Celebrities Monique schrijft Operatietechnieken Psychologie

De week van Monique: Oh, glamourous Caitlin

Redactie, Monique
Geschreven door Redactie, Monique

De vervolmaking van het vrouwelijk schoonheidsideaal?

Schermafbeelding 2015-06-07 om 20.48.21Social media ontplofte afgelopen week. Ik zag een foto voorbij komen van een stoeipoes in een soort van jaren’ 50 lingerie, en ze stond op de cover het van Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair.

65 jaar…

Het eerste wat ik meekreeg is dat ze 65 jaar is en Caitlin Jenner heet. Geheel vanuit mijn vrouwelijke referentiekader dacht ik meteen: wow, de ouder wordende vrouw heeft er een nieuw rolmodel bij en wat goed dat VF haar op cover zet.

Rolmodel?

Wij (ja, ik ben 50) beginnen nu een klein beetje gezien te worden door de lifestyle industrie. We mogen poseren als nieuwe rariteiten in de media: als statement op de catwalk, als fotoshoot in de krant ‘ Kijk mij eens grijs zijn’ .

Mispoes

Laat ik er nou totaal aan voorbij gaan dat wij als ‘ minderheid’ (we zijn alleen in real life een meerderheid;-)) concurrentie hebben van heel wat andere minderheden: de homo’s (niets bijzonders meer), de lesbo’s (waar zijn ze eigenlijk?), de autisten, de gepesten, de hoarders, de criminelen, en hardwerkend aan hun coming-out: de transgenders. En daarbij voorop: de man die vrouw wordt. Vice versa hoor je er nauwelijks over.

Geen verschrompelde baarmoeder en slappe borsten

Caitlin is trans, geen vrouw met baard, maar full monty tot vrouw getransformeerd. Ze was Olympisch topsporter en heette Bruce. Toen begreep ik ook wat ik zag, dwars door de belichting en photoshop heen. Geen slap vel, wel spiermassa, geen rottig spel met hormonen die volstrekt autonoom jouw leven aansturen en ‘ down graden’, maar die streng gedoseerd ingebracht zijn voor een groter doel. Geen verschrompelende baarmoeder en verslapte borsten.

Maakbaarheid in optima forma

Dit is de maakbaarheid in optima forma. Hetzij ook lijden: de transformatie van man naar vrouw en v.v. is psychisch en fysiek een zware en lange weg om te gaan. Maar anders.

En als je doel dan voltooid is, en je bent vanaf nu af aan Caitlin, wil je ook de kers op de taart. De glam fotoshoot! Om je coming-out met de hele wereld te delen. Zelfs Obama steunt je. De tijd is rijp.

Het is niet realistisch, zegt Valentijn de HinghSchermafbeelding 2015-06-07 om 20.52.01

Natuurlijk. ‘Maar het is niet de realiteit,’ schrijft transgender, model en DJ, Valentijn de Hingh dit weekend in het NRC. ‘Caitlin is rijk, en beroemd, en dan gaan er heel wat deuren open. In de VS krijg je transgender operaties en alles wat daarbij hoort niet vergoed, in tegenstelling tot Nederland. Velen in de transgender gemeenschap kunnen de ingrepen die zij liet doen, niet betalen. De droom van ‘ goed gelukt zijn’ blijft voor velen onbereikbaar.’

Alle lofbetuigingen op social media gaan over het feit dat ze zo knap is nu, en zo perfect voldoet aan het vrouwelijk schoonheidsideaal, zo schrijft De Hingh.

Vrouwelijk schoonheidsideaal?

Bij het lezen van de woorden vrouwelijk schoonheidsideaal hou ik mijn adem in. Ik heb een haat-liefde verhouding met het begrip. Wat houdt het in? Wie heeft het verzonnen? Bestaat het wel echt? Na religie kwam de marketing, ‘het’  vrouwelijk schoonheidsideaal IS marketing. Een fictief spel, een maskerade, een handgreep en houvast als je het zelf niet meer weet en wellicht nooit geweten hebt. Het is een mal, een vorm, om het ongrijpbare te clusteren, te definiëren. Het is een farce. Het Westerse vrouwelijke schoonheidsideaal.

Schoonheid versus glamour

Wat mij betreft is Caitlin ook geen representant van vrouwelijke schoonheid. Dit is glamour. Caitlin is glamour. Show, spel, een image, een masker, en staat voor mij mijlenver af van schoonheid.

Caitlin beleeft haar droom, haar lang gekoesterde wens om vrouw te kunnen zijn, niet alleen psychisch, maar ook aan de buitenkant, is uitgekomen. Heel veel transgenders zullen dit ultieme doel nooit zo bereiken.

Empower transgenders

Maar als de discipelen van de schoonheid en de verfraaiing, zoals visagisten, kappers, injectables artsen, chirurgen, maar ook pyschologen, imagodeskundigen (tegenwoordig personal branding specialisten), en financieel- en arbeidsdeskundigen toch eens een paar procent van hun tijd zouden willen besteden om transgender mensen, die maar in hun armoede spiraal en imago-slop blijven steken, te helpen…..

In Nederland mag de medische transformatie dan vergoed worden (behalve een borstvergroting), ook hier is het moeilijk voor transgenders om tot een eigentijds imago te komen, om werk te vinden, om uit het isolement te komen waarin ze zitten. Empower transgenders, duurzaam en all the way.

Ik ruik een nieuw format voor een tv-programma….

Geniet van je huid, Monique

Meer weten over Celebrities?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

4 reacties

  • We hebben al wel de travestieshow gehad, dus weet niet of er nu een format moet komen om transgenders een show te geven. Met als prijs? Een boobjob? Ik hoop niet dat er iemand zo cheap weer is om hier weer een slaatje uit te slaan. Overigens is geeft Caitlin een vertekend beeld van de echte transgender. Kijk naar de dochter/zoon van Cher. Die ziet er nu manlijk uit. Kreeg hormonen. Hier in Nederland halen we vaak travestieten en transgenders door elkaar. Ik heb ooit een transgender in Nederland gezien, van vrouw naar man. Het zag er raar uit, ‘man’ in tweed colbert met lichte baardgroei die probeerde een mannenstem op te zetten. Vrouwelijk schoonheidsideaal, tja wie heeft het verzonnen, denk al heel lang geleden. Denk aan Cleopatra, dat speelde toen al. Het is net zo een een farce als make-uptrends, wie heeft dat verzonnen? Wij vrouwen met zn allen denk ik zomaar. Terwijl niet iedereen er beter van uit gaat zien met een trend. Sterker sommige gezichten kunnen een trend helemaal niet aan. Inderdaad Bruce Jenners transformatie is show, hoewel echt voor hem, het is en blijft glamour. Hoewel ik laatst op televisie zijn/haar kledingkast zag, daar lagen sandalen in die ik voor geen goud zou aantrekken 🙂 Dus in het dagelijks leven toch anders dan op de foto

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.