Alphahydroxyzuur Betahydroxyzuur Cosmeticaclaims Couperose Gezicht Glycolzuur Monique schrijft Peptiden Pigmentvlekken Rimpels en slapte Schone huid Vitamine A (+derivaten) Vitamine c Vitamine E Voor hem Werkstof dossiers

Huidverbetering 2015, de visie van Monique

Redactie, Monique
Geschreven door Redactie, Monique

De nieuwste inzichten in kaart gebracht

Huidverbetering 2015, de visie van Monique
huidverbeteringVan onderhoud naar verbetering

De tijd dat we alleen een potje vet op ons huid smeerden tegen het uitdrogen is voorbij. Sinds de ontrafeling van ons DNA is ook in de huid duidelijk geworden hoe stofjes die je opbrengt zich gedragen, en daar komt het wonder om de hoek: je kunt een verouderende huid wel degelijk frisser en gladder maken en de oorzaken iets afremmen.

Ongeacht je leeftijd, tegenwoordig kan elke huidconditie verbeterd worden. Huidverbetering is daarom het nieuwe toverwoord. De tijd van ‘hope in a jar’ is voorbij.

Kenmerken van een verouderende huid, en focus van moderne skincare:

 • Aanvankelijk fijne lijntjes die later overgaan in rimpels
 • Pigmentvlekken
 • Ruwe, niet gladde huid
 • Couperose
 • Grovere poriën als gevolg van huidverslapping
 • Een grauwere, minder fris-blozende teint

Van huidtype naar huidprobleem: huidveroudering door zonschade

Je hebt genetische huidveroudering en je hebt huidveroudering veroorzaakt door blootstelling aan uv-straling. De zon laat onze huid bruin worden. Dit klinkt mooi maar in de huid ziet het eruit als een oorlog tussen vrije radicalen en DNA-militairen die de schade van de radicalen ongedaan moeten maken. Ze vreten zich overal doorheen. Celfuncties raken van slag. De elastische vezels verharden waardoor de huid verrimpelt en leerachtig kan worden. De pigmentproductie slaat op hol en draait overuren, omdat de radicalen ook hele kleine ontstekingsreacties veroorzaken. Je teint wordt vlekkerig.

Levensstijl bepaalt je huidconditie

Je levensstijl is voor 70% verantwoordelijk voor de mate en het tempo waarin jouw huid veroudert. Denk aan voeding, ziekte, slaappatronen, je leefomgeving – stad of platteland, zonblootstelling. Maar 30% kan worden weggeschreven aan je genen, terwijl we altijd dachten dat dat veel meer was.

Wist je dat: 80% van de moderne skincare beïnvloedt biologische huidprocessenhuidverbetering 1

‘Door onze DNA kaart te ontrafelen kwamen wetenschappers er ook achter hoe cellen precies communiceren met elkaar. Elke cel heeft een sleutel en een slot. Door deze te prikkelen kun je genen in de cellen aan- en uitzetten.

En dat gebeurt met zg. boodschappers die eiwitten heten. Zij reageren op een stofje dat je aanbrengt, en dat lijntje loopt linea recta door naar het slot of de sleutel. Wil je iets aanzetten (denk collageenproductie) of uitzetten (pigmentoverproductie)?

Dank zij het werken met stukjes kunsthuid in het lab onder de microscoop wordt dit nu allemaal zichtbaar’, aldus wetenschapster Frauke Neuser van Procter & Gamble (o.a. Olaz).

Lees mijn interview hier.

Cosmeceuticals zijn de trend: wat zijn dat eigenlijk

Het woord cosmeceutical is een samenvoeging van de termen cosmetica en farmaceutica ofwel medicijnen. Cosmeticamerken willen hiermee aangeven dat het om een groep cosmetica gaat die meer doet dan de huid soepel en zacht houden, dat er klinisch bewezen werkzame stoffen in zitten die de huidconditie verbeteren, en ook in voldoende hoge concentraties. Cosmeuticals richten zich op de 6 genoemde verouderingskenmerken.

Belangrijke stoffen in je anti-aging producten

 • Antioxidanten zoals vitamine B3 (niacinamide), vitamine C en E en/of stamcelextract uit planten en co-enzymen als Q10.
 • Peptiden (boodschappers voor de huidcellen die daardoor hun taken nog beter kunnen uitvoeren),
 • Vochtbinders als hyaluronzuur of glycerine,
 • Vetstoffen als ceramiden of omega 3 of 6,
 • Zuren als retinol, alfahydroxyzuur of betahydroxyzuur om de huid glad te maken en op de langere termijn te verstevigen,
 • Uv-filter tegen de inwerking van zonlicht.

Trend: werken in laagjes

huidverbetering 2Wij kennen natuurlijk al het regime van reinigen-tonifieren-serum-dagcreme-primer-foundation/bb-cream. Toch wordt de laatste jaren pas goed duidelijk waarom het beter is om in laagjes te werken: hoe meer functies 1 product moet hebben en dus hoe meer werkzame stoffen je in een pot stopt, hoe minder krachtig al die stoffen bij elkaar vaak op je huid werken.

Er zit gewoon teveel in. Als je werkt in dunne (!) laagjes over elkaar met elk een specifiek doel, behaal je een beter resultaat – de beroemde optelsom dus. Masseer elk laagje ook heel goed in.

Een tonic is een hydraterende verfrisser, een serum kan een specifieke werkzame stof bevatten gericht op een huidprobleem zoals rimpels of pigment, een crème bevat de vetstoffen die je huid nodig heeft, een primer egaliseert je huidstructuur, een foundation of BB cream geeft een frisse teint en egaliseert. Een BB cream met uv-filter kun je ook inzetten als pure uv-bescherming voor je huid. Neem daartoe een lichte kleur.

Nieuwe inzichten uit Azië: in laagjes werken met 1 werkstof per laag

Layeren voor gevorderden

 ‘De stoffen die je het diepst wilt laten penetreren breng je het eerste aan’, zoals peptiden, zo vertelde dermatoloog dr. Chen uit Taipei me onlangs. ‘Stoffen die pigmentoverproductie moeten tegengaan, maar ook anti-oxidanten breng je dan als tweede laagje aan. Hydraterende stoffen als hyaluronzuur gaan als derde laag. Stoffen in vet- of oliebasis breng je als laatste aan. Dit kan je crème zijn, maar ook een retinolserum dat je ’s nachts wilt gebruiken.’ Als je op deze manier wilt werken, is het belangrijk dat je de stoffen vooral in serumsubstanties koopt.

Lees ook dit artikel erover.

De ‘essence’ is gearriveerd …

Is je tonic er om de huid na de reiniging nog te verfrissen en dunnetjes te hydrateren, de ‘essence’ is een supervloeibaar serum, een beauty water eigenlijk, waarin extra hydraterende (hyaluronzuur), gladmakende (zuren) en kalmerende stoffen zijn opgenomen. Ideaal als voorbereiding voordat je het serum aanbrengt, maar ook fijn voor vrouwen (en mannen) met een gemengde of vette huid. Feit: op een vochtige huid hechten werkzame stoffen zich beter. O.a. Kanebo, dr. G, Shiseido.

Lees ook dit artikel.

huidverbetering 3Ook heel fijn: de ‘droge’ olie

Heerlijk voor de drogere gezichtsdelen zoals de wangen is een serum op oliebasis. De olie heeft een kleinere moleculaire samenstelling waardoor hij minder vet aanvoelt op de huid. Deze olie zit boordevol omega-vetzuren.

Tip: breng de olie aan na de tonic of essence op de vochtige huid. Goed inmasseren. Daarna weer even afsprayen met een voedende spray zoals van La Roche-Posay of hannah Vitamin Spray en dan de dagcrème er overheen goed inmasseren. Olie wordt beter opgenomen met een laagje vocht.

Lees ook dit artikel.

Must-have: de peeling

Een mooie huid is een gladde huid met een verfijnde structuur. Dat bereik je met peelings ofwel met zuren. Doe regelmatig een kuurtje.

Van zwak naar sterker:

 • Enzympeeling, de vervanger van de scrubcreme, weekt huidcelletjes los.
 • Alfahydroxyzuur (aha), exfolieert en hydrateert, waaronder glycolzuur en melkzuur,
 • Betahydroxyzuur (bha), exfolieert en remt acne-vormende bacterie af, waaronder salicylzuur,

Lees ook dit artikel.

Trend:Infrarood licht bescherming in je antizonnebrandproduct

Infrarood licht is het licht dat zorgt voor een warmteprikkel in je huid. Zodra je huid gaat branden, heeft het een maximale dosis IR licht opgevangen. IR-licht is als een alarmbel: ga uit de zon, want je gaat verbranden. Bereikt 0,5% uv-b straling de aarde, voor uv-a straling is dat 6,3%, maar voor infrarood is dat maar liefst 54,3%. Infrarood licht veroorzaakt ook extra vrije radicalen in de huid en beschadigd de kraamkamer van je collageen: de fibroblasten. Tevens verzwakt de huidbarière waardoor de huid kwetsbaarder wordt voor externe irriterende factoren. De inwerking van IR-licht kan worden tegengegaan door speciale cocktails van antioxidanten.

Tip: breng over je dagverzorging het liefst een aparte uv-beschermer aan. Uv-filters in dagcrème bieden te weinig bescherming omdat je een dagcrème daarvoor te dun aanbrengt.

Must-do: reinigen!

Iedereen weet het: ga nooit met een vies gezicht je bed in. Een schone huid blijft langer mooi. Een vieze huid kan op den duur geïrriteerd raken. De huid droogt uit en dat verzwakt de huidbarriere. Ook wordt je teint grauwer, de poriën lopen vol en worden groter. Maar….je haalt niet alleen crème en make-up van je huid maar ook luchtvervuilingsdeeltjes. Reinig altijd met milde producten, en neem de huid daarna nog af met een tonic.

Tip: haal make-up eraf met een oil-cleanser. Dit is het meest mild, maar ook het meest huidverbetering 4effectief. In make-up zit olie, en olie lost olie op.

Toenemende zorg: luchtvervuiling!

In Azië, vooral in China is het dramatisch met de luchtvervuiling. De smog is enorm in de verstedelijkte gebieden. De lucht is vol met agressieve deeltjes (fijn stof, stikstofdioxide) die worden uitgestoten door verkeer en industrie. Deze vervuiling kan poriën verstoppen en acne veroorzaken, de teint grauwer maken door vermindert zuurstoftransport in de huid en de huidbarière in het algemeen verzwakken, waardoor eczeemklachten kunnen ontstaan, maar ook een toename van pigmentvlekken.

Ook in Europa, en in Nederland, in onze lucht niet vrij van vervuiling. In Nederland krijgt wij voornamelijk vieze lucht binnen vanuit het Duitse Ruhrgebied. En in de grote steden speelt het verkeer een grote rol.

Advies: Reinig met een anti-pollution cleanser zoals van Clarins. Ook goed: de dubbele reiniging, o.a. bij Sensai. En reinig je huid twee keer per week met een elektrische borstel, o.a. Clarisonic , Clinique en Philips.

Lees dit artikel erover.

Nieuw inzicht: Huidverzorging met niacinamide kan extra bescherming bieden tegen inwerking van deze deeltjes. O.a. Olaz.

Lees ook dit artikel erover.

Een mooiere teint door groente en fruit

De geel tot roodachtige kleurstof uit carotenoïden in groenten en fruit zorgen voor een frissere teint zo blijkt uit onderzoek. Men spreekt wel van een ‘golden glow’. Dagelijks een verse portie of verwerkt in een sapje of smoothie is aanbevolen.

Dermatologe Aleida Dijkstra over voeding en suppletie

‘Het wordt steeds duidelijker welke impact voeding heeft op onze gezondheid, en ook onze huid. Producten met zg. snelle suikers (met een hoog glycemische index) zorgen op den duur voor chronische ontstekingsreacties in het lichaam. In de huid uit zich dat door een versuikering/verharding van de elastische vezels, waardoor rimpels sneller opkomen. Het is raadzaam om meer langzaam verteerbare koolhydraten te eten en zo min mogelijk van die snelle suikers tot je te nemen.

Verder is het belangrijk om in ieder geval dagelijks een multivitamine in te nemen waarin de volgende stoffen zitten voor een gezonde huid: vitamine A, B1-12, C en E, selenium, zink, magnesium, glutathion, alfaliponzuur en het co-enzym Q10.

Daarnaast adviseer ik aanvullend vitamine D (2000 i.e./dag) te slikken, omdat we steeds huidverbetering 5minder in de zon zijn en de huid met uv-filters beschermen. En omega-3, voor een algemeen ontstekendsremmend effect.

Let ook op een gezonde hormoonhuishouding. Bio-identieke hormoonsuppletie, mits onder goede medische begeleiding, kan een belangrijke bijdrage leveren aan huidverbetering.

 • Slik extra vitaminen en mineralen
 • Bescherm je huid tegen uv-licht
 • Gebruik cosmetica met de juiste werkzame stoffen, zoals hierboven al omschreven
 • Eventueel kan therapie met bio-identieke hormonen aanvullen, net zoals injectables met hyaluronzuur of Botox, en laser en IPL om het collageen extra te stimuleren.

Dit artikel heeft BeautyJournaal’s uitgever Monique Lindeboom eerder dit jaar (2015) in Sante gepubliceerd.

 

Meer weten over Alphahydroxyzuur?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

10 reacties

 • Hoi dames, om nog even terug te komen over het gebruik van de sunfluid. Ik heb in tussen contact gehad met Lookx trainster waarom je de LOOkx Sunfluid wel als eerst op de huid mag aanbrengen
  – De LOOkx Sunfluid heeft een eigenschap om als een raster op de huid te liggen. Hierdoor kunnen actieve werkstoffen die in serums, cremes etc nog gewoon door de sunfluid opgenomen worden door de huid.
  – Een sunfluid kan je beter aanbrengen op een gereinigde huid die vetvrij is! Doe je dit niet dan kan de SPF lager worden dan wat aangegeven wordt. Dus geen optimaal gebruik van je product.
  – De LOOkX sunfluid is vetvrij en heeft een dna herstellende werking en vochtregulerend. Dus wat Monique zegt een hybride creme! 😉
  – De sunfluid kan in loop van de dag nog een keer gebruikt worden over de dagverzorging om zo de SPF bescherming voor je huid optimaal te houden.
  Voor meer info zie het volgende linkje http://www.lookx.com/nl/4/sun-fluid-spf30-40ml.aspx

 • Goed artikel Monique! Even een toevoeging m.b.t. verzorging en ‘UV bescherming’.

  Wellicht handig om te weten welke filters er in de zonnebrand (verzorging) zitten, je hebt namelijk fysische en chemische filters. Zie het artikel hier op BeautyJournaal: https://www.beautyjournaal.nl/2015/06/02/dr-g-intelligente-suncare-uit-zuid-korea-win/
  Bij producten met fysische filters is de zonnebrand (of BB) altijd de laatste stap (voor je make-up) in het huidverzorging regime. Temeer omdat fysische filters niet zoals chemische filters in je huid trekken maar simpel gezegd UV weerkaatsen i.p.v. absorberen.

  Mocht je een dagcrème met UV filter gebruiken is het belangrijk om te weten of er een goede UVA bescherming in zit. UVA gaat door het wolkendek en bijvoorbeeld autoruiten heen en is voor een groot gedeelte verantwoordelijk voor huidveroudering. (in veel dagcrèmes met UV zit een goede UVB bescherming maar blijft de UVA bescherming vaak achter)

  Ons advies, gebruik na het reinigen van de huid een serum of essence en daarna een dagcrème
  (welke ook door middel van hydratatie je huid beter beschermt tegen invloeden van buitenaf).
  Na het laten intrekken van de dagcrème gebruik je een BB of CC -cream om je huid te egaliseren en optimaal te beschermen (in de herfst en winter). Dr.G heeft BB’s voor verschillende huidtypes met SPF30 of SPF50+ én een zeer hoge UVA bescherming. Zie: http://www.drgshop.nl/nl/by-line/blemish-balm-uv-bescherming/

 • hoi angela, ik ben altijd van de tegen-vragen stellen:-) dit, omdat het smeren van een hoog filter ook betekent dat je redelijk dik moet smeren, en dat wil je natuurlijk niet met een dagcreme, toch? mijn vraag is dus, waarom zoek je dit? en is het tijdelijk dat je dit zoekt omdat je op vakantie gaat? dan gaat mijn voorkeur uit naar een hybride zonbescherming: een zonnebrand met dagcreme kwaliteiten en niet andersom. maar goed, eerst maar even horen waarom je dit zoekt:-) goed weekend!

 • Beste Angela,
  in mijn praktijk werk ik met hannah en Juliette Armand. De Sun Perfection-producten van hannah combineren zonbescherming met huidverbetering en mogen dus allemaal als dagcrème gebruikt worden. De lijn bestaat uit 4 producten: Fade Treatment (SPF 10 met zouthout-extract wat huidverkleuringen aanpakt). High Quality (SPF 15) en Juvi Protect (SPF 30) en voor de lippen Full Lips met SPF 15.
  Juliette Armand heeft geen dagcrème met een hoge SPF. Wat wel een heel mooi product is, is de SunFilm. Een niet vet product (waardoor het ook voor de vettere huid en de acne huid geschikt is) met SPF 30. Daarnaast heeft het ook een kleurtje. Wil je geen zware foundation gebruiken, maar toch je huid er egaal en fris uit laten zien dan is dit echt een aanrader. De kleur past zich aan de huidskleur aan, waardoor hij geschikt is voor lichte tot een getinte huid.
  Mocht je nog specifieke informatie over de producten willen, dan hoor ik het graag van je.

 • Els/Monique, kunnen jullie een advies geven welk merk een hoge zonbeschermingsproduct heeft met een dagcreme-functie?

 • Ben het met jou eens Monique dat er risico’s zitten aan het gebruik van verschillende merken door elkaar heen ivm de reacties die de producten eventueel met elkaar aangaan. Ik adviseer mijn klanten dan ook altijd om de verzorgende producten eerst aan te brengen en een half uurtje later de uv bescherming.
  Gelukkig bestaan er tegenwoordig steeds meer hoge zonbeschermingsproducten die ook een dagcreme-functie hebben. Dus naast de bescherming ook voldoende voeding en hydratatie doen. Het nadeel van een dagcrème, foundation of poeder met factor is, wat je in het artikel ook al aangeeft, dat er vaak te dun gesmeerd wordt of niet vaker op een dag, waardoor de bescherming niet optimaal is. Vaak zijn bij dergelijke producten de hoogte van de factor ook low of medium. Dit is voor veel mensen tegenwoordig niet voldoende vanwege het gebruik van producten met retinol, peelings etc. Hierbij zal je toch echt een high protection nodig hebben ook in de herfst en wintermaanden.

 • Dames, als je zonbescherming gebruikt is het uberhaupt niet verstandig er andere dagverzorging onder te doen, omdat het chemische reacties met elkaar kan aangaan die je niet wilt. Je wilt bijvoorbeeld ook niet dat uv filters met een transportmiddel uit je dagcreme mee gaan de huid in. Het is beter om een hybride zonbescherming te gebruiken waarbij geen dagverzorging eronder meer nodig is. en anders, als het geen hoogzomer is, gebruik je producten op de huid die die uv filters bevatten: je dagcreme en je poeder of foundation. het stapelingseffect werkt namelijk ook.
  op een massamedia als dit moet je ervan uit gaan dat vrouwen niet alles van 1 merk gebruiken, maar mixen n matchen, en dan moeten er keuzes gemaakt worden. de algmene stelregel is daarom ook: uv bescherming als laatste.

 • Ik snap je reactie Els. Dat was ook onze reactie toen wij deze theorie hoorde. De zonbescherming van merk Lookx geeft geen vettige laag af waardoor je deze als eerste kan gebruiken. Pak je onze andere merk Annemarie borlind dan wordt t wel weer aangeraden om de zonbescherming als laatste te gebruiken. T is merkgebonden. Daarnaast ben ik wel mee eens dat bij gebruik van serums als eerste te aan te brengen vanwege de samenstelling en hoge werkstoffen. T zou zonde zijn om een serum juist met hoge werkstoffen niet optimaal zijn werk te laten doen.

 • Wat een goed artikel. Layeren is helemaal hot. Wat hierbij belangrijk is dat je goed kijkt naar de samenstelling van de producten. Het product met het laagste vetgehalte breng je als eerste aan. Het product met het hoogste vetgehalte dus als laatste. Dit omdat anders de werkstoffen van het product met het lage vetgehalte niet goed hun werk kunnen doen. Daarom zijn serums ook wateriger of meer als een emulsie dan een crème. Ik ben het dan ook niet eens met wat Su Chen zegt. Vaak is een zonbescherming vetter dan de gemiddelde crème. Vooral als het een factor 30 is. Wil je dat de werkstoffen van je dagverzorging nog iets doen voor je huid, dan zal je toch echt eerst je crème en daarna pas je zonbescherming moeten aanbrengen.

 • Heerlijk artikel. Misschien nog een aanvulling is dat de zonnebescherming onder de dagcreme aangebracht moet worden. Huidbescherming moet het dichts op de huid zitten.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.