Cosmeticaclaims Dermatologie Dermatologie Droge huid Gezicht Gezicht Lichaam Lichaam Lichaam en zon Voor hem Voor hem Zon Zon Special

Schokkend! Nan’s behandeling van actinische keratose

Redactie, Monique
Geschreven door Redactie, Monique

Heftige behandeling met celgroeiremmende crème Efudix (5% 5-fluorouracil)

Beautiful in 1974

Beautiful in 1974

Een persoonlijk verhaal over actinische keratose en de heftige behandeling ervan.

In verband met wat ruwe, jeukende plekjes op mijn voorhoofd (midden en boven linker oog, maar echt zo klein), maakte ik begin maart een afspraak met dermatoloog Dr Faber van het Dermatologisch Centrum Wetering in Amsterdam. De diagnose was al snel gesteld: actinische keratose als gevolg van overmatige blootstelling aan uv-straling. Deze aandoening wordt gezien als een voorstadium van huidkanker. In dit verhaal vertel ik hoe de plekjes behandeld zijn.

Wat is actinische keratose?
Actinische keratose ontstaat doordat het erfelijk materiaal(DNA) in de huidcellen is beschadigd door langdurig blootstelling aan zonlicht. Daardoor kan de cel niet meer op een normale manier delen en uitgroeien en ontstaat aan het huidoppervlak een abnormale verhoorning (keratose).

Blootstelling aan uv straling
Het ontstaan hiervan is afhankelijk van het huidtype en de totale hoeveelheid ultraviolette straling die iemand in de loop van het leven op de huid heeft gekregen. Hoe blanker de huid, des te meer kans op deze huidafwijking. Ik heb van nature lichtblond haar en was als tiener altijd in mijn boot op de Loosdrechtse plassen te vinden. In de jaren 70 hielden we lange vakanties in Spanje en de afgelopen 15 jaar woonde ik in Zuid-Afrika.

Celgroeiremmende crème
De arts adviseerde mij de medicinale crème Efudix. Een cytostaticum dat de groei van sneldelende cellen remt zodat kankercellen worden vernietigd. Het heeft verder weinig effect op gezonde cellen.

Een maand smeren met heftige bijwerkingen
Een behandeling duurt gemiddeld drie weken: 2x per dag een dun laagje opbrengen op de ruwe plekjes. Ik kreeg het (terechte) advies mijn sociaal leven op een zeer laag pitje te zetten omdat mijn huid erg rood zou worden, er konden zwellingen, blaren en zelfs ontstekingen ontstaan. Ik was gewaarschuwd, maar ik had niet verwacht dat het zo erg zou worden. Vaak vroeg ik me af tijdens de behandeling of het ooit nog goed zou komen.

Het verloop van de behandeling van actinische keratose met Efudix creme

Het verloop van de behandeling van actinische keratose met Efudix creme

Steeds grotere plekken
Op 5 maart ben ik begonnen met twee keer per dag de Efudix crème op de aangedane plekjes te smeren, en ik heb wekelijks foto’s (selfies!!) genomen om het proces vast te leggen.
Het viel me tegen dat er op andere dan de al bekende plekjes in de buurt nog meer actinische keratose ontstond. De plekken zelf werden ook alleen maar groter tijdens de kuur. Maar dat bleek ook de bedoeling te zijn: een teken dat de crème werkt: dat hij moedwillig wordt beschadigd en zichzelf weer kan herstellen.

Blaren en korsten
Op 26 maart dit voorjaar was mijn laatste “smeerdag”. Mijn huid was volledig kapot met blaren en dikke korsten. Onvoorstelbaar dat een crème dat kan bewerkstelligen! De grootste plek op mijn voorhoofd drukte zelfs mijn ooglid naar beneden. De laatste week was het ook pijnlijk.

Na twee maanden genezen
In de vierde week kwam het genezingsproces gelukkig op gang en de vijfde week ging ik weer, weliswaar met hoedje op, naar buiten. Het hele proces heeft zo’n twee maanden geduurd, maar het resultaat is gelukkig heel mooi geworden!Het is even doorzetten en een vervelende periode waar je doorheen moet, maar het is belangrijk om deze actinische keratose te laten behandelen.

Boven de 40
Actinische keratose komt vaak voor boven de 40 jaar, en het neemt toe met de leeftijd: bij de helft van de leeftijd van 50-jarigen zijn ze te vinden en in de leeftijdsgroep 60-69 jarigen met een licht huidtype (blond haar, blauwe ogen) waar ik toe behoor, heeft 80% actinische keratose.

Wat kun je na genezing nog zelf doen?
Het is belangrijk om verdere beschadiging van de huid door ultraviolette straling zoveel mogelijk te voorkomen (vooral uv-b straling is het probleem). Het is niet nodig om de zon totaal te vermijden. Minder lang in de zon blijven, beschermende kleding dragen en een hoedje of petje opdoen. Niet onder de zonnebank en de huid beschermen met een spf 15 (of hoger). Onthoudt dat een antizonnebrandcrème niet bedoeld is om langer in de zon te blijven, maar om gedurende de tijd dat je in de zon bent, de huid te beschermen.
Verder is het raadzaam je huid in de gaten te houden, en als er nieuwe plekjes ontstaan deze door een arts te laten controleren.

Wat zijn de vooruitzichten?
Na verloop van jaren kan de actinische keratose uitgroeien tot huidkanker: plaveisel celcarcinoom of, minder vaak, het basaalcel carcinoom. Vermoedelijk groeit zo’n kwart tot 1 procent jaarlijks uit tot een plaveiselcel carcinoom. Laat je je niet behandelen dan is het risico op het ontstaan van huidkanker na vele jaren opgelopen tot 10%. Gelukkig gedragen de huidkankers die ontstaan uit a.c. zich niet agressief en zijn ze goed te behandelen.

Ingroei in de huid met uitzaaiingen tot gevolg naar andere organen is klein.
De aanwezigheid van actinische keratose is een teken dat de huid serieuze zonschade heeft opgelopen. Huidkanker kan ontstaan in de actinische keratose maar ook op andere delen van de huid. Check je huid regelmatig en als je het niet vertrouwt, ga dan naar de huisarts.

Geniet van de zomer maar pas goed op je zelf!
Nan

Bekijk hier talloze foto voorbeelden van huidkanker en prestadia van huidkanker. Als je twijfels hebt over plekjes op jouw eigen huid, ga altijd naar de huisarts.

Lees ook:

Zonkracht, hoe moet je daarmee omgaan en hoe bereken je het juiste uv filter?

UV-straling gaat ook door het glas heen, houdt er rekening mee\

Gebruik anti-oxidant serum/creme na gebruik zelfbruiner om stroom vrije radicalen af te weren

Heeft het stapelen van uv filters op je huid zin?

WIN! de beste antizonnebrandproducten en huidverzorgers en make-up!

 

 

Meer weten over Cosmeticaclaims?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

22 reacties

 • Beste Riek, stuur je vraag en een heldere foto van het plekje even naar ons op via info@beautyjournaal.nl dan leggen wij het voor aan de dermatoloog uit ons expertteam Francis Wu.

 • wat is het resultaat als ik het niet laat behandelen , ik ben al ziek als ik er aan denk en slaap niet meer . ik moet maandag beginnen maar ik kan het niet en wat zijn mijn mogelijkheden wat zijn de voor en nadelen .wat betekend dat voor mijn situatie .ik heb een vlekje wat je amper kan zien

 • Ik vermoed dat ik dit ook heb, ik heb op mijn voorhoofd en eigenlijk mijn hele gezicht (wangen lichte couperose) een gevoelige en droge huid.
  Maar op mijn voorhoofd echt van die plekjes die komen en gaan en jeuken, genezing duurt ook allemaal zolang.
  Maar stel die plekjes zijn ook actinische keratose, en ik krijg deze zalf, hoe hersteld mijn huid zich daarna?? omdat mijn huid van de zonnebank (veel verbrand is in mijn gezicht) heel gevoelig is geworden en ik nu al een hele goede creme moet hebben voor de droge en gevoelige huid.
  Kan mijn huid hier wel tegen? Of is het juist dat ik hierna daardoor juist een verbetering van mijn huid krijg?

 • Beste Fons, we hebben antwoord voor jou van de deramtoloog uit ons expertteam, dr Francis Wu:

  ‘Efudix creme kan tijdens de behandeling veel irritatie geven, echter na enkele weken moet er herstel optreden.
  Een aanhoudende droge en jeukende hoofdhuid kan mogelijk bij iets anders passen bijvoorbeeld seborrhoisch eczeem.
  Voor deze behandeling adviseer ik een afspraak bij uw eigen dermatoloog in het AMC. In de tussentijd kan voor het slapen gaan, de hoofdhuid ingesmeerd worden met een vettige zalf of olie. (handdoek op kussen ivm vlekken).

 • Beste Fons, we gaan je vraag voorleggen aan de dermatoloog in ons expertteam.

 • Beste leden van dit forum,
  Ik ben helaas ook een zonschade patiënt. Tijdens een vakantie in het hoge noorden van Noorwegen is de hoofdhuid van mijn toch al niet dik behaarde kruin dusdanig ernstig verbrand, dat ik, na het in het AMC stellen van de diagnose Acnetische kerrose ook aan de Efudix ten prooi ben gevallen. Overigens op zich een fantastisch werkend goedje, maar voor genezing heb je wel een weg te gaan. Na enkele weken van afzien is het resultaat dus zeker prima te noemen.
  Echter omdat de vochthuishouding van de hoofdhuid (ter plaatse) blijvend verstoord is, kamp ik nog wel met een bijzonder vervelend/irritant neveneffect en dat is een zeer droge plek op mijn hoofdhuid.
  Dat veroorzaakt niet alleen (soms gek makende) jeuk, maar zorgt er vooral voor dat ik steeds minder snel geneigd bent om mijn haar te wassen (vooral verdere dehydratatie voorkomen!!!).
  Ik vraag me af of er mensen zijn die dit herkennen, maar wellicht belangrijker of
  zij tips hebben voor een normaal en vooral jeukvrij onderhoud van de hoofdhuid?
  Graag …. back to normal…dus!
  Met vriendelijke groet,
  Fons

 • Goedendag,

  Vandaag was ik bij de huisarts omdat ik al maanden last heb van pijn bij aanraking van een bepaalde plek op mijn voorhoofd.

  Ik ben eind vorig jaar bij de dermatoloog geweest voor de behandeling van een zonschadeplekje. Ik moest drie weken smeren met Efudix die een wondje zou veroorzaken. Hierdoor zou het plekje verdwijnen. Dat is ook gebeurd, maar ik hield er een pijnlijke plek ernaast aan over.

  Ik vermoedde al wel dat het hiermee in verband stond en dat vermoeden werd vandaag dus door de huisarts bevestigd. Het is een zenuwbeschadiging.
  Jammer dat het door de dermatoloog niet genoemd is als risico, dan had ik het tenminste geweten. Nu heb ik er heel lang mee rond gelopen, me afvragend wat dit nu weer was.
  Het is gelukkig onschuldig, maar wel heel vervelend, mede omdat er niets aan te doen is.

  Misschien kan de dermatoloog patiënten hier in de toekomst op wijzen.

  Vriendelijke groet,
  Margaret Westendorp

 • Hallo, 16 november 2017 begonnen met de creme (klein plekje bij mijn boven lip) vanmorgen drie grote rode plekken ook waar ik niet ingesmeerd heb.Maar nu ik jou foto,s zie snap ik het wel.echt even afzien een paar weken, en het gekozen moment komt nooit uit.Jammer dan.

 • Beste mevrouw/meneer LaBouvy, Het is m.i beter het niet te verwijderen.In een paar dagen gaat je huid ontsteken en hoe rustiger je het laat hoe beter, is mijn ervaring. Mijn dermatoloog gaf het advies mijn social life op heel laag pitje te zetten want het ziet er niet ui, maar het resultaat is heel mooi. Sterkte en groetjes, Nan

 • Ik ben net enkele dagen begonnen met Efudix voor actinische keratose op de hoofdhuid (2xdd insmeren) Ik heb de indruk dat het na een paar minuten is ingetrokken, maar het plakkerige effect van het vehiculum van de creme blijft. Werkt de creme op dat moment nog of kan ik de restanten na enige tijd (hoe lang na het smeren) met warm water uitspoelen ?

  dank voor uw reactie , Louis

 • Lieve Patrice, heel veel sterkte, het is in ieder geval heel goed dat je het laat behandelen, om erger te voorkomen. Post hier gerust de ervaringen van je af hoor, we staan je bij!

 • Yikes, ik ga over 2 weken naar de dokter voor behandeling van Actinische keratose op mijn voorhoofd en neus. Ik krijg nu al een lichtelijke diarree aanval bij de gedachte dat ik er zo kom uit te zien en zoveel pijn ga hebben. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik nog niet weet hoe mijn behandeling er uit komt te zien! 🙁

 • Hallo Chistine,Er zijnverschillende behandelmethodes voor actinische keratosen.O.a:
  Cryotherapy(bevriezen met stikstof)met grotere kans op littekens.
  Chirurgisch verwijderen.
  Laser oa silk touch co2 lasers.
  De photodynamische therapie die jij beschrijft heeft als nadeel dat het als pijnlijk ervaren wordt, maar het belangrijkste nadeel is dat niet met zekerheid gesteld kan worden dat de afwijking volledig verdwenen is.
  Chirurgisch is bij mij al in 2010 een stukje verwijderd uit mijn wang en er bleek aan de rand van de verwijderde plek toch weer wat ac keratosen te vormen. De plekken op mijn voorhoofd zijn niet chirurgisch te behandelen dus in overleg is gekozen voor de Efidix behandeling.We hebben ook meteen de plekjes op mijn decollete aangepakt.Het is idd heftig geweest maar ik ben erg blij met het resultaat.De vooruitzichten na de behandelijng met Efudix zijn heel goed.
  Grt Nan

 • Dat was zeker heftig, alleen vraag ik mij af of het nodig was. Mijn dermatoloog doet die crème erop, daarna moet je 3 uur wachten. Het zit dichtgeplakt en dan gaat er een lamp op die ook nog eens de foute cellen aanpakt. Na een week zie er niets meer van. De hele wachtkamer zit vol met mensen die ingepakt zijn en daarna onder de lamp gaan. Grt Christine

 • Wijs je klanten ook op dat dit ook kan ontstaan op de decolleté. Ik heb al diverse dames naar de dermatoloog gestuurd zij zijn ook behandeld met efudix.

 • Wat heftig deze foto’s. En wat fijn dat het nu weer goed gaat. Schoonheidsspecialisten die een dermatologische cursus gaan volgen en dit tegenkomen zullen hopelijk toch wel doorverwijzen naar de huisarts en dan dermatoloog. Lijkt me niet de plek om dit te behandelen in een schoonheidssalon daar is het té serieus voor.

 • Zo zie je nu maar hoe ontzettend belangrijk het is dat de schoonheidsspecialist óók dit leert herkennen. Tegenwoordig kun je hiervoor een dermatologie cursus volgen zodat je leert hoe deze plekjes eruit zien. Het is zo ontzettend belangrijk dat je er op tijd bij bent. En wie kijkt nu het intensiefst naar iemands huid?…….. dus dames en heren schoonheidsspecialist;
  Laat u bijscholen!!!!

 • Wat ontzettend heftig en ik sluit me aan bij de vraag van Monique. Bedankt voor het delen!

 • volgens mij probeerden ze het enkele jaren geleden nog met peeling of laser weg te halen. maar dat werkte blijkbaar minder goed dan efudix? ik vind het wel heftig hoor, van dik hout zaagt men planken. en als je nou op andere plekjes ook weer AC krijgt? ik bedoel…straks ben je de rest van je leven met efudix in de weer om ze allemaal maar in de ban te doen?

 • Hallo Nan,

  wat goed dat de kuur bij jou zo goed heeft geholpen, maar wat heftig deze behandeling, slim om dit wekelijks vast te leggen, nu kan je je haast niet meer,voorstellen dat het zo heftig was denk ik, want ziet nu weer goed uit! Fijn dat je dit met ons wilt delen!

  groetjes berna

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.