Cosmetisch medisch Cosmetische dermatologie Expertadvies Injectables Klinieken

Nooit meer tandenknarsen met Botox

drs Frodo Gaymans
Geschreven door drs Frodo Gaymans

Arts Frodo Gaymans helpt je van bruxisme af

frodo gaymansTandenknarsen heet met een mooi woord ‘ bruxisme‘. Het is iets waar we niet graag over praten, en sterker nog we weten niet altijd dat we het doen. Maar je tandarts of mondhygiënst ziet het direct. Het is een behoorlijk probleem omdat je tanden ervan slijten. Het tandglazuur raakt aangetast, de randen van kiezen worden scherp, het tandoppervlak vervlakt. Om nog niet te spreken over de pijn die het aan de kaakspieren kan geven.

Botox meest effectief

Cosmetisch arts Frodo Gaymans, van de gelijknamige kliniek Dokter Frodo, legt uit dat er verschillende methoden zijn om het tegen te gaan, zoals het gebruik van een spalk of het doen van ontspanningsoefeningen. Toch pakken deze oplossingen het probleem niet bij de kern aan, of geven alleen tijdelijk wat verlichting. Botox blijkt een van de beste toepassingen zijn om het geknars te stoppen. En dat moeten meer mensen weten:-)

‘Door botox in de kauwspieren te injecteren wordt de spierspanning verlaagt waarna klachten afnemen,’ legt hij uit. ‘ Met botox kan tandenknarsen zelfs voorgoed worden tegengegaan’.

Te sterke kauwspier houdt knarsen in stand

‘Bij mensen die tandenknarsen is de zogenoemde ‘masseter hypertrofie’ sterk vergroot. Deze kauwspier is daardoor erg krachtig geworden en dat zorgt voor een vicieuze cirkel. Een sterke spier wil namelijk worden gebruikt, want hoe groter een spier is, des te meer iemand geneigd is om deze te gebruiken.’

Al na twee weken resultaatmuscle masseter

Botox is een spierverslapper en brengt de vergrote kauwspier tot rust. Doordat de spier minder wordt gebruikt, neemt de spierkracht af en uiteindelijk zal de spier kleiner worden. Gaymans licht toe: ‘In de praktijk zien we dat de meeste tandenknarsers na ongeveer twee weken resultaat ondervinden. Afhankelijk van de situatie kan er dan na drie tot zes maanden een herhalingsbehandeling worden uitgevoerd. Hoe vaker de behandeling is uitgevoerd, des te langer het probleem wegblijft. Hiermee pakt botox het probleem bij de bron aan en biedt blijvend resultaat.’

De nadelige gevolgen van bruxisme

Mensen die lijden aan bruxisme hebben niet alleen last van snelle slijtage van de tanden en kiezen, zij ervaren meestal ook pijnlijke kauwspieren. Dit overmatig gebruik van de kauwspieren, hyperactiviteit genoemd, leidt op den duur tot dikker wordende kauwspieren.

Schurende geluidjes terwijl je slaapt

Door tandenknarsers wordt dit niet alleen als pijnlijk ervaren, ook ervaart men het vaak als een esthetisch probleem. Abnormale slijtage van tanden en kiezen kan bijvoorbeeld het aangezicht veranderen. Bruxisme is ook wel te herkennen aan het schurende of knarsende geluid dat erdoor vrij komt. Hierdoor kunnen ook slaappartners last hebben van een partner met bruxisme.

Chronische hoofdpijn

Andere nadelige gevolgen van bruxisme kunnen zijn:
• afbreken of splijten van tanden en kiezen
• slapeloosheid
• chronische hoofdpijn
• kaakspierpijn of pijn in het kaakgewricht

bruxisme

Door de kauwspieren minder krachtig te maken met Botox verandert ook de kaaklijn

Wil je meer weten over tandenknarsen en de behandeling met Botox? Neem dan contact op met de dr Frodo Kliniek.

Meer weten over Cosmetisch medisch?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

drs Frodo Gaymans

drs Frodo Gaymans

Cosmetisch arts Frodo Gaymans kijkt met een holistische blik naar zijn cliënten. 'Wat voorop staat is dat mensen zichzelf blijven of weer worden. Schoonheid met behoud van uitstraling, daar staan wij voor als team.
Er wordt gewerkt met 3D-technologie. 'Voordat er besloten wordt over een ingreep, wordt het gelaat helemaal in kaart gebracht. Met behulp van computer simulaties kan vervolgens het beoogde effect van een behandeling in beeld worden gebracht.'

7 reacties

  • Hoe kan Botox het probleem voorgoed tegengaan, op een gegeven moment is het toch weer uitgewerkt? Hoe vaak moet je het gebruiken wil het een langdurig resultaat geven?

  • Hoe wordt de botox geïnjecteerd? Via de mond of via de wang aan de buitenkant van het gezicht?

  • Ik ben bij Dokter Frodo geweest en echt goed geholpen tegen mijn migraine en ook tandenknarsen. Allemaal symptomen die voortgekomen zijn uit stress. Ondertussen loop ik hier nu ook voor bij een psycholoog, maar ik ben blij dat de pijn al grotendeels weg is. Nu heb ik weer een beetje ruimte om te herstellen.

  • Grappig, ik vind de linkerfoto sprekender. Ik hou het bij een bitje ’s nachts :).

  • Ja, goed he, zonder sprays, bitjes, whatever. En je ziet ook dat de gezichtsvorm veranderd he, de kaaklijn wordt weer smaller omdat de kauwspieren minder geactiveerd worden.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.