Cosmetische dermatologie Dermatologie Expert redactie Expertadvies Gevoelige huid Gezicht Vette huid

Meer puistjes na de overgang

Hoe is het mogelijk dat je na de overgang weer puistjes krijgt? Wat kan hier de oorzaak van zijn?

onderzoeksarts Jetske Ultee vertelt:

Hoewel acne ontstaat door een combinatie van erfelijke aanleg en hormonale verstoringen, zijn er wel factoren die acne kunnen verergeren. Een zeer veel voorkomende oorzaak is het gebruik van cosmeticaproducten.

Acne boven de 30 is in de regel lastig te behandelen. Bij vrouwen boven de 30 is de oorzaak voor acne vaak sterk hormonaal. Er zijn meer diepe ontstekingen en minder verstopte poriën.

Om te kijken of je acne veroorzaakt wordt door het gebruik van je huidproducten, kun je een periode even helemaal niets gebruiken – met uitzondering van een milde reiniger.

Gelukkig zijn er ook zeker enkele stoffen die kunnen helpen bij acne. Een product met salicylzuur kan de huid een stuk rustiger maken. Het werkt onstekingsremmend en zorgt dat de poriën niet verstopt raken.

Heb je vrij veel acne, gebruik dan benzoylperoxide – eventueel in combinatie met salicylzuur. Vraag om een percentage van 2,5% in plaats van 5%; dit is een stuk milder voor je huid maar net zo effectief.

Een andere mogelijkheid is een crème met vitamine A zuur. Hiervoor heb je een recept nodig en moet je dus even langs je huisarts of dermatoloog. Bij acne werkt dit erg goed. Een bijkomend voordeel; ook werkt het bij een verouderde huid en kan het rimpeltjes wat minder maken.

Als het nodig is kan een arts je ook een crème met antibiotica voorschrijven. Benzoylperoxide, lokale antibiotica en vitamine A zuur gaan goed samen met salicylzuur. Bij acne is het erg belangrijk om je huid niet te irriteren. Bouw het gebruik van deze stoffen dus echt heel rustig op en kies aanvullend voor milde huidverzorging.

Een gezonde barrièrefunctie van je huid zorgt er niet alleen voor dat je huid niet meer vochtarm is, maar zorgt ook dat je huid minder vatbaar is voor puistjes. Ook kalmerende stoffen zijn prima voor jouw huid. Kijk bijvoorbeeld eens naar producten met de stoffen als niacinamide, vitamine c, panthenol, quercitin en glycyrrhiza glabra.

Meer weten over Cosmetische dermatologie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

11 reacties

 • vichy heeft heel goede producten met uitstekende werkzame stoffen inderdaad marie-claire.

 • Jaren geleden kreeg ik een pukkeltjesgolf van myrenaspiraaltje. Ik ontdekte toen de Normadermlijn van Vichy met als werkzame bestanddelen (zo uit m’n hoofd) salicylzuur & zink waarmee ik m’n huid rustig hield. Topper is de normaderm aktiv konzentrat, als je een pukkeltje voelt opkomen gebruiken, en dan trekt ’t weg binnen 24 uur. Benzoylperoxyde ook fantastisch, maar ik ben er allergisch voor, en wat huiverig bij gekleurde huid ivm mogelijk blekend effect (hangt bij mijn weten van percentage af).

 • hoi elly ik had geen specifieke nachtcreme van obagi. het woord nachtcreme is een kunstmatig begrip, uitgedacht door de industrie. zolang er geen spf in zit en allerlei teintverfraaiende pigmenten die overdag zo mooi staan, kun je elke creme snachts gebruiken.

 • Dus als ik het goed begrijp, bevalt de nachtcreme van obagi wel goed. Ik ben een beetje bang voor vit. À zuur, ik lees soms reacties, dat ik dat niet durf met mijn huid. Het gaat nu zo goed, dat wil ik zo houden. Ik zal op zoek gaan naar een tester van de klas nachtcreme. Bedankt voor de tip. Elly

 • ik vind overigens vernix van pascaud ook heerlijk, hij staat standaard in mijn badkamer, en ook uncover. ik ben nu zelf bezig met het nieuwe retinol serum van paula begoun. prima product maar haalt het natuurlijk niet bij het veel zwaardere obagi. ik zie wel dat hij de teint opfrist maar doet verder weinig voor de gladheid, porien en lijntjes, zoals obagi wel degelijk doet – en wellicht een vitamine a zuur creme van de apotheek voor 25 euro ook (die ook overigens gewoon door verzekering vergoed kreeg – heb hem alleen nog niet gebruikt)

 • Nou, daar komt íe!
  s’morgens onder de douche voorzichtig reinigen met een washandje van Ecoco, zonder cleanser. De moisterizer uit de paarse serie van Paula’s choise, eroverheen vernix caseosa van Pascaud en tot slot de Oclipse sunscreen en primer van Obagi [gevonden via jouw bootcamp, Monique.! Geweldig spul.]
  s’avonds cleanser en toner[paars]van P.C. en tot slot een dun laagje 1% BHA lotion, ook van Paula. Ik wil nog heel graag een nachtcreme van Obagi of van P.C., maar met name van Obagi weet ik niet of die creme zijn geld wel waard is. Heeft iemand ervaring met een goede ongeparfumeerde nachtcreme? Als make-up gebruik ik alleen minerale oogschaduw, de enige mascara waar ik tegen kan is van YSL en tot slot af en toe minerale poeder. Het was een hele uitzoekerij, maar ik ben erg gelukkig met deze, misschien vreemde combinatie. Mijn huid is erg opgeknapt. Maar ik moet wel erbij zeggen, dat ik heel veel informatie van jouw beautyjournaal afhaal; van jou en al je testdames! Hartstikke bedankt en ik blijf lezen, groetjes Elly

 • hoi elly, vertel gerust welke producten je allemaal gebruiikt, we zijn wel benieuwd:-)

 • Na een jeugd vol acne, heb ik na de overgang rosacea gekregen; kan ook nog. Na heel lang zoeken en veel uitproberen heb ik eindelijk een rustige huid door de combinatie van verschillende producten. Wie geinteresseerd is in welke producten stuurt maar een mailtje. Trouwens allemaal producten zonder de huisarts in te hoeven schakelen!
  Elly

 • Jammer dat er geen antwoord gegeven wordt op de vraag of de hormoonveranderingen tijdens/na de overgang acne kunnen veroorzaken.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.