Cosmetische dermatologie Dermatologie Expertadvies Lichaam

Dermatoloog Francis Wu over vetbulten of lipomen

dr. Francis Wu
Geschreven door dr. Francis Wu

Onschuldig maar volstrekt ontsierend!

Francis-WuVetbulten of lipomen komen veel voor, en hoe groter ze zijn, hoe ontsierender. Dermatoloog en lid van het BeautyJournaal expertteam, Francis Wu, legt wat het zijn en hoe ze weggehaald kunnen worden.

Vetweefselcellen

Een andere benaming voor een vetbult is een lipoom. Lipoom is een goedaardige gezwel bestaande uit vetweefselcellen en bevindt zich in het subcutane weefsel (het deel onder de lederhuid).

Erfelijkheid speelt een rol

verwijderde lipomen

verwijderde lipomen

Het is een veel voorkomende aandoening en komt voornamelijk in de middelbare leeftijd voor. Hoe lipomen ontstaan is onduidelijk, er is wel een erfelijk component.  Overgewicht speelt geen rol.

Ze worden vaak gelokaliseerd in de nek, op de schouders, bovenarmen, rug en dijen.  Het voelt deegachtig aan en de bovenliggende huid is normaal van kleur en textuur en beweegt vrijelijk over het onderhuids gezwel. Een lipoom heeft een glad oppervlakte.

lipoom op schouder

vetbult op de schouder

Langzaam groeiend

Lipoom groeit zeer langzaam en kunnen 2 tot 10 cm groot worden, soms zelfs groter.  Een  snel groeiende gezwel is waarschijnlijk geen lipoom.

Ongeveer 7% van de mensen met lipomen hebben meerdere vetbulten. Ze zijn verspreid over het lichaam, maar soms ook in 1 lichaamsdeel te vinden. Lipomen geven over het algemeen geen klachten, maar soms is het pijnlijk als een lipoom tegen een zenuw duwt.

Lipoom variant en overige

 • Angiolipomen:  10% van de lipomen zijn de goedaardige zeer vaatrijke angiolipomen en bevinden zich in de hals, nek, handpalmen, voetzolen. Deze lipomen zijn kleiner 0.5-5cm en kunnen meer pijnklachten geven. De klachten kunnen op jonge leeftijd voorkomen, een studie toonde een gemiddelde leeftijd van 17 jaar aan.
 • Een zeldzame lipoom variant is adiposis dolorosa (Dercum disease) en komt het vaakst voor bij postmenopausale vrouwen, de gemiddelde leeftijd is 35 jaar. Erfelijkheid speelt een belangrijke rol. Hij komt bij 16% van de mannen voor. Naast meerdere pijnlijke lipomen in
  fibromen

  fibromen ofwel steelwratjes

  de torso, billen, bovenarmen en benen komt overgewicht, vermoeidheid, droge ogen en droge mond en depressie voor. Lees ook dit artikel erover op BeautyJournaal.

 • Overige bulten onder de huid: talgklier cystes, lymfeklieren, fibromen, neurofibromatose, lymfomen.

Onderzoek

Vaak is het klinisch beeld duidelijk om de diagnose lipoom te kunnen stellen. Soms wordt  echoscopie, CT scan of MRI met eventueel weefsel onderzoek ingezet als het beeld onduidelijk is.

Behandeling

Ziekte van Dercum met pijnlijke vetbulten

Ziekte van Dercum met pijnlijke vetbulten

Lipomen verdwijnen niet door cold of hot packs en ook niet door massages of diëten.

Cosmetisch storende lipomen of lipomen die klachten geven zoals pijn kunnen eventueel poliklinisch verwijderd worden.

Oppervlakkige en goed ingekapselde lipomen zijn gemakkelijk  chirurgisch onder lokale verdoving te verwijderen, maar de slecht afgrensbare lipoom niet.Doordat het dieper ligt dan aanvankelijk gedacht ( rug, schouderbladen, ribben) of tussen kwetsbare structuren zoals zenuw en bloedvaten.

De kans dat een lipoom weer terug komt, is groot.

Liposuctie bij kleine lipomen is een andere alternatief en geeft minder littekenvorming. Bij middelgrote (4-10 cm)  en grote lipomen (>10 cm) is de kans op recidief groot omdat het niet altijd lukt de gehele lipoom te verwijderen.

Dermatoloog Francis Wu is werkzaam bij Dermatologisch Centrum Amstel en Vechtstreek met zijn praktijk Shape Aesthetics. Lees hier meer.

Meer weten?

Over deze schrijver

dr. Francis Wu

dr. Francis Wu

In 2004 is dermatoloog Francis Wu gepromoveerd op chirurgisch gebied en wondgenezing en sinds 2008 is hij dermatoloog.
Naast algemene en oncologische dermatologie is hij ook actief in de esthetische dermatologie. De stap naar huidverbetering is heel klein. Voor hem is de esthetische dermatologie een interessant en dynamisch gebied, daarnaast is het een verlenging van het vak dermatologie.
‘Mijn streven is om een gebalanceerde en natuurlijke uitstraling te creëren bij al mijn behandelingen. De nieuwe veranderingen moeten bij iemand passen.’

8 reacties

 • Beste Locy, vraag een verwijzing aan je huisarts voor een dermatoloog of plastisch chirurg. Vetbulten zijn eenvoudig operatief te verwijderen onder lokale verdoving.

 • beste
  de laatste maanden heb ik last aan de rug door een lipoom,nu 5 cm ,juist achter het bandje van mijn BH het stoort enorm door de wrijving en het jeukt .wie kan helpen
  mvg veronique locy

 • Graag zou ik mededelen over de Facebook-pagina “Ziekte van Dercum NL” ik heb de ziekte zelf en daarom ben ik ben zeer blij dat er wederom een arts bekend is met deze ziekte…ik vecht al jaren via media voor naamsbekendheid gezien vaak de diagnose niet gesteld kan worden doordat er te weinig over bekend is…deze Ziekte zal minder zeldzaam worden als meer artsen kennis hebben over adiposis dolorosa … Met als gevolg meer onderzoek en betere behandelmethodes

 • Beste mandy, wat bedoel je met: ‘als nu laat weghalen zien mijn benen er niet meer uit’?

 • Goedenavond,

  Ik heb In 3jaar tijd meer dan 40 op mijn been de bulten. Alleen.ze.groeien nu erg snel en zijn pijnlijk (drukken)

  Heb 1 weg laten.halen 2 jaar terug.
  Als nu laat weg halen ziet mijn benen er niet meer uit. Wat moet ik doen.en.kan.ik doen nog meer?

 • Ik heb er een aantal weken (3 a 4 weken) mee gelopen. Opeens kreeg ik er jeuk aan en ik krabde en kneep erin. Er kwam bloed uit en wat pus en nu is het weg. Dat donkerblauwe of zwarte zal wel het bloed zijn geweest wat er in zat en erdoorheen scheen. Het is nu zo goed als weg nog een heel piepklein vlekje waar het gezeten heeft.

 • Ik heb een bultje in de buurt van mijn lies. Niet veel groter dan een erwt. Ik dacht misschien is het een ingegroeid haartje maar daar vind ik het zelf wel groot voor. Het bultje doet geen pijn maar is wel zwartachtig donkerblauw. Was er zo maar opeens. Knijpen helpt niet en dat doet wel zeer.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Cookies

BeautyJournaal maakt gebruik van cookies.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen