Gezondheid Lichaam Voeding

Lezersvraag: Heb je in de zomer meer zout nodig?

redactie, Corine
Geschreven door redactie, Corine

Feit of fabel…

Het is een feit dat je in de zomer – zeker bij warm weer – meer zweet. Door dit transpireren verlies je meer zout dan in de winter het geval is. Maar is het nu een feit of een fabel dat je dit verloren zout in de zomer moet aanvullen door extra zout te eten?

Het antwoord is helder: dit is een fabel

Via je dagelijkse voeding krijg je voldoende zout binnen. Meer dan voldoende zelfs, ook als je geen extra zout toevoegt aan je gerechten tijdens het koken. En sterker nog… de kans is vrij groot dat je teveel zout binnen krijgt. Dit komt doordat veel voedingsmiddelen uit de supermarkt al behoorlijk wat zout bevatten. Vooral kant-en-klaar maaltijden en soepen en sauzen zijn grote boosdoeners op dit gebied.

Zout sfeerbeeldMaar hoeveel is teveel?

Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad is maximaal 6 gram zout per dag voldoende. Dit lijkt best veel, maar je zit zomaar op 6 gram. Om een paar voorbeelden te geven:

 • Een pizza bevat 6 gram zout;
 • Een portie kant-en-klare pastasaus 3,1 gram;
 • Een lepel ketjap 2,1 gram.

Het zal je dan ook niet verbazen dat Nederlanders gemiddeld genomen per persoon per jaar ruim een kilo zout teveel eten.

Online Zoutmeter

Om Nederlanders bewuster met zout om te laten gaan en ze te stimuleren gezonder te eten, heeft de Nierstichting onlangs de Zoutmeter ontwikkeld. Dit is een handige online tool, waarin je de producten selecteert die je regelmatig eet en vervolgens aangeeft hoe vaak je ze eet. De Zoutmeter berekent vervolgens voor je hoeveel gram zout per dag je consumeert.

En een leuke bonus… na het invullen van de zoutmeter biedt de Nierstichting je de kans om een gratis receptenboek met gezonde en zoutarme zomerrecepten te downloaden.

Water drinkenKoorts, diarree en duursporten

Bij ziekte, zoals koorts en diarree kan het verstandig zijn om tijdelijk extra zout in te nemen om uitdroging te voorkomen. Zout zorgt er namelijk voor dat je vocht vasthoudt. Ook voor duursporters is dit verstandig.

Dit betekent trouwens niet per se dat je dan toch maar die pizzapunt of pasta moet nemen. Er zijn speciale (sport-)dranken die extra zout bevatten. En mocht je het lekker vinden, dan kan je ook gewoon tafelzout toevoegen aan een glas of bidon met water.

Hoe zit het met zout en mijn huid?

Er bestaat voor zover bekend geen directe relatie tussen zoutrijk of zoutarm eten en de conditie van je huid. Zout water op je huid aanbrengen, heeft daarentegen wel een effect op de huid. Zout hydrateert de huid en helpt je huid om vocht vast te houden, net zoals het dat in je lichaam doet. Bovendien heeft zout een ontsmettende en antibacteriële werking. Sommige mensen merken dan ook tijdens een strandvakantie dat ze bij een regelmatig duik in het zeewater minder last hebben van onzuiverheden en acne. Zout stimuleert tot slot de doorbloeding, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

Do-it-yourself zoutbad en gezichtscrub

Beauty behandelingen met zout zijn verrassend eenvoudig zelf te maken, met (dode) zeezout of gewoon keukenzout:

Rustgevend zoutbad:

 • Voeg 500 gram zout toe aan je bad voor een zuiverend en rustgevend effect.
 • Met een paar druppels etherische oliën er bij ruikt je zoutbad ook nog eens heerlijk. Of gebruik zeezout waar een geurtje aan is toegevoegd, zoals zeezout met rozemarijn om lekker te slapen.

Of ga, net als redacteur Corine, floaten in een zoutbad gevuld met bitterzout.

Zuiverende gezichtsscrub:

 • Voeg karnemelk toe aan een theelepel zout totdat er een vloeibaar papje ontstaat.
 • Masseer op de huid en laat het even intrekken.
 • Spoel af met lauwwarm water.

Heb jij ook een lezersvraag?

Stuur hem dan in via het contactformulier. We horen graag van je!

Meer weten over Gezondheid?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

redactie, Corine

redactie, Corine

Corine (1981) maakt deel uit van de BeautyJournaal redactie en is daarnaast ook freelance communicatieconsultant en tekstschrijver met een voorliefde voor beauty- en verzorgingsproducten. Ze is erg kritisch als het om verzorgingsproducten gaat, besteedt veel tijd aan 'vergelijkend warenonderzoek' en het uitpluizen van ingrediënten. Want hoe mooi de verpakking van een crème, lotion of lippenstift ook kan zijn... het gaat uiteindelijk om de inhoud.

5 reacties

 • Hoi Gerti, dank voor je reactie. Volgens mij praten we langs elkaar heen en bedoelen we tegelijkertijd hetzelfde 😉 In het artikel hierboven gaat het eveneens over de positieve effecten van zout water en zeewater. Overigens heeft zout in vaste vorm nog steeds een antibacteriële werking en stimuleert het de doorbloeding van de huid – bijvoorbeeld toegepast in een scrub – maar dan is het wel raadzaam, zoals jij ook terecht adviseert, om daarna het droge zout van je huid te spoelen.

 • Hoi Corine, volgens het onderzoek hydrateert een zout bad. Dat is iets anders dan zout op je huid. Na onderdompelen in zee kun je echt beter het zoute water afspoelen. Mijn ervaring is dat ik anders een ontzettend droge huid krijg. Dat is niet gek. Strooi wat zout op een tomaat of komkommer en je ziet dat het vocht uit de vrucht getrokken wordt :).

 • Volgens mij onttrekt zout vocht aan de huid. Je kunt jezelf beter afspoelen na zwemmen in zee, anders wordt je huid gortdroog door het zout

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.