Cosmetische dermatologie Dermatologie Droge huid Expert redactie Expertadvies Gevoelige huid Gezicht Huidzorg Pigmentvlekken Rimpels en slapte Vitamine A (+derivaten) Werkstof dossiers

In de problemen door vitamine A-zuur crème, wat nu?

Bestaande allergieen kunnen gebruik vitamine a zuur creme tegenwerken en klachten geven

Diverse media berichten de laatste maanden positief over het gebruik van vitamine A-zuur crème en dat inspireert consumenten om er ook mee aan de slag te gaan. Het werkt immers tegen fijne lijntjes, pigmentvlekken, acne, en het is relatief goedkoop (op recept) te krijgen.

Toch moeten consumenten er niet te licht over denken. Het is en blijft een medicijn en het kan de huid behoorlijk irriteren. Dit blijkt ook uit vragen die er bij BeautyJournaal binnen komen.

Het kan dus zijn dat je vrolijk begint, maar eindigt met een zware ontstekingsremmende crème omdat je huid heel slecht is gaan reageren. Val je dan niet van de regen in de drup, ofwel, waar ben je dan mee bezig? Is het middel uiteindelijk niet ernstiger dan de kwaal, als je het puur cosmetisch gebruikte omdat je je fijne lijntjes wel wat minder zichtbaar wil laten zijn?

Zo schrijft een lezeres: ‘Ik heb het rustig opgebouwd: eerst 1x per week, daarna 2 tot 3 x en sinds twee weken elke dag. Ik heb de behandeling acuut moeten staken omdat mijn huid heel droog en schilferig werd, zelfs onder de ogen waar ik de crème helemaal niet smeerde. De huid is daar dun en rimpelig geworden. Ik kan wel huilen. Mijn huid ziet er slechter uit dan ooit. Nu moet ik aan de hydrocortison crème van de huisarts.’

Astma- en hooikoorts patiënten gewaarschuwd

Dermatoloog dr. Peter Velthuis laat ons weten dat de huid altijd aan tretinoine crème moet wennen. ‘Dat betekent langzaam opbouwen: met de lage concentratie (0,02%) starten. Bij irritaties (roodheid, schilfering, brandend gevoel) een paar dagen stoppen totdat dit verdwenen is en dan weer opnieuw beginnen, maar minder frequent (b.v. om de dag) totdat er helemaal geen last meer is, dan weer over op dagelijks (’s avonds) smeren. Meestal duurt het 6 weken voordat de huid gewend is. Dan kan overgestapt worden op de hogere dosis (0,05%) tretinoine.’

‘Bij een enkeling lukt het helemaal niet om aan de tretinoine crème te wennen,’ vervolgt hij. ‘De huid is dan meestal al van tevoren onrustig. In dat geval kan men beter maar niet beginnen met dit middel. Ook personen met een atopische aanleg (eczeem op de kinderleeftijd, hooikoorts, astma) moeten voorzichtig zijn. Bij hen treedt huidirritatie eerder op.

Mocht er ernstige irritatie optreden die langer blijft bestaan, dan is een bezoek aan de huisarts aan te bevelen. Hydrocortison crème zou in 2-3 weken genezing moeten geven.’

——————————————————————————————————————

Mocht je toch interesse hebben in vitamine a zuur creme: je bestelt het hier.

Aanverwante artikelen:

Meer weten over Cosmetische dermatologie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

23 reacties

 • Zowel voor Kiki als Mary, gebruik dit alleen onder optimale begeleiding van een dermatoloog of huidspecialiste ( of goed opgeleide schoonheidsspecialiste) Vit A zuur is zeker geen middeltje wat je klakkeloos voor een maandje moet smeren.
  Elke huid reageert hier anders op. Het moet zeker al heel voorzichtig opgebouwd worden om de huid er aan te laten wennen. Acne kan bij aanvang zeker verergeren maar wonden en acne welke niet meer weggaat is zeker niet de bedoeling.

  Hebben jullie begeleiding van een arts of huidtherapeut?

  gr Tamara

 • beste kiki, gebruik je deze creme onder supervisie van een arts of huidtherapeut? het is namelijk wel een medicijn he, niet zomaar een creme. zo te horen heb je pittige bijwerkingen gekregen. overleg eens met je behandelend therapeut? het kan zijn dat je nu door moet zetten, dat daarna de bijwerkingen gaan afnemen.
  als je op eigen gelegenheid bent begonnen lijkt het me beter om nu te stoppen, want nogmaals dit is geen gewone creme. en je moet voorkomen dat je straks met zware huidproblemen komt te zitten.
  omdat je huid zeer droog kan worden is het ook erg belangrijk om goed terug te vetten, doe je dat wel? met het liefst een zo eenvoudig mogelijke creme zonder teveel niet terzake doende stoffen erin.

 • ik gebruik de acid a vit 0,5 nu drie weken en in het begin werkte het heel goed alles was zowat weg alleen had ik erge last van droogheid en uiteindelijk zo ver dat ik nu op mijn kaaklijn allemaal wat lijken brandwonden heb gekregen, mij werd verteld toen ik het middel kreeg 1 keer per dag smeren door mijn huisarts maar mijn huid heeft er nooit slechter uit gezien, heb nu namelijk overal op mijn gezicht acne en wonden. weet iemand misschien of dit komt doordat ik een keer per dag smeerde?

 • Ik kan me heel goed voorstellen dat je vitamine a zuur probeert als je huid het echt nodig heeft. Maar na het lezen van dit artikel lijkt het me inderdaad raadzaam om je huid eerst te laten wennen.

 • Ik gebruik de vitamine a zuur creme op aanraden van mijn dokter al een maand, in het begin werd mijn huid heel mooi.
  Maar nu heb ik heel erg last van ontstoken puisten, en het blijft zo.
  Mijn hygiëne is verder wel goed.
  Moet ik doorgaan met dit medicijn?

 • Gebruik anders Cellular Power Charge Night met retinolzuur werkt perfect.
  voor vragen kunt u denk terecht bij de salon bij mij om de hoek kom er altijd naar tevredenheid

 • Blikje tomatenpuree bevat 1 gram zout. Maak er een 1 persoonssoepje van of doe het door je eten.

  Ik vind niet dat je vitamine A zuur wat een medicijn is op recept zonder tussenkomst van een arts moet aanschaffen. De creme heeft veel bijwerkingen!

  Groetjes, Jacqueline Rosenberg, huidspecialist uit Den Dolder (Zeist)

 • nu is het wel zo dat in tomatenpuree te veel zout (en soms suiker) kan zitten. Even de blikjes met elkaar vergelijken is een optie. Het is wel een opgave overigens om een blikje per dag, 3/4 is voldoende, naar binnen te werken. Aanmaken met water is te doen. Yoga of meditatie is ook een optie trouwens.

 • Ik heb nog 2 tubes vitamine A zuur liggen, welke ik niet gebruik. Heb ze destijds gekregen voor mij acné. Nu niet meer nodig. De houdbaarheidsdatum is half 2013 en het gaat om de 0,025% variant. Bij interesse graag mailen naar beufje@hotmail.com

 • @ Annelies: Je haalt een klein stuke uit mijn tekst. CITAAT: Ik zeg als je rimpels wil bestrijden zorg dan voor gezond leven, huidvitaminen, beweging, meditopics glycozuur en 1 goede creme. i blikje tomatenpuree per dag (euroshopper) zorgt ook voor 20% meer aan collageen na 2 maanden en een gezond lichaam.

  De meditopics Glycolzuur voor thuis 5% en 10% (€ 15) of voor in de salon met 50% of zelf 70% voor een biologische peeling (€ 50) met diepgang en vermindering in de diepte van de rimpels, strakkere huid met frissere uitstraling.

 • Natuurlijk blijft tretinoine (vit. A zuur) een medicijn. het is daarom niet verstandig om daar zonder doktersadvies mee te starten! Obagi heeft hier een heel protocol omheen ontwikkeld, om het in de diepere huidlagen werkzaam te laten zijn! En jaqueline Rosenberg; ja het klopt dat de eerste regel gezond leven is, maar er zijn helaas heel veel huiden die zoveel schade hebben opgelopen door verschillende factoren (zon, leefstijl) dat die huiden niet uit zichzelf mooi worden….

 • Beste Kenny, natuurlijk, dat mag. Ik sta ook op Facebook en je mag natuurlijk ook mailen of bellen. Groetjes en een fijne dag.

 • Dag mevrouw Rosenberg,

  Bedankt voor uw reactie! Ik bedoelde eigenlijk meer dat ik niet begrijp dat de mevrouw uit het stukje last van een dunne rimpelhuid onder haar ogen kreeg bij het gebruik van tretinoine als ze haar ogen gewoon zou hebben ingesmeerd met een oogcreme, danwel andere moisturiser/creme.

  Zou ik u, indien u tijd heeft, misschien de problemen die ik heb ondervonden na het gebruik van vitamine a zuur voor kunnen leggen?

 • Nogmaals wi ik jullie graag zeggen dat het hier om een medicijn gaat, op recept. Dit is alleen omdat het bijwerkingen heeft. En geloof mij ik heb als huidspecialist dit middel echt wel geprobeerd. Ik was 1 gespikkelde rode vlekken beer. Ik zeg als je rimpels wil bestrijden zorg dan voor gezond leven, huidvitaminen, beweging, meditopics glycozuur en 1 goede creme. i blikje tomatenpuree per dag (euroshopper) zorgt ook voor 20% meer aan collageen na 2 maanden en een gezond lichaam.

 • Omdat vitamine A zuut door de hele huid en lichaam gaat. Oogcreme is trouwens onzin, 1 goede creme is voldoende zoals Dr Sebag zegt: ben ik het mee helemaal mee eens. Het is een commercieel verhaal om voor ogen, lippen enz een losse creme te verkopen. Ook een dag en nachtcreme is onzin.

 • Over de reactie van de lezeres in het stukje van Dr. Velthuis; Hoe kan het zijn dat de huid onder je ogen ook dunner en rimpeliger wordt door de creme als je niet eens binnen de oogkassen komt? En ik neem aan dat de lezeres oogcreme gebruikte?! Dat moet toch voldoende zijn om daar geen rimpelhuid te krijgen?

 • @Jacq. Dank je voor je goede raad:>) Zwanger worden zit er bij mij niet meer in en of dat hele kleine erwtje wat ik smeer zo ongezond is?………. Ik smeer minimaal 2 x daags SPF25 en/of 30, wat ik al eerder schreef, ik geef nog net geen licht. Zie er soms uit als een Geisha :>)

 • MEER INFO + BIJSLUITER: Wist je dat een teveel aan vitamine A ongezond is in je lichaam, dat je met vitamine A zuur NIET de zon in mag (en die komt eraan)

 • Ik ben nu 6 weken aan het smeren met 0,025. Echt veel verbetering/vooruitgang zie ik niet meer, behoudens de steeds weer terugkerende rode plekken met schilfers in mijn neusplooien. Verder dus geen schilfers in mijn gezicht, gelukkig. Wel voel ik, als de zon schijnt en ik toch echt wel een dikke laag zonnefactor op mijn gezicht smeer (ik geef nog net geen licht) een beetje branderig gevoel. Is het wellicht raadzaam om de tube 0,050 “te mengen” met de tube 0,025 zodat het 0,037 gaat worden?

 • Ik heb vorig jaar ruim acht maanden elke avond Tretinoine 0.05% gesmeerd. De eerste weken was mijn huid ook erg door en schilferig, ik moest ’s ochtends flink smeren met een vette crème. Na een paar weken was dat over en vervolgens heb ik nergens meer last van gehad. Mijn huis is er behoorlijk door opgeknapt.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.