Expert redactie Expertadvies Nagels

Wat zijn die witte puntjes in mijn nagels?

Voor onze nagelexpert Ben van Rijn kwamen twee vragen binnen die te maken hebben met de gezondheid van de nagelmatrix. Een over het halve maantje, en een over witte puntjes. Beiden hebben te maken met de gezondheid van de matrix. Eerst nog maar eens uitleggen wat dat is:

De matrix een klein stukje glinsterend levend weefsel dat zich aan de basis van de nagel bevindt. Een klein deel hiervan is zichtbaar als het blauwachtig-witte halve maantje aan het begin van de nagel. Dit zichtbare deel (de lanula, het halve maandje) hoeft overigens niet bij alle vingers zichtbaar te zijn.

De matrix is de “werkplaats” waarin een buitengewoon taai vezelachtig eiwit wordt geproduceerd dat keratine (Grieks: hoornstof) wordt genoemd. Dit keratine vormt de bouwstenen waaruit de nagel (of beter gezegd de nagelplaat) is opgebouwd. Om de functie van de matrix duidelijk te maken heb ik hierboven met opzet het woord “werkplaats” gebruikt want vanuit voedingsstoffen en zuurstof die in het bloed worden aangevoerd bouwt de matrix de nagel op volgens een min of meer continue proces.

Een lezeres vraagt zich nu af wat wat de grootte en vorm van de lichtroze nagelmaantjes haar vertellen over haar gezond, en de gezondheid van haar nagels. Hier wordt dus bedoeld de lanula; het zichtbare gedeelte van de matrix. Afwijkingen van de lanula kunnen  inderdaad een indicatie zijn voor ernstiger lichamelijke afwijkingen. Daarbij vraagt ze zich ook af wat de oorzaak van witte puntjes op de nagels zijn. De wetenschappelijke naam voor dit verschijnsel is leukonychia (Grieks: leuko = wit, onyx = nagel). Meestal is één of ander trauma van de matrix er de oorzaak, daarbij valt te denken aan een tik, slag of stoot tegen de hand of een wat ruw uitgevoerde manicure. Op zich geen reden tot zorg en groeien deze vlekken vanzelf uit.

Maar pas op! Ook sommige ziektes of andere lichamelijke condities kunnen oorzaak van witte vlekken zijn, dus is het toch raadzaam om ze goed in de gaten te houden mochten ze zich voordoen. Bezoek dan eventueel een dermatoloog.

  Bestel hier producten tegen schimmel van de nagels:

Meer weten over Expert redactie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

5 reacties

 • hoi adri, we hebben Ben van Rijn gevraagd te reageren op jouw vraag, en hierbij dan het antwoord:

  Ik heb de Telegraaf van 6 juni niet gelezen dus ik houd mij maar aan de tekst van de vragenstelster en geef dan de volgende reactie:

  1: “Lanula’s zitten niet in je nagel maar daaronder”; Volkomen juist, maar ik heb toch niet anders beweerd?
  2: “Ze ontstaan omdat de nagel bij de nagelriem niet strak op de huid zit. (?) Hierdoor zit er lucht tussen je nagel en de huid en dat kleurt wit. Iets verderop zit je nagel wel stevig vast waardoor het daar roze/rood is”; De veronderstelde aanwezigheid van lucht is onzin, maar hoe komt de Telegraaf daarbij? Nog eens wat vakliteratuur erop nagesnuffeld, maar kan nergens een bevestiging vinden voor deze uitspraak. Ook op internet gezocht en jawel hoor, bij Wikipedia vind ik een verwijzing naar het boek “Fundamentals of Hand and Wrist Imaging” (Guglierni, G., Kuijk C. van, et all. Springer, 2001) met hierin de volgende opmerking betreffende de lanula: “Histological examination shows a loose dermis area with less developed collagen bundles than in the nail bed”. Mogelijk (dus mijnerzijds puur speculatief) is hier het woord “loose” letterlijk als “los” opgevat en is de aanwezigheid van “lucht” tussen lanula en nagel er maar bij verzonnen. Hier wordt echter bedoeld dat de structuur van het collageenweefsel van de lanula anders (minder dicht) is dan die van de “gewone” huid of die van het nagelbed. Deze “losse” structuur is nodig in verband met de productie van het keratine waaruit de nagel is opgebouwd.
  3. “De witte plekjes kunnen ook ontstaan als je een vinger hebt gestoten”: dit is conform mijn tekst.
  4: “Het is een fabeltje dat deze witte vlekjes ontstaan door een tekort aan calcium (te weinig melk drinken).” Ook dat is juist.

  Bij het herlezen van mijn artikel merk ik op dat ter verduidelijking achter “lanula” het begrip “halve maandje” is geïntroduceerd.

 • Toevallig lees ik vanavond in de Televaag van 9 juni het volgende: Lanula’s zitten niet in je nagel maar daaronder. Ze ontstaan omdat de nagel bij de nagelriem niet strak op de huid zit. (?) Hierdoor zit er lucht tussen je nagel en de huid en dat kleurt wit. Iets verderop zit je nagel wel stevig vast waardoor het daar roze/rood is. De witte plekjes kunnen ook ontstaan als je een vinger hebt gestoten. Het is een fabeltje dat deze witte vlekjes ontstaan door een tekort aan calcium (te weinig melk drinken). Aldus de genoemde krant.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.