op mijn gezicht.Een paar jaar terug van de dermatoloog hydrochinon gekregen .Vlekken waren redelijk lichter geworden en daarna vitamine a zuur gekregen voor nabehandeling.
  Al na korte tijd merkte ik dat het mis ging.Huid werdt steeds droger,vlekken werden weer donkerder en ik kreeg er juist rimpels van.Meteen gestopt .Eindelijk Na lange tijd ziet mijn huid er weer wat beter uit dankzij mijn schoonheidsspecialist.Gebruik nu 1keer in de week Retinol.Lang verhaal maar wat ik ermee wil zeggen is wees heel voorzichtig met retinol of vitamine a zuur.Kan soms averechts werken zoals bij mij.En vooral goed hydrateren.een vochtarm huid kan voor heel veel problemen zorgen.succes!

 • Hoi Kenny,

  Wat een nare ervaring zeg. Ik heb exact hetzelfde. Ik vroeg mij af de vlekken en putjes bij jou weg zijn gegaan of nog steeds aanwezig zijn? Groetjes, Lizzy

 • Moet ik er misschien bij zeggen: ik smeer iedere dag bio oil of een andere litteken crème op de strepen n de hoop dat het daarmee minder wordt maar dat is dus niet het geval. Naast het roder worden had ik geen andere klachten zoals jeuk of schilfers. Er kwamen wel veel fijne rimpeltjes. Doorheen deze comments lees ik allerlei dingen over producten die helpen bij schilferigheid en zo maar is er ook iemand die een oplossing heeft op mijn probleem? Ik ben student dus geld voor dure crèmes heb ik niet, die vitamine A zuur crème was al duur genoeg.

 • Hoi Allemaal!

  Ik heb van m’n dermatoloog vitamine A zuur voorgeschreven gekregen voor een soort striemen op mijn buik (twee lange horizontale strepen). Hij heeft me echter niet goed ingelicht over de mogelijke bijwerkingen dus ik ben gelijk iedere dag beginnen smeren. Na een week merkte ik dat de lijnen roder werden, erger dus in plaats van beter. Op sommige plekken was er precies zelfs iets te zien dat leek op een litteken of zo: Een heel dunne laag strak glanzende huid. Geen idee hoe ik het moet omschrijven. Ik ben toen gestopt met de creme maar nu, een paar weken later zien de strepen nog altijd rood. Dat littekenachtig weefsel is weg maar de zomer komt eraan en ik wil echt niet met die lijnen in bikini. Help?

 • Hoi Gaby,lief dat je het vraagt. Ik begrijp je probleem, zeker als je een representatieve functie hebt . Obagi is een echte winterkuur. zoals ik al beschreef in mijn verhaal, ik kon in de winter gelukkig mijn das over mijn kin trekken, want ja…je ziet er een tijdje niet echt geweldig uit, daar ben ik heel eerlijk in.Momenteel is het heel wisselend, de ene dag zie ik er stralend uit, de andere dag zit ik opeens onder de pukkels en rode vlekken. Mijn huid kan heel veel hebben, maar hij wordt ook gevoeliger, ik merk het ook aan mijn leesbril op mijn neus, daar raakt mijn huid sneller geirriteerd. Ik heb het geluk dat en Annelies Aarts en Monique Lindeboom mij begeleiden, en mijn huidconditie in de gaten houden;ben blij dat ik in deze “luxe positie” zit, dat geeft toch een veilig gevoel.

 • Hoi babs, ik kreeg ze in één keer voorgeschreven tezamen met hydroquinone. Nadat ik de producten had gehaald durfde ik toch niet goed aan de Obagi kuur te beginnen. Heb de produkten van Obagi wel teruggebracht naar ‘kliniek’ maar bleef ‘achter’ met vitamine a + hydroquinone (had immers recepten al ingeleverd bij apotheek en betaald). Gebruik wel zelf de vitamine a creme maar niet met die frequentie dat ik snel de resterende tubes gebruik. Vandaar het berichtje of ik er iemand blij mee kan maken die graag vitamine a creme wenst te proberen. Ik werd zeker begeleid vanuit de kliniek maar vond het risico op vervellen, roodheid in combinatie met een representatieve job toch te groot vandaar de beslissing dat ik de obagi kuur toch niet aan hebt gedurfd. Hoe is het nu met jou Babs?

 • @Gaby, ben eigenlijk wel benieuwd hoe je aan zoveel tubes tegelijk komt..kreeg je ze allemaal tegelijk voorgeschreven? Werd je wel begeleid door een cosmetisch arts/dermatoloog?

 • Na mijn avontuur met vitamine a crème is mijn huid helemaal hersteld. Dat heeft wel even geduurd, bleef wat gevoelig. Ik gebruik nu weer gewoon de routine van Paula, inclusief BHA 2% gel in de morgen en drie keer per week de AHA weekly 10% in de avond. Ik heb mijn tube vit a crème aan een vriendin met acne gegeven. Hoop dat het voor haar wel gaat werken. Ze heeft alle waarschuwingen meegekregen, dus ze weet waar ze aan begint.

 • Ik zou het Obagi pakket ook gaan gebruiken en heb op recept een aantal tubes vitamine a creme voorgeschreven gekregen (o,o5%). Aangezien ik het toch niet aandurf om de Obagi produkten te gaan gebruiken (ivm roodheid, schilfers, etc) heb ik een aantal tubes vitamine a creme (de originele via de apotheek) over. Ik gebruik het zelf ook maar om nou een voorraad van 4 tubetjes te behouden is een beetje zonde. Wie kan ik er tegen een kleine vergoeding ‘blij’mee maken? Mail even naar gabyklaver@hotmail.com.

 • Ik raak helemaal in de war van de AHA’; ik dacht even dat dat ook uit vitamine a zuur bestond!Maar nee dus. En bedankt voor jullie reacties.

 • @Kenny, ik heb van de Body Shop de capsules en de Skin Boost Vit.C.. Ik ben helemaal fan van de Boost! Die gebruik je NA je moisturizer. Je krijgt er een supergladde en zeer zachte huid van. Het vult als het ware, de lijntjes e.d. mooi op. De capsules doen naar mijn idee niet zo veel.
  Ik gebruik Orthocel emulsie als dagcreme en Orthocel uit de pot als nachtcreme. Hier zit vit. A en vit. E in. Volgens Jetske Ultee is vit. E. in combinatie met vit. C. “Een Gouden Duo”. Vandaar dat ik de Boost als Finishing Touch smeer, je krijgt er een gematteerde huid van. Rond 20.30 reinig ik zorgvuldig mijn huid waarna ik de tretinoine smeer. Wanneer ik naar bed ga, gebruik ik de Orthocel + Vit. C-Boost.

  @Elly, ik gebruik de Tretinoine 0,05%, dus de vit. A-zuur creme.

 • @Elly: ik gebruik ’s avonds om de dag AHA of Vitamine A zuur. AHA sla ik ook wel eens over. ’s Ochtends soms BHA. Niet altijd.
  Maar dus nooit AHA of BHA op hetzelfde moment als vitamine A zuur.

 • @Elly: over vitamine A zuur wordt hier inderdaad veel geschreven. Vitamine A zuur (tretinoïne) crème is alleen op doktersrecept verkrijgbaar.
  In cosmetische producten wordt vitamine A gebruikt in de vorm van retinol. Retinol moet omgezet worden in vitamine A zuur om zijn werk te kunnen doen. Zie dit artikel: https://www.beautyjournaal.nl/2012/02/vitamine-a-retinol-en-zijn-derivaten/.
  Zowel retinol als vitamine A zuur kunnen irritatie geven. Een alternatief is dan een crème van Avène met retinaldehyde zoals Ystheal of Eluage. Die zijn milder. Nog steeds uitkijken hoor. En altijd een zonnefactor gebruiken!

 • Hoi Adri,

  Sorry dat ik nu pas reageer maar zie nu je reactie pas! Bedankt daarvoor!

  Zoals je misschien hebt kunnen lezen zijn er ondertussen meer klachten ontstaan. Daarom heb ik twee weken geleden besloten te stoppen! Hoop nu dat zowel de vlekken en vooral de rimpeltjes die zijn ontstaan minder worden. Ik vet de boel continue in! En gebruik vitamine C (serum). Hoe bevallen die capsules van The Body Shop?

 • Bedankt voor je reactie Adri, heel duidelijk.
  Maar voor de goede orde; vitamine a zuur is toch wat anders dan de vitamine a creme, he, waar zo veel over geschreven wordt. Want na alle reacties op beautyjournaal zou ik daar niet aan durven beginnen! Elly

 • @Elly: op de site van Jetske Ultee kun je het volgende lezen: Als je huid goed reageert, is een combinatie van vitamine A zuur en glycolzuur prima. Je zou het op kunnen bouwen en uiteindelijk ’s ochtends glycolzuur kunnen gebruiken en ’s avonds vitamine A zuur. Let wel op! Niet elke huid kan dit verdragen! Als dit wat te heftig is kun je het ook opbouwen tot bijvoorbeeld om de avond glycolzuur en om de avond vitamine A zuur.
  Gebruik overdag zeker een zonnefactor. Ook als je ’s avonds vitamine A zuur of glycolzuur gebruikt. Je huid wordt wat gevoeliger voor zon, dus goed beschermen is zeker belangrijk. Als je een zonvakantie gaat doen kun je ook altijd even stoppen met het gebruik van vitamine A zuur, of de frequentie van het gebruik verlagen. Als je terug bent (of in September) kun je het dan weer wat vaker gaan gebruiken.

  Op 3w’s dermtv.com zegt Dr. Schultz ook, dat je AHA en BHA niet tegelijkertijd mag gebruiken met de Vit.A-zuur maar wel apart mag gebruiken. Ik gebruik dus 1 x p.w. ’s ochtends AHA, 1 x p.w. ’s ochtends een BHA en 1 x p.w. een scrub. Het gaat nu heel erg goed met mijn huid, sterker nog, de pigmentvlekken zijn echt een heel stuk lichter.

 • Ik lees in een reactie van Adri dat zij de AHA en de BHA van Paula’s choise allebei gebruikt. Doe je dat om en om of s’morgens de een en sávonds de andere. Ik heb zelf heel goede resultaten met de BHA 2% gel en wist niet dat je dan ook de AHA kon gebruiken. Graag een reactie, Elly

 • Dag Monique,

  Ontzettend bedankt voor je reactie!

  De kuur is in dit geval erger dan de kwaal, wat mij betreft! Ik heb dan ook besloten per direct te stoppen!

  Eindresultaat na 5 weken:

  1 Een paar nieuwe littekentjes.

  2 Pigmentvlekken (die niet heel duidelijk te zien zijn, gelukkig).

  3 Nieuwe rimpeltjes op mijn voorhoofd (ik weet precies welke er al zaten!) en onder mijn oog!

  Dat laatste vind ik misschien nog wel het allerergste. Ik heb NIET onder mijn ogen gesmeerd maar ik lees overal dat dat spul een stukje migreert! Let wel: ik had 5 weken geleden GEEN rimpels onder mijn ogen, alleen twee ultrafijne lijntjes die je alleen van heel dichtbij zag als ik lachte (ik ben goudeerlijk) maar sinds ik de tretinoine gebruik, zijn er meerdere expressielijntjes bijgekomen. Ook al smeerde ik onder mijn ogen twee keer per dag met een goede creme! Dit komt overduidelijk door de dunner geworden huid. Dat zie ik duidelijk! Mijn glimlach onder mijn ogen is daardoor anders; veel meer lachlijntjes zijn nu zichtbaar, ben net een bejaarde! Daarnaast zie ik zelfs een verticaal lijntje (!!). dat geen expressierimpel kan zijn!

  Zoals ik hierboven al schreef; je leest overal dat deze rimpeltjes tijdelijk zijn maar dat geloof ik niet.

  Ongelooflijk dat je een jaren zorgvuldig opgebouwde huid in een dikke maand kan verpesten! Ondertussen blijf ik maar flink moisturisen en vitamine C onder mijn ogen smeren! En bidden dat mijn huid snel weer dikker wordt om nog meer rimpeltjes te voorkomen (weet iemand hier hoe lang dat kan duren?).

 • hoi kenny, ik sprak vandaag nog een arts en passant over jouw vraag over littekentjes. het is heel goed mogelijk dat deze iets dieper in de huid hebben gelegen en door het peelende effect van de creme nu zichtbaar worden. het is dan een kwestie van doorgaan en dus doorbijten omdat op een gegeven moment het gladde huidje tevoorschijn zou moeten komen, zo werkt het met deze medicinale creme. het heeft echt weken lang de tijd nodig, na ca 4-5 weken zou je door de ergste fase heen moeten zijn. maarja….weegt het op tegen wat je ervaart, en is de kuur niet erger dan de kwaal??

 • Beste Babs,

  Dank je wel voor je aardige woorden. Ik raak de creme (voorlopig?) niet meer aan! Ik wil geen risico meer lopen! Al is mijn huid rustig, ik zie nu op mijn voorhoofd en onder mijn ogen lijntjes en rimpeltjes die ik nooit eerder had! Die kunnen er ook nog wel bij! Ik lees overal dat dit door de droogte komt en dat je goed moet smeren met moisturiser, maar ik doe niets anders en na een week zie ik ze nog steeds! Ergens denk ik ook dat dat een drogreden is! Een rimpeltje is (blijkbaarbaar!!) binnen een paar weekjes ontstaan maar hoe kan je hem dan weer wegkrijgen door vocht, olie of vet? Dan zou dat toch ook gebeuren met oudere, al eerder ontstane rimpels? En dan zou ieder mens op aarde met een superglad gezicht rondlopen, toch?!

 • @Kenny. Ook ik heb wat problemen gehad m.b.t. pigmentatie. Ik kreeg ineens een flinke plek op mijn linkerwang. Ik raakte toch een beetje in paniek. Ben voor de zoveelste keer van alles via internet uit gaan zoeken en kwam o.a. uit op een test van Rona die een ReAura aan het uittesten was. Daar staat geschreven: ” De reactie van de pigmentvlekken is echt apart. Het lijkt wel alsof ze van binnenuit ‘oplossen’, het pigment wordt naar buiten gewerkt en is zichtbaar als kleine zwarte puntjes. Op sommige plekken kon ik zelfs die puntjes wegvegen. Heel apart. Af en toe als ik getinte dagcrème aanbreng gaat het iets rullen, dat komt omdat mijn huid heel lichtjes vervelt.”
  Ook kwam ik uit op de site van Joost Kroon waar 11 punten genoemd staan: o.a. “punt 4: Gebruik eerst een moisturizer, een uur later je tretinoïne. De werking zal dan wat minder zijn, omdat er minder tretinoïne in je huid penetreert, met je moisturizer heb je een barrière opgebouwd, maar je hebt ook minder last van irritatie. Punt 5: Breng een moisturizer aan nadat je je tretinoïne hebt aangebracht. Ik zou wel 30-60 minuten wachten, omdat de penetratie min of meer stopt zodra je de moisturizer aanbrengt. Punt 6: Meng je tretinoïne met een moisturizer. Punt 8: Het kan zijn dat je na het gebruik van tretinoïne of retinol wat gaat vervellen. Je kunt hiervoor een zachte scrub gebruiken of een exfoliant met glycolzuur. Gebruik geen agressieve scrub! Punt 9: Exfolieer of scrub niet voordat je de tretinoïne aanbrengt. Dat verhoogt de irritatie. Punt 10: Gebruik geen toners met alcohol voordat je retinol aanbrengt. Dat verhoogt de penetratie en dus de kans op irritatie.”
  Jetske Ultee schrijft: “Vitamine A zuur is alleen op recept te verkrijgen. Het zal dus wat meer doen voor de huid, maar ook wat meer kunnen irriteren.
  Als je huid goed reageert, is een combinatie van vitamine A zuur en glycolzuur prima. Je zou het op kunnen bouwen en uiteindelijk ’s ochtends glycolzuur kunnen gebruiken en ’s avonds vitamine A zuur. Let wel op! Niet elke huid kan dit verdragen! Als dit wat te heftig is kun je het ook opbouwen tot bijvoorbeeld om de avond glycolzuur en om de avond vitamine A zuur.
  Je zou vitamine A zuur ook kunnen combineren met een product met een hoog percentage vitamine C. Dit helpt ook onder andere tegen oppervlakkig pigment. ”

  Ik heb de dag na het ontstaan van die grote vlek een milde peeling gedaan van Clarins en wat Rona al schreef, ik kon de pigmentvlek redelijk tot goed wegwrijven. Ik heb bij de Body Shop de Vit-C capsules gehaald en wissel dat nu af met de tretinoine. Eens per week gebruik ik de glycol van Paula en 2 x per dag smeer ik een SPF 25 of 30. Mijn huid lijkt niet alleen gladder maar is gewoon gladder en de pigmentvlekken in mijn gezicht zijn echt lichter dan dat ze waren op het moment dat ik met de tretinoine begon en dat is bijna 8 wk geleden. Als ik jou was zou ik om de dag smeren in combinatie met vit.c..
  Ook kun je bij You Tube filmpjes zoeken van Dr. Schultz http://www.dermtv.com , o.a. http://www.youtube.com/watch?v=rNNYbUnANsk&feature=relmfu Hier kun je heel veel bruikbare info. vinden.

 • @Gerti: thanks, de rode vlekken trekken al weg. Als de droogheid en vervellingen gestopt zijn zal ik de retinal crème van Avene gaan proberen. Wellicht gaat dat wel goed. Fijne paasdagen!

 • Prima, Monique! Als er iets is wat u nog wilt weten, hoor ik het graag!

  Werkelijk niemand kan mij echt duidelijkheid geven over deze kwestie, en dat vreet aan mij (toepasselijke woordspeling!!)

 • @ Kenny…en anderen: Als ik de reacties lees, denk ik..wat erg voor alle mensen die er zo mee tobben. Ik gebruik tretenoine 0,05% , maar samen met een hele verzorgingslijn van Dr. Zein Obagi.
  Dus ik meng de crème met een andere en die breng ik op.
  Ik herken alle vervelende bijwerkingen, nee, dat is inderdaad geen feest..roodheid, vervellen, irritatie, jeuk. Maar ik heb het geluk dat ik begeleid wordt door een cosmetisch arts verbonden aan een beautysalon. Toen het even mis ging ( ik kreeg last van zgnd galbulten) heb ik contact opgenomen en kon binnen korte termijn terecht om er naar te laten kijken.
  Gelukkig was het probleem snel weer over en bleek het van binnenuit te komen. dus niet van de crème.
  @ Kenny, ik heb even gekeken op de website van Obagi, en wellicht is dit wel wat voor je..sommige foto’s komen uit de salon van Annelies Aarts, waar ik ook behandeld wordt. Al is mijn behandeling meer gericht op pigmentvlekken, fijne lijntjes en stevigheid van de huid.
  http://content.obagi.nl/obagiclenzidermmdsystem/clenziderm-md-gebruikerservaringen.html
  en http://content.obagi.nl/obagiclenzidermmdsystem.html
  Mijn ervaringen met Obagi kan je hier lezen: https://www.beautyjournaal.nl/2012/03/babs-laat-haar-huid-bleken-met-fraxel-laser-en-obagi-skincare-deel-3/
  Kenny, sterkte en ik hoop dat er voor je probleem snel een oplossing wordt gevonden!

 • hoi kenny, we gaan ook jouw ervaring even aan de dermatoloog uit ons team voorleggen.

 • Ik smeer nu een week of 5 elke avond met tretinoine 0,02% Voorgeschreven door mijn huisarts voor zeer lichte, maar aanhoudende acne (ik ben een 31 jarige man en nog steeds niet helemaal puistvrij).

  De eerste anderhalve week was mijn gezicht een en al velletjes, ik kon letterlijk de straat niet op. Overdags smeer ik altijd Ultrasun Face SPF 30.

  Na die tijd werd mijn huid rustiger en de gevreesde puistenuitbraak bleef gelukkig uit (hoewel ik wel degelijk puistjes kreeg, maar niet zoveel als ik had verwacht).

  Na een weekje of twee kreeg ik pigmentvlekken ter groote van een 5 cent munt boven mijn wenkbrauwen die een fractie donkerder zijn dan mijn eigen huid. Volgens mijn huisarts zijn hyperpigmentatievlekken bij gebruik van tretinoine tijdelijk. Ik hoop dat íe gelijk heeft!!

  Als klap op de vuurpijl begon ik kleine littekentjes in mijn gezicht te zien. Putjes die ik eerst niet had, krasjes die mij nooit zijn opgevallen (zoals onder mijn oog, ter hoogte van het bot waar ik het nog smeerde). Op een gegeven moment leek het alsof er steeds als ik een droog velletje voorzichtg wegwreef, ik een littekentje maakte. Ze zijn niet superdiep maar wel aanwezig!

  Tijdens een avondje googlen vond ik op een paar fora, zowel binnen als buitenland, een handjevol mensen met hetzelfde probleem. Een ‘verklaring’ hiervoor was dat met het verwijderen van de buitenste huidlaag door de tretinoinecreme oude onderliggende putjes, krasjes etc. weer zichtbaar zouden worden en dat je vooral vrolijk moest doorsmeren want uiteindelijk zouden ze verminderen/verdwijnen (had dat lekker even in de bijsluiter gezet, zou ik zeggen!!).

  Ik had al mijn twijfels over deze theorie maar toen ik vandeweek een piepklein ontstekinkje (althans, daar leek het op) op mijn wang zag die na een dag of twee plaatsmaakte voor een DUIDELIJK littekentje (denk aan een acnelitteken) ben ik er voor mezelf wel uit! Aan de ene kant wil ik doorsmeren omdat ik ergens de illusie heb dat alles nog wel zal verbeteren (als ik stop wordt het sowieso niet beter) maar ik ben bang dat als ik doorga ik overmorgen er een lekkere krater bij heb!

  Ik ben kapot van deze ervaring en voel een soort boosheid ontstaan voor artsen, dermatologen die maar roepen dat je vooral lekker moet gaan smeren want je dermis wordt er dikker van en je wordt er zo mooi van! Nou, ik heb het 5 weken geprobeerd en het heeft mij voor mijn gevoel VERMINKT!

  Ik snap niet waarom je relatief zo weinig van dit soort verhalen hoort! Ik raad dit middel iedereen af! Tenzij je een gezicht als een gevlekt maanlandschap wil ontwikkelen!!

 • @Aleida, jammer dat Vit A problemen geeft. Inderdaad het beste om te stoppen. We willen mooier worden van een huidverzorgingsproduct, niet lelijker. Bij mij gaat het nog steeds goed. geen vervellingen, geen irritatie. En het lijkt alsof de structuur van mijn huid iets fijner wordt. Ik gebruik Vit A 0,02% nog steeds om de dag. Op de rustdag gebruik ik een lekkere crème van Dior. Voor mij een goed werkende combinatie.
  Ik hoop dat je snel van je irritatie af bent!

 • Vandaag besloten te stoppen met het gebruik van Vitamine A creme. Ik heb weer een uitbraak van vervelling, maar nu ook met rode plekken, een soort irritatieplekken op het voorhoofd en de wangen. Het jeukt en schrijnt en ziet er bijna uit als een kinderziekte. Hopen dat de huid zich snel herstelt, want ik zie er uit als de bonte hond.

 • @Monique. Boven jouw posting staan 4 foto’s van gister. Er staat op mijn scherm bij: Your comment is awaiting moderation. Ik wil ze je wel doormailen hoor.
  MAAR? Gisteravond voor het naar bed gaan, mijn gezicht gereinigd zoals normaal. Wat gebeurd er? Ik ben dus aan het vervellen! En “veegde” de pigmentvlek redelijk weg. Er kwam een egalere huid onder vandaan. Als ik nu over mijn huid ga, voel ik gladde huid en stukjes waar “oude” huid op zit. Zie: http://imageshack.us/photo/my-images/857/ietslichter.png/ Dat heb ik nog niet eerder gehad.
  Mijn man heeft er net naar gekeken en zegt dat de huid egaler lijkt en nu wat minder pigment bevat dan gister. Overigens is het nog niet weg maar is het ook niet zo zwart meer als gister.

  Monique, ik ben wel benieuwd wat jullie experts er van zeggen. Ik smeer sinds 13 februari, elke avond, 0,025%. Ik smeer dagelijks Orthocel of Paula’s Choice als dagcreme en smeer 2 x daags SPF25 van Paula of SPF30 van Louis Widmer.

 • adri, mail ons de foto’s even door en vertel daarbij ook nauwkeurig welke doseringen je hebt gebruikt, hoe lang, met welke regelmaat, welke bescherming je aan zon neemt. dan leg ik het voor aan onze experts. info@beautyjournaal.nl

 • http://imageshack.us/photo/my-images/687/zonder.png/
  http://imageshack.us/photo/my-images/641/metn.png/
  http://imageshack.us/photo/my-images/16/2zonder.png/
  http://imageshack.us/photo/my-images/707/met2.png/
  (Bovenstaande regels kun je met control c in een nieuwe browserbalk zetten en plaatsen met control v)

  Foto’s genaamd “zonder” zijn genomen op 23 febr.. Ik ben daar ongeveer 10 dgn aan het smeren. Je ziet de ietwat rode neusplooien en de pigmentvlekjes in mijn gezicht zijn lichter geworden dan ze waren. Foto’s genaamd “met” zijn vandaag genomen. De pigmentvlekjes zijn volgens mij niet vermeerderd maar ineens donkerder, het lijkt nu een grote vlek met daarin de kleinere pigmentvlekken ondanks het 2xdaags smeren met een hoge SPF.

 • @Adri, heb je echt het idee dat je pigmentvlekjes vermeerderd zijn door de combinaiti van tretinoïne en zon? dat zou echt balen zijn.

 • Ik heb de (weinig flateuze) foto’s naar Babs gemaild. Weet eigenlijk niet zo goed wat te doen. Ik weet, dat de tretinoine ook gebruikt wordt voor het oplichten van pigmentvlekken. Wat nu? ;>)

 • Nou, dat vraag ik me af. Ik zie steeds meer afvallers. Ik zelf wil er onderweg ook nog leuk uitzien 😉

 • maar dames, jullie kennen de uitspraak: het doel heiligt de middelen. het lijkt hier niet op te gaan, of wel. een medicinaal product inzetten voor rimpels en pigmentvlekjes?

 • Dat de zongevoeligheid van de huid drastisch verandert kan ik wel beamen. Zondag met een wit gestukadoord hoofd (factor 50) niet zo lang in de zon geweest en vandaag met een schrijnend voorhoofd gelopen. Begint te lijken op die reclame: sterk spul, die…..tretinoin.

 • hmmm, balen zeg. ik ga het toch even voorleggen aan experts in ons team.

 • Nu, ik ga (voorlopig) maar stoppen met smeren, ondanks dat ik na het bestuderen van mijn weinig flateuze, zelfgemaakte foto’s zie dat mijn huid echt wel gladder is. Vanmiddag keek ik namelijk in de spiegel en het leek of ik een zwarte wang had ondanks dat deze “wittig” uitgeslagen is van het vele smeren met de SPF 25 van Paula en de SPF 30 van Louis Widmer! Foto’s gemaakt, en ja hoor! Mijn sproeten/pigmentvlekken breiden zich uit op mijn linkerwang als een olievlek ondanks het vele SPF smeren!

  “Gelukkig” hebben jullie van Clinique de Even Better Clinical getest, haha, en verkoopt Paula ook iets tegen pigmentvlekken! Maar met de tretinoine ga ik voorlopig even stoppen.

 • Monique, ik smeer nog steeds om de dag met 0,02% en heb geen last van vervellen. Ik heb wel wat last van een verdwaald pukkeltje gehad, en heb daarom de glycolzuur vervangen door 2% BHA van Paula’s Choice. Die wissel ik af met de tretinoïne crème. Mijn wangen zijn iets gevoeliger, maar nu de kou voorbij is, heb ik daar geen last van. Mijn huid ziet er mooi uit. kan niet zeggen dat pigmentvlekjes weg zijn, ook zijn poriën nog steeds zichtbaar, maar over de gehele uitstraling ben ik erg tevreden. Dus ga ik door! Ik blijf om de dag smeren, ga niet ophogen naar elke dag. Wellicht dat ik als mijn tube leeg is, overstap op de 0,05%.
  En het blijft natuurlijk zaak een goede spf te gebruiken! In mijn badkamer staan Clinique City Block 25 spf en Even Better spf 20. City Block is prettiger, maar kijk uit met witte kleren. Deze heeft een licht kleurtje.
  @Adri, begin niet over prikjes. Ik wil van mijn frons af ;).

 • @ Monique. Fijn dat je er naar vraagt. Ik smeer dus elke avond na mijn gezicht grondig gereinigd te hebben. Ik vervel niet behoudens mijn neusplooien. Nu zien ze er weer goed uit, maar morgen kunnen ze dus weer rood worden met schilfers. Ik smeer nu ruim 6 weken. Het lijkt of mijn sproeten/pigmentvlekjes (ik heb er errug veel) inderdaad lichter zijn. Mijn man ziet geen verandering, zegt hij. Ik gebruikte altijd al de AHA’s en BHA’s van Paula dus ik denk dat de 0,025 bij mij gewoon niet werkt. Ik wil de nieuwe tube 0,050 gaan mengen met de 0,025 om te zien of dat wellicht “reactie” geeft.
  Nu ben ik op de dag weer gaan smeren met de RESIST Cellular Defense Daily Moisturizer met SPF 25 en Antioxidanten van Paula, en bemerk dan toch, dat mijn huid zichtbaar gladder is.
  (Maar ik ben eerlijk, ik ga toch in april weer een paar “prikjes” halen voor het mooiste resultaat:-)

 • dames, wat mij dus opvalt is dat de artsen altijd zeggen dat je door die vervellingsperiode heen moet en dat daarna een stabilisatie komt, maar die vervelling duurt naar mijn idee gewoon lang, zeker als je het niet dagelijks smeert. bij mijn obagi regime met 1% retinolbegon het ook elke keer doodleuk weer opnieuw, dus: er kwam geen einde aan min of meer.
  ik vind het bere intererssant dat jullie zijn gaan smeren met de medicinale vitamine a zuur, maar zeg eens: loont het, is dit nou echt het enige en topproduct wat werkt? is het de prijskwaliteitverhouding, of heb je nog niet eerder dergelijk resultaat met een gewoon cosmeticum kunnen bereiken? wegen de voor- en nadelen tegen elkaar op? wellicht moeten jullie toch nog langer smeren om een beter zicht erop te krijgen? ik hoor het graag:-)

 • Ik smeer nu drie weken met 0.025 twee keer per week (1x twee avonden niet en 1x drie avonden niet). Mijn huid is gortdroog, schilfert vaak en voelt soms trekkerig aan. Regelmatig gebruik ik het hydraterd masker van Paula en dat verzacht wel, net als de biafine zalf. Ook probeer ik de velletjes weg te krijgen met scrubcreme en aha weekly van Paula. Ik krijg het gevoel dat tretinoin bij mij werkt met een vertragingstijd van twee dagen. Na de eerste smeerbeurt ging ik ook pas op de derde dag vervellen en nu, als ik gesmeerd heb, valt het trekkerige gevoel de eerste dag wel mee, de tweede wordt het erger en de derde dag is het weer velletjes. Ik overweeg daarom terug te gaan naar iedere drie dagen om telkens te laten herstellen.

 • Korte update: afgelopen week kreeg ik een paar pukkels op mijn wang. Dat kan door de vitamine A komen. Gelukkig heb ik ze kunnen bezweren met Paula’s Choice BHA in plaats van het glycolzuurserum dat ik regem,atig gebruikte.
  Ik merk ook dat mijn huid wat gevoeliger is. Niet dat ik nu sneller rood word, maar kou en wind prikkelen meer. Ik sla dan een dagje over.
  Mijn huid ziet er nu weer rustig uit. De pukkels zijn weg. Geen schilfers. Ik kan nog niet echt zeggen dat mijn huid fijner van structuur is. We blijven dus lekker doorsmeren!

 • In Spanje een tube retirides 0.025 gekocht, dat is dus de tretinoin 0.025 crema. Begonnen met smeren (2x per week). Ga het nu twee maanden testen of mijn huid er tegen kan, daarna zomerstop, want dan ga ik weer naar Spanje en dan krijg ik er teveel UV op. Na twee maanden weet ik wel of ik er in oktober mee aan de slag kan gaan voor langere tijd.

 • Hoi Adri,

  Ook ik ben nog niet begonnen met mijn op recept verkregen 0,02% vitamine a oplossing. Ik blijf een beetje huiverig en wil voorkomen dat ik mijn huid misschien te aggressief behandel. Ook Monique’s punt (buitengewoon voorzichtig met mijn huid zijn nu het zomerseizoen er aan komt en UV straling aan kracht wint en het risico op zonschade toeneemt) speelt een rol bij mij. Wel ga ik binnenkort starten met het voor Beautyjournaal testen van een vitamine a product (Philosophy Miracle worker miraculous anti-aging retinoid pads) en zal ik mijn ervaringen met jullie delen.

 • Hoi Adri, las net vanochtend in Volkskrant magazine: “Pukkels? Liever worden deze verbloemend imperfecties genoemd.”Nou, imperfectie doet mijn pukkel geen recht ;).

 • hoi adri, ik ben nog steeds niet begonnen. ik herken wat je schrijft, ik had dezelfde resultaten met de Obagi retinol lijn. maar ik twijfel zo omdat ik straks weer elk weekend naar de kust ga en dus buiten ben en dan dus verplicht ben (meer dan ooit) om dikke lagen zonnebrandcreme op te gaan doen en daar voel ik ook niet zo heel veel voor – ter voorkoming van pigmentschade. ik denk dat het voor mij meer een winterkuur zou zijn.

 • Gerti, een pukkel heet een “onzuiverheid” 😉
  Hier gaat het in ieder geval super. Vandaag vroeg een kennisje wat ik aan mijn gezicht “had laten doen” omdat het er zo mooi glad uitziet! Ik ben nu 2,5 week aan het smeren. De schilfers zijn nu weg. ’s Ochtends gebruik ik soms AHA of BHA van PC, en ik kan niet anders zeggen: heb nog nooit zulke goede resultaten gezien. Hoe gaat het met de andere dames?

 • Hoi Adri, ja er wordt nog gesmeerd :). Wel met een pauze van een paar dagen omdat ik een afspraak had waarbij mijn neus misschien gelaserd zou worden. Dat kan niet in combinatie met vitamine A.
  Ik smeer elke twee dagen en wissel af met een mild glycolzuur serum. ’s Ochtends 2-3 per week de daily microfoliant van Dermalogica. Geen velletjes! Geen droge huid. Wel een pukkel op mijn kin. Ha ha. Echt resultaat kan ik pas over een paar weken melden.

 • @Adri, als ik die richting op moet, kom ik zeker even langs. Is wel lastig om dit via Beautyjournaal te communiceren. Even denken wat het slimst is 😉

 • Mijn posting van afgelopen week is dus niet geplaatst.
  Sinds ik Orthocel gebruik, bijna een week, ben ik echt aan het schilferen :>)) Op de 0,02 reageerde ik dus niet, in die zin, ik kreeg geen schilfers en voelde eigenlijk niets aan mijn huid. Toen ik met de Orthocel ging smeren, voelde ik het een soort “branden”, dit duurt maar even maar het voelde wel dat het produkt wat ging doen op mijn huid. Mijn neusplooi (en onder mijn neus, zeg maar mijn bovenlip lijkt ook mee te gaan doen) en onder mijn oogkassen is nu aan het schilferen. Er zit een prachtige nieuwe huid onder. Ik smeer de rode plekjes extra in met het serum van PC en vervolgens met een dikke lik van de emulsie (’s ochtends) of de creme
  (’s avonds) van Orthocel. Overigens zien de 3 pigmentvlekken op mijn gezicht er al iets lichter uit. Manlief heeft geen tijd gehad om een nieuwe tube mee te nemen uit Spanje, ik zal extra zuinig moeten zijn met mijn huidige tube. Hoe vergaat het jullie?

 • @ Babs. Ik zie dat mijn antwoord van een aantal dagen geleden (nog) niet geplaatst is. Ik woon in Gouda, dus als je in de buurt bent?

 • Biafine is een hydraterende emulsie met Trolamine die men voorschrijft bij lichte brandwonden zoals na een chemische peeling of radiotherapie. Je kunt het zonder recept in Frankrijk kopen. Ik heb het gelukkig in Nederland na mijn e-matrix(gaatjes schieten) gezichtsbehandeling mee gekregen, het verlicht het branderige gevoel direct.

 • Na mijn e-matrix behandeling vervelde ik ook heel erg (men zegt dat dit niet gebeurt, maar bij mij dus wel). Ik smeerde toen met Biafine en dat is dan erg prettig. Ik denk daarom dat Biafine crème ook geschikt is om na het opbrengen van vit a te gebruiken. Heeft iemand die combi al eens geprobeerd?

 • Hallo Adri, wat jammer dat Obagi Elastic eyetreatment niets voor je doet. ik heb het even opgezocht, maar volgens de Obagi website moet je het zeker 9 weken gebruiken om resultaat te krijgen. Op een andere site vond ik weer mensen die er of helemaal enthousiast over waren en anderen vonden het helemaal niks. Blijft moeilijk..Ik woon in Tiel, maar kom, omdat ik nog wel eens voor een commercial figureer, op veel andere plekken in Nederland. Ik hoop dat de Orthocel werkt voor jou, heb er al wat over gelezen en klinkt ook veelbelovend!

 • Babs, ik heb hier, voor een klein kapitaal, een weliswaar open potje Obagi Elastic eyetreatment staan. Deed bij mij helemaal niets. Woon je in de buurt? 🙂

  Omdat het potje Orthocel in mijn badkamerkastje stond “te branden” ben ik daar vanmorgen mee begonnen. Deze emulsie bevat ook SF10. Toen ik dit vanmorgen voor de 1e keer smeerde, voelde ik voor de 1e keer een reactie na het smeren van de 0,025 van gisteravond. Een klein beetje een prikkel, zeg maar. Ik had dus voor het eerst een gevoel dat de bovenste huidlaag er wellicht vanaf is. Wordt vervolgd.

 • @Monique. 😉 Ik vrees dat ik geen dode huidcellen e.d. meer heb. Ik heb eerlijk waar, geen enkel rood plekje, geen oneffenheidje (wij dames hebben geen puistjes en pukkels meer) geen schilfertje. Daarom ga ik er van uit dat de 0.025 voor mij wellicht niet optimaal werkt.
  Het nieuwe, ongebruikte pompje met Orthocel creme “brandt” wel in het badkamerkastje. Dit schijnt heel erg goed te zijn in combinatie met de vit.A. creme. Ik ben voornemens om de tube 0,025 wel op te smeren (ik kom om in de geopende potjes, tubes en pompjes) voor ik de 0,5 ga smeren en de vellen i.p.v. schilfertjes, er daarna bij gaan hangen.

 • we maken een mooie evolutie door hier…maar welke kant gaan/moeten we dan op? *wink*

 • @ Monique, @ Gerti, Inderdaad zo herkenbaar die spagaat waarin wij als consumenten zitten: de cosmetica industrie belooft de hemel maar kan het niet waarmaken, de cosmetisch artsen beloven de hemel en kunnen dat waarmaken, maar dan moet je wel een hoop bijwerkingen incasseren.

  Ik vind het leuk om nu zo onverwacht te merken hoezeer dit eigenlijk ook voor mij geldt: Enerzijds word ook ik aangetrokken door crèmes met ingrediënten die bewezen hebben te werken, anderzijds heb ik behoefte aan producten die niet teveel rompslomp, discipline, geboden voorzichtigheid en tijd van em vragen (en mogelijk ook minder fijne bijwerkingen hebben).

 • het geeft ook zo mooi aan in welke spagaat wij consumenten zitten: de cosmetica industrie belooft de hemel maar kan het niet waarmaken, de cosmetisch artsen beloven de hemel en kunnen dat waarmaken, maar dan moet je wel een hoop bijwerkingen incasseren. in het geval van adri dan weer niet (lucky girl!:-)), maar in het geval van de andere vrouwen die hier reageerden dus wel. het is goed dat we het hier bespreken, want het drukt ons met de neus op de feiten. we ‘klagen’ wat af, maar de oplossingen die geboden worden zijn ook niet optimaal, van beide kanten niet. het geeft maar weer eens aan hoe moeilijk het allemaal is met zo’n levend orgaan, wat de huid is.

 • @Monique. Het heeft wellicht ook met leeftijd te maken. Ik ben 51 en heb lichte lijntjes/rimpels maar als gevolg van sproeten nu ook wat lichte pigmentvlekjes. Ik ben geen zonaanbidster in de zin van: lekker mijn gezicht e.d. bruinbakken. Sinds de site van Jetske smeerde ik al elke dag een sunfactor. Om ergere of diepere rimpels en meerdere pigmentvlekken te voorkomen, ben ik aan “het zuur” begonnen. Ik gebruikte elke dag al AHA’s en BHA’s van Paula en merk tot op heden weinig tot geen verschil met tretinoine 0.025%. Vandaar dat ik mijn man heb gevraagd een tube van 0,05 mee te brengen. Wellicht dat ik de zomermaanden of tijdens vakanties niet smeer met de vit.A maar dan heb ik al wel wat “schade” ingelopen;-)
  Maar ben het volledig met jullie eens, je kunt niet voorzichtig genoeg zijn.

 • Monique, heel herkenbaar. Ik ben een week gestopt met vit A omdat ik dinsdag misschien gelaserd wordt en dat gaat niet samen. Het feit alleen al dat je daar rekening mee moet houden. Enerzijds word ik aangetrokken door crèmes met ingrediënten die bewezen hebben te werken, anderzijds heb ik behoefte aan luxe en producten die lekker smeren en ruiken. Zo heb ik een keer een koperpeptide crème besteld (bewezen werlzaam). Dat spul stinkt, voor mijn gevoel rook ik het de hele dag. Dan houdt het ook op. Zo veel heb ik er niet voor over. Het gaat er ook om dat ik me nu prettig voel.
  Maar daarom is dit experiment erg leuk. Eerlijke verhalen over bijwerkingen, de aarzeling om het te gebruiken. Zo veel dingen waar je rekening mee moet houden. Vit A klinkt zo simpel, maar dat is het niet.

 • ik zit ook nog steeds te twijfelen. de tube is nog altijd dicht. over een paar weken ga ik in de weekenden weer naar de kust en ben ik veel buiten. als ik aan die a zuur ga moet ik mijn huid gaan dicht plamuren met uv filters om geen pigmentvlekken te krijgen. ik bedoel: dan ben ik toch echt verkeerd bezig. het klinkt allemaal leuk met a-zuur, maar ik geloof dat ik eerder over stag zou gaan als mijn huid heel erg naar de Filistijnen is en dat is hij niet. ik maak wellicht mijn huid dan toch maar liever niet kwetsbaarder. ik moet dan zo gaan zorgen, daar ben ik het type niet voor.
  interessant om dit zo te ervaren: meer willen maar niet de consquenties ervan willen dragen. daaarom is en blijft cosmetica toch wel erg fijn – als je de claims gewoon steevast afpelt en ze terugbrengt tot sobere proporties…

 • Dorine, misschien kun je een paar druppels van de oplossing mengen met een eenvoudige hydraterende crème. Of eerst een crème aanbrengen en daarna de oplossing. De oplossing kan dan iets minder makkelijk de huid penetreren. Je zou op die manier een klein stukje van je gezicht kunnen doen om te kijken hoe je huid reageert. Maar je kunt inderdaad nooit te voorzichtig zijn. Het is heftig spul!

 • @Aleida, er staat retirides 0,025% crema op de tube. Ik heb het nu 3 avonden gesmeerd, vanavond wordt de 4e keer, en heb er geen negatieve reactie in de vorm van roodheid of schilfers op gekregen. Overigens gebruik ik al heel lang (heb overigens de gehele Resistlijn van Paula) de AHA en BHA van PC. Ik denk dat mijn huid, ondanks dat deze droog en gevoelig is, er wellicht aan “gewend” is. Volgende week gaat mijn man weer naar Barcelona en laat ik hem een tube 0,05 meenemen.

  @Dorine. Op YouTube staan ook een aantal filmpjes over Tretinoine.
  O.a. http://www.youtube.com/watch?v=6utQ_2lRAuc
  Op : http://www.dermtv.com/ Dr. Schultz kun je ook veel info. vinden. B.v. dat je de creme wel mag gebruiken met een anti-oxydantencreme/moisturizer maar nooit tegelijkertijd mag combineren met AHA of BHA. Succes.

 • Mmm… hoewel ik via mijn huisarts een recept voor een tretionoine oplossing van 0,02% heb gekregen, ben ik nog niet begonnen met het aanbrengen van de vitamine A zuur oplossing. Ik ben een beetje huiverig nog….

 • @Adri: staat er tretinoïne 0,025% op jouw tube of heet het crema retirides 0,025? Ik ga binnenkort naar Spanje en wil het ook aanschaffen bij de apotheek.

 • Sinds kort gebruik ik produkten van Environ en ben daar erg tevreden over. Zij hebben een Intensive Antioxidant gel die je onder je dagcreme gebruik.

 • hoi trix, zowel dr murad, philosophy, avene, la roche posay, vichy, paula’s choice hebben prima anti oxidanten cremes, . wat zoek je precies en waarvoor? er zijn nog meer merken te noemen:-)

 • @ Adri, thanks! De irritatie in mijn mondhoeken blijkt ook een infectie te zijn. Cremepje van de apotheek gehad daarvoor. Als die infectie weer opgeklaard is ga ik de vitamine A zuur weer ns proberen, maar dan inderdaad elke 3e dag.

 • @ Harriet. De schilfers kun je voorzichtig met een washandje wegvegen, alsdus een Amerikaanse site. Ik ben gisteravond, om 20.00 uur begonnen met het heel dun insmeren van mijn gezicht met de creme. Voor het naar bed gaan heb ik het super anti-oxydant concentrate serum van P.C. gebruikt. Vanmorgen zag mijn huid er rustig uit maar vroeg wel om een moisturizer. Na een goed half uur heb ik factor 30 van Louis Widmer gesmeerd, dus laat de zon maar komen. Omdat ik gewend ben aan de AHA’s en BHA van Paula, doe ik de vit.A creme om de dag.
  Hierbij nog even de Amerikaanse tips:
  Retin-A Help
  Here are some guidelines that may make it easier to take this great medicine.

  Apply Retin-A in a thin layer at night. A small amount goes a long way.
  In the morning wash your face with a mild facial scrub or rough wash cloth. This will help reduce the noticeable flaking.
  After washing, apply a good water-based moisturizer. Yes, guys, this applies to you too. The moisturizer will make the drying effect of the medicine more tolerable.
  If flaking occurs during the day use a wash cloth to remove it and apply more moisturizer, or just apply moisturizer.
  Try using a moisturizer that also contains a sunscreen. If not, apply sunscreen anytime you are in the sun even for a short amount of time. Tretinoin makes you more susceptible to sunburn.
  When you first start using Retin-A, apply it every other night or every 3rd night. The flaking and irritation side effects are usually the worst in the first 2 weeks of application. As your skin adjusts to the medicine, you can apply it more frequently.
  If you notice an increase in the irritation or flaking, it’s ok to take a break for a couple of days. Just don’t stop completely without consulting your health care provider!

 • Yup, de schilfers gaan bij mij ook maar niet weg, zeker in de mondhoeken die er ook zeer geirriteerd uitzien, dus ik stop er even mee. Einde experiment!

 • Monique, helemaal mee eens. Vitamine A zuur kan dan wel het enige middel zijn dat echt werkt, veel amerikaanse beauty forums gaan vooral over hoe de bijwerkingen te bestrijden. Waar ben je dan mee bezig. Misschien later een rimpel minder, maar wat heb je eraan als je altijd met een rode schilferige huid rondloopt.

 • kregen nu toch het eerste verhaal binnen van een mevrouw die ook met a zuur was gaan smeren, omdat ze er zulke goede verhalen over las (overigens niet op BeautyJournaal – maar bij een arts), en nu met de gebakken peren zit. zulke ernstige irritaties kreeg dat ze aan de cortisonencreme moest.

  het geeft maar weer aan: dit is geen peanuts, en ik wil iedereen er toch serieus voor waarschuwen. ook met de sterke retinol creme die ik zelf gebruikte van dr Obagi kan het gebeuren datj e ernstige irritatie krijgt en ook dan wordt in de bijsluiter aanbevolen om een medicinale ontstekingsremmende creme te gaan smeren. je bent alleen maar verder van huis….in plaats van dat de boel opknapt.

  een gewaarschuwd mens telt voor twee. daarom moet het ook via de arts gegeven worden en moet je onder controle blijven van een arts.

  laten we voorzichtig zijn met propaganda.

 • Ik krijg nu na 2 weken gebruik van 0,02% velletjes in mijn mondhoeken en neusranden. Kan me voorstellen dat bij 0.,25% de vellen erbij gaan hangen…. Heb het gebruik van de creme teruggebracht naar om de 2 dagen. Velletjes en make up is geen mooie combinatie!

 • @Adri, wees voorzichtig! 0,25% is erg sterk. Het hoogste percentage dat ik ken is 0,1%. Deze crème is 2 1/2 keer sterker. Ik ben zelf begonnen met 0,02%, een tiende van wat je man meegenomen heeft.

 • Mijn man heeft een tube tretinoïne 0,25% meegenomen uit Spanje. 10 Euro!
  Ik wil dit binnenkort gaan gebruiken met Orthocel dag- en nachtcreme i.c.m. het anti-oxydanten serum van Paula B. (waar ik overigens de gehele Resist-lijn van heb). Maar eerst even mijn net geopende potje creme opmaken;>)

 • aha dat is een leuk antwoord, babs, dank je wel! maar ja, dan nog, er zijn bij mij ook gebieden die dus nooit schilferen, zoals het voorhoofd. en het schilferen moet toch…., of niet?

 • @Monique, ik heb bij de bron ( het bedrijf Obagi zelf) geinformeerd en kreeg dit antwoord: Wanneer men droogte en schilfering ervaart tijdens het gebruik van het Obagi
  Nu-Derm Fx System, ziet men dat inderdaad vaak voorkomen rond de mond en de
  kin. Dit gedeelte van het gezicht is het meest in beweging, waardoor de huid
  daar sneller gaat schilferen.
  Mocht u daar last van hebben of deze schilfering en droogte willen
  verminderen adviseren we een comfort product toe te passen. Dit kan van
  Obagi Medical Products de Nu-Derm Action zijn of van de cosmetische lijn, ZO
  Skin Health, van dr. Obagi de Ommerse™ Daily Renewal Creme of Ommerse™
  Overnight Recovery Crème.

 • @Monique, het was ook een kort gesprek ivm en nieuwe afspraak, maar in ieder geval is het standaard” dat het daar het meest “werkt” ?, met andere woorden: Ik smeer het goed op volgens de procedure. ( was even bang dat ik te veel crème bij mijn kin smeerde ;))Ik ga erachteraan, want ik ben ook zeer benieuwd!

 • ja, da’s geen antwoord babs, haha…da’s normaal. we willen juist weten waarom daar en niet ergens anders omdat we dit blijkbaar allemaal zo ervaren met vita a en derivaten:-)

 • Ik heb het aan Annelies Aarts gevraagd waarom het zo heftig vervelt rond de mond/kin; dat was normaal, vertelde ze mij. Ik zie 7 maart de cosmetisch arts en zal het ook aan haar vragen.

 • Monique, ik heb mijn huisarts bewust de crème gevraagd en niet de gel. Behalve dat de crème minder uitdrogend is, trekt ie ook niet zo snel in als de gel en kun je dus beter uitsmeren. Een erwtje is inderdaad meer dan genoeg.
  Ik weet ook niet waarom ik alleen rond mijn neus vervelde. Ik doe nu iets rustiger aan en vervel niet.

 • meid ik ben helemaal geen held, hoop dat het makkelijk uitsmeert ja. want obagi retinol trekt als gel zo snel in dat je nauwelijks weet waar je het aangebracht hebt.

 • Had ik al gemeld dat ik ook een tube tretinoine 0.02% in mijn bezit heb??? Twee keer gesmeerd, gaat tot mijn verbazing heeeeel goed! Tube van 30 gram kost 24 euro maar wordt vergoed of anders via de eigen bijdrage.

 • Angela, het is de Skin Recovery Moisturizer met antioxidanten (zeer droge huid). Erg fijn!

 • Ik ervaar dit ook zo wat Monique omschrijft. Ik gebruik al een tijdje het percentage 0,05 en vervel voornamelijk op mijn kin en rondom neus/lippen. Verder niet. Ervaar wel een betere huidstructuur maar je moet wel degelijk een goede moisturizer gebruiken om de ‘droogte’ een beetje tegen te gaan. Elke dag gebruiken is too much! Harriet; welke recovery skincream bedoel je van Paula? De anti-oxidanten? Monique; misschien kan Jetske de vraag beantwoorden inzake de globale vervelling?

 • Ik gebruik de tretinoine 0,02% twee dagen wel, 1 dag niet. Dat gaat heel goed. Ik heb geen last van irritatie en mijn huid is superglad. Na de tretinoine smeer ik er na een minuut of 10-15 de recovery skincream van Paula overheen. Works like a charm!

 • Dat klinkt als een onthulling van het ware schoonheidsgeheim 😉 Helder en duidelijk om ermee praktisch aan de slag te gaan.

 • wat mij dus zo verbaasd is dat je geen globale vervelling krijgt, maar meer nadrukkelijk rond bepaalde gebieden. zo had ik met de sterke retinol creme van obagi vooral vervelling op de kin. nooit op het voorhoofd en soms heel licht op de wangen. maar kin en kaaklijn was meest opvallend. waarom, wie weet dat? smeer je het onbewust daar dikker, is het gebied vetter (mijn voorhoofd is vetter)….

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.