Cosmetisch medisch Cosmetische dermatologie Expertadvies Gezicht Huidzorg Injectables Klinieken Rimpels en slapte Voor hem

Dokter Frodo over de veroudering van je midden gezicht

drs Frodo Gaymans
Geschreven door drs Frodo Gaymans

Deze veroudering heeft de meeste impact, lees waarom…..

Zo veroudert je gezicht: Veroudering van de midface, ofwel het midden gezicht

Ondanks dat iedereen op zijn/ haar eigen manier veroudert, verloopt het verouderingsproces ongeveer hetzelfde, ongeacht de etnische achtergrond of levensstijl. Gezichtsveroudering vind plaats op 3 niveaus tegelijk:

  • vorm van een schedel,
  • hoeveelheid onderhuids volume
  • de huidstructuur.

Eerste verschijnselen rond je dertigste

Gezichtsveroudering is een cumulatief proces (het gaat dus door, het stopt niet) en vindt op dus op drie niveaus tegelijk plaats. Bij veel mensen worden de eerste verschijnselen van veroudering al rond het dertigste levensjaar zichtbaar. Vanaf het eind van het vierde decennium neemt de snelheid van de vernieuwing van huidcellen af, waardoor de huid losser en dunner wordt en er eerder lijnen ontstaan door de beweging van onderliggende spieren.

Veroudering van het middelste deel van je gezicht heeft meeste impact

In dit artikel willen we wat dieper ingaan op de veroudering van de midface, het middelste gedeelte van het gezicht.

veroudering midface

Veroudering middelste gedeelte van het gezicht (midface/ aangezicht):

In het middelste gedeelte van het gezicht is deze afname vooral te zien ter hoogte van de jukbeenderen, onder de ogen en de wangen.

Vorm van schedel:

In de loop der tijd wordt de schedel kleiner. De schedel krimpt bij het ouder worden. Dit komt door progressieve osteoporose. Botweefsel wordt continu afgebroken en weer opgebouwd. Naarmate men ouder wordt, verloopt de opbouw van bot trager van de afbraak en neemt de hoeveelheid bot af. Een onopvallend proces van continue botresorptie waardoor de oogholtes groter worden en de jukbeenderen krimpen:

verandering schedelvorm bij ouder worden

  • Verlies aan projectie van de jukbeenderen. De jukbeenderen vlakken aan de zijkant af, worden smaller en gaan wat minder naar buiten staan. Aan de voorzijde gaan de jukbeenderen meer naar binnen.
  • Oogkassen worden groter. Doordat er minder volume en ‘houvast’ is rondom de ogen, gaan de ogen wat dieper liggen en ontstaan er wallen en rimpeltjes.

Wat is jouw specifieke probleemzone in het gezicht? Bekijk alle mogelijkheden voor een goede behandeling op de website van Dokter Frodo.

Onderhuids volume:

Onderhuids volume verandert tijdens de veroudering. Het bindweefsel wordt minder stevig en het spiervolume neemt langzaam af.

Hierdoor zakt wangvolume naar beneden/ voren. De vetkussentjes van de wangen hebben minder ‘houvast’ en zakken naar beneden. Dit veroorzaakt een volumetekort onder de ogen (wallen/ donkere kringen) en een overschot aan huid tussen de neus en mondhoek(neus-lippenplooi) en tussen mondhoek en kaak (marionettenlijn).De spiertjes in het gezicht, rond de ogen proberen dit zakken van wangvolume tegen te houden, wat vervolgens weer leidt tot meer lachrimpeltjes en wanglijnen.

verandering onderhuids volume bij veroudering

De huidstructuur

De aanmaak van elastine en collageen in de huid wordt bij het ouder worden ook steeds minder. Hierdoor wordt de huid minder elastisch, dunner en een beetje “te groot voor het gezicht”. Ook hierdoor ontstaan wallen, lijntjes rondom de ogen en plooien in het gezicht.

Wallen, lachrimpels en verticale plooien in de wangen

Gezichtsveroudering is dus het resultaat van vetafbraak, een veranderde vetverdeling en een toenemende botafbraak. In de midface is gezichtsveroudering met name te zien aan het ontstaan van wallen, lachrimpels, wanglijnen, marionetplooien en neuslippen-plooien.

Wat is de oplossing tegen veroudering van het midden gezicht?

Fillers, goede huidverzorging en apparatuur

Verloren volume kunnen we terug aanvullen met fillers. Door de fillers precies op de locatie te plaatsen waar het ooit heeft gezeten, kunnen wij een natuurlijk resultaat garanderen.

Injectables van Juvederm

Ga er echter niet vanuit dat dit in een behandeling mogelijk is. Om dit ‘herstelproces’ veilig, skinceuticals_1doeltreffend en zonder grote bijwerkingen te doen, laten we de behandeling in een aantal stappen verlopen en werken wij met hyaluronzuurfillers van Juvederm.

Huidverzorging van Skinceuticals

De basis van een mooie huidstructuur is goede medische huidverzorging. Om de huidconditie te verbeteren, moet huidverzorging drie elementen bevatten: preventie, bescherming en correctie. Wij adviseren Skinceuticals omdat we hier goede resultaten mee zien bij alle type huidsoorten.

Microneedling, IPL en laserbehandelingen

Om de collageen- en elastineproductie te stimuleren (waardoor de huid strakker en mooier wordt) zijn er verschillende behandelingen zoals microneedling, IPL en laserbehandelingen.

Door trouw te blijven aan bovenstaande principes kunnen we een natuurlijk resultaat garanderen. Een zichtbaar resultaat zonder dat het opvalt dat er een behandeling is gedaan.
logo kliniek wit

Meer weten over Cosmetisch medisch?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

drs Frodo Gaymans

drs Frodo Gaymans

Cosmetisch arts Frodo Gaymans kijkt met een holistische blik naar zijn cliënten. 'Wat voorop staat is dat mensen zichzelf blijven of weer worden. Schoonheid met behoud van uitstraling, daar staan wij voor als team.
Er wordt gewerkt met 3D-technologie. 'Voordat er besloten wordt over een ingreep, wordt het gelaat helemaal in kaart gebracht. Met behulp van computer simulaties kan vervolgens het beoogde effect van een behandeling in beeld worden gebracht.'

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.