Cosmetische dermatologie Dermatologie Expertadvies Gezicht Oogverzorging

Test van dr Frodo: heb je wallen of donkere kringen?

drs Frodo Gaymans
Geschreven door drs Frodo Gaymans

5 slimme tests van dokter Frodo Gaymans

‘Waarom kijk je zo boos?’

Donkere kringen of wallen onder de ogen geven het gezicht onnodig een vermoeide uitstraling. ‘Waarom kijk je zo boos?’ of ‘Heb je slecht geslapen?’ zijn voor veel uitgeslapen en goed gehumeurde mensen een bron van irritatie. In dit artikel geeft arts Frodo Gaymans, tevens lid van het BeautyJournaal expertteam, je uitleg over dit fenomeen. Wat is eigenlijk het verschil tussen wallen en donkere kringen? En wat is er aan te doen?

Wallen en donkere kringen worden vaak door elkaar gehaald

De termen ‘wallen’ en ‘donkere kringen’ worden vaak door elkaar gehaald, terwijl ze eigenlijk iets heel anders zijn, een andere oorzaak hebben en een verschillende oplossing hebben. In tegenstelling tot wat veel fabrikanten beweren is de oplossing niet uit een potje te halen. Een oogcrème tegen wallen doet bijvoorbeeld het tegenovergestelde dan een oogcrème tegen donkere kringen.

Om een juiste oplossing te zoeken, moet je dus eerst differentiëren of je last hebt van wallen, donkere kringen of een combinatie van beide.

Wil jij nou weten of jij last hebt van wallen of donkere kringen? Doe dan onderstaande testjes en bekijk ook de video waarin alles nog eens goed wordt uitgelegd:

Test 1: Licht test

Hiermee test je of de donkere kleur onder de ogen veroorzaakt wordt door een kleurverschil in de huid of door een volumetekort. Licht van boven geeft schaduwwerking onder de ogen. Licht van voren of van onderen geeft geen schaduw onder de ogen.

Indien de donkere kleur onder de ogen minder wordt, maar wel blijft bestaan wanneer het licht van voren komt, dan spreek je van donkere kringen. Verdwijnt de donkere kleur echter helemaal bij licht van voren, dan spreek je van wallen. Misschien herken je dit fenomeen wel als je in een lift staat, langs een etalageraam loopt of als je bij de kapper zit…

Test 2: Potlood test

Om er achter te komen of je mogelijk volumetekort onder de ogen hebt, kan je een foto maken van je gezicht en dan een rechte lijn trekken langs je ogen. Indien er ruimte zichtbaar is tussen de rechte lijn en huid onder de ogen is dat illustrerend voor volumetekort onder de ogen.

Test 3: Oogknijp test

Met oogknijpen span je de oogspiertjes onder de ogen aan. Dit heet ook wel ‘squinten’, vergelijkbaar met alsof je door je wimpers tuurt. Met het aanspannen van de oogspiertjes trek je het uitstulpende vet weg (dit wordt ook wel ‘bulging fat’ genoemd), waardoor het gladder wordt en een eventuele wal verdwijnt.

Wallen door uitstulping van vet ontstaan doordat de anatomie rondom de ogen verandert en het vet minder goed op haar plaats wordt gehouden door het volume op het jukbeen.

Test 4: Oogdruk test

Als je zachtjes op de oogbol drukt, creëer je druk op het vet rondom de ogen en versterk je het uitstulpen van dit vet naar voren. Worden de wallen erger door deze test, dan is er waarschijnlijk sprake van een overschot aan vet onder de ogen. Bij een positieve oogdruk test is het soms nodig om dit chirurgisch te verbeteren.

Wallen

Test 5: Stretch test

Met de stretch test trek je de huid onder de ogen strak. Donkere kringen worden vaak veroorzaakt door teveel pigment onder de ogen of verminderde doorbloeding en vaatjes onder de ogen. Indien de kleur van de donkere kringen lichter wordt tijdens deze test, is er waarschijnlijk sprake van een pigmentprobleem.

Wallen en donkere kringen zijn te behandelen

Tonen bovenstaande testjes aan dat jij last hebt van wallen of donkere kringen? Dan is het misschien de moeite waard hier iets aan te laten doen. Voor meer informatie over de behandelmogelijkheden, bekijk je het volgende filmpje. Of kijk je op de website van Frodo Gaymans bij wallen of kringen.

Heb jij een vraag voor Frodo Gaymans? Stel hem via ons contactformulier. BeautyJournaal zorgt ervoor dat je persoonlijk antwoord krijgt van de arts.

Meer weten over Cosmetische dermatologie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

drs Frodo Gaymans

drs Frodo Gaymans

Cosmetisch arts Frodo Gaymans kijkt met een holistische blik naar zijn cliënten. 'Wat voorop staat is dat mensen zichzelf blijven of weer worden. Schoonheid met behoud van uitstraling, daar staan wij voor als team.
Er wordt gewerkt met 3D-technologie. 'Voordat er besloten wordt over een ingreep, wordt het gelaat helemaal in kaart gebracht. Met behulp van computer simulaties kan vervolgens het beoogde effect van een behandeling in beeld worden gebracht.'

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.