Cosmetisch medisch Cosmetische dermatologie Expertadvies Gezicht Injectables Klinieken Oogverzorging Rimpels en slapte Voor hem

Dr Frodo: zo behandel je het mannengezicht met injectables

drs Frodo Gaymans
Geschreven door drs Frodo Gaymans

Een man maak je niet mooier, maar juist mannelijker

Onlangs lazen we een interessant artikel over de behandeling van het mannengezicht met injectables. Je staat er eigenlijk nooit bij stil: moet je een mannengezicht anders behandelen dan een vrouwengezicht, omdat de kenmerken van het mannengezicht nu eenmaal anders zijn? Geprononceerder? Een vrouw wil je haar vrouwelijke uitstraling laten behouden, en dat geldt voor een man ook. En wat wil de man eigenlijk behandeld hebben? Interessante kwestie, die we voorlegden aan de cosmetisch arts in ons team: drs Frodo Gaymans, van de Kliniek Dokter Frodo in Amsterdam. Hij geeft een mooi, uitgebalanceerd en leerzaam antwoord.

In beginsel is elk gezicht vrouwelijk, testosteron verandert dit

‘De behandeling van het mannengezicht is echt anders dan die van de vrouw’, benadrukt Frodo meteen stellig. ‘Tijdens de vroege ontwikkeling is elk gezicht vrouwelijk. Door blootstelling aan testosteron gedurende de puberteit worden mannelijke gelaatskenmerken  zichtbaar.

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen mannen en vrouwen:

 1. Voorhoofd
  1. Breder
  2. Minder rond
  3. ‘Frontal bossing’ Sterkere richel boven de ogen waardoor het lijkt dat de ogen dieper liggen.
 2. Wenkbrauwen
  1. Minder gebogen
  2. Zwaarder, lager
 3. Smallere ogen en zwaardere oogleden
 4. Jukbeenderen
  1. Platter
  2. Lopen minder omhoog
 5. Neus
  1. Groter, Langer en breder
 6. Dunnere lippen en met name de bovenlip is kleiner dan bij vrouwen
 7. Kin
  1. Breder
  2. prominenter
 8. Kaaklijn
  1. Groter, breder en vierkant

Een aantrekkelijk mannengezicht is krachtig en een beetje mysterieus, legt de arts uit.  ‘Scherpe trekken, gecombineerd met symmetrie, balans en harmonie van de verschillende gezichtskenmerken maken een man mooi.’

Top 3 behandelingen van mannen met fillers

Maak een gezicht niet mooier, maar vooral mannelijker…..

Als je een man ‘mooier’ maakt, wordt deze van nature al vrouwelijker. Daarom richten wij ons bij mannen voornamelijk op behandelingen die helpen bij het versterken van de mannelijkheid van het gezicht. Om zo de balans goed te houden.

veroudering oogregio

Wallen onder de ogen/ oogregio

Bij mannen liggen de ogen dieper dan bij vrouwen, zakken de wenkbrauwen een stuk lager en is de huid onder de ogen wat losser. In lichte mate maken deze kenmerken een man stoer en mannelijk. Als deze kenmerken gedurende de veroudering echter versterken, maken ze het gezicht juist vermoeid en minder fris.

Huidoverschot

Tijdens de veroudering gaat er veel volume verloren in de oogregio: de oogkassen worden kleiner en onderhuids vet verdwijnt langzaam. Doordat de huid niet kleiner wordt, maar juist ruimer, wordt deze in verhouding te groot. Dit zorgt voor een relatief overschot aan huid.

Hierdoor zakken de wenkbrauwen (nog) meer, en worden wallen onder de ogen meer prominent en wordt het gebied wat ‘rommelig’. Dit volumeverlies kunnen we goed herstellen door volume terug te plaatsen precies op de punten waar er een tekort is. In het algemeen herstellen we volume rondom de ogen op de volgende punten: T1, O3 (slapen), Ck1, Ck2 (jukbeen), Tt1, Tt2, Tt3 (onder de ogen) en E1, E2 (boven de ogen)

De Chanel lift

Met deze C-lift behandeling rondom de ogen kunnen wij ervoor zorgen dat niemand kan zien dat je behandeld bent, maar dat je er wel veel beter uitziet. Bekijk hier ook een filmpje van zo’n C-lift behandeling:

 

Kaaklijn en kin

De mannelijke kaaklijn is breed door de grote kauwspier. De ideale mannelijk kin is even breed als de mond. De onderlip ligt 2-3mm voor de bovenlip. Tijdens het verouderingsproces wordt de kaakhoek bij de meeste mannen stomper. De kaaklijn verlies structuur door het zakken van de huid, verandering van kaakbot en afname van spiervolume van de kauwspier.

De kin weer breder maken

Bij de behandeling van de kaaklijn en kin bij mannen plaatsen we kleine hoeveelheden filler op de kin om deze breder te maken en de projectie te verbeteren, het jukbeen om het zakken van de huid te herstellen en in de kaakhoek onder de kauwspier om de kaakhoek sterker te maken.

Wangen – jukbeen

De wangen van mannen zijn platter en hoekiger dan die van vrouwen. MRI-studies laten zien dat de wangen van vrouwen meer vet bevatten dan die van mannen. Bij mannen ligt het jukbeen lager, loopt het minder steil omhoog en is er een veel meer uniforme verdeling van volume.

Volume terugbrengen

‘Door afname van volume op het jukbeen verliest het gezicht veel kracht. Daarnaast zakt de huid van de wangen naar beneden waardoor het gezicht wat verstreken raakt. Het opvullen van de wangen/ jukbeen is daarom een van de belangrijkste behandelingen om veroudering van het mannengezicht te herstellen.

‘De jukbeenderen en wangen van mannen behandelen we door het volume op de volgende plaatsen te herstellen: Ck1 en Ck2 wat meer aan de onderkant, Ck3 heel weinig en Ck4 om het jukbeen wat minder rond te maken. Een valkuil bij deze behandeling kan zijn dat er teveel volume aan de voorzijde (Ck3) wordt geplaatst, te hoog wordt geplaatst en de ‘apex’ te prominent wordt gemaakt waardoor het gezicht vrouwelijker wordt.

Conclusie

Cosmetisch arts Frodo Gaymans besluit: ‘De verschillen in anatomie en structuur tussen mannelijke en vrouwelijke gezicht zijn erg groot. Een cosmetische behandeling voor mannen is dus heel anders dan voor vrouwen maar doe je dit goed, dan krijg je echt een verbluffende verbetering van het gezicht.’

 

logo kliniek wit

 

Bronnen:

De Maio, The male patient in esthetic medicine, Springer 2009, J Drugs Dermatol. 2015 Sep;14(9):1029-34. Male Aesthetics: A Review of Facial Anatomy and Pertinent Clinical Implications. Farhadian JA, Bloom BS, Brauer, https://aestheticsjournal.com/journal/download/1, Dermatol Surg. 2014 Jul;40(7):786-93. doi: 10.1111/dsu.0000000000000035. Quantifying soft tissue loss in the aging male face using magnetic resonance, Wysong A1, Kim D, Joseph T, MacFarlane DF, Tang JY, Gladstone HB. Dermatol Surg. 2013 Dec;39(12):1895-902. doi: 10.1111/dsu.12362. Epub 2013 Nov 14. Quantifying soft tissue loss in facial aging: a study in women using magnetic resonance imaging. Wysong A1, Joseph T, Kim D, Tang JY, Gladstone HB.

Meer weten over Cosmetisch medisch?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

drs Frodo Gaymans

drs Frodo Gaymans

Cosmetisch arts Frodo Gaymans kijkt met een holistische blik naar zijn cliënten. 'Wat voorop staat is dat mensen zichzelf blijven of weer worden. Schoonheid met behoud van uitstraling, daar staan wij voor als team.
Er wordt gewerkt met 3D-technologie. 'Voordat er besloten wordt over een ingreep, wordt het gelaat helemaal in kaart gebracht. Met behulp van computer simulaties kan vervolgens het beoogde effect van een behandeling in beeld worden gebracht.'

1 reactie

 • Wat toevallig dat ik zo op dit bericht terecht kom. Al een tijdje ben ik benieuwd hoe injectables op het gezicht van een man worden toegepast. Volgende week wordt ik alweer 36 en in alle eerlijkheid beginnen de kraaienpootjes wel storend te worden. Ook de fronsrimpel lijkt steeds dieper te worden. Ik las al eerder goede verhalen over de kliniek van Dokter Frodo! Binnenkort maar even een afspraak maken voor een consult, ben benieuwd wat ze mij zullen adviseren.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.