Cosmetisch medisch Cosmetische dermatologie Expertadvies Gezicht Injectables Klinieken Psychologie Rimpels en slapte

Vergeet Instagram en Botox, volumeverlies is het probleem!

drs Frodo Gaymans
Geschreven door drs Frodo Gaymans

De verslaving aan Botox baart arts Frodo Gaymans zorgen

We kunnen het met een gerust hart zeggen: cosmetisch arts Frodo Gaymans, van de gelijknamige kliniek Dokter Frodo in Amsterdam, heeft een uitstekende reputatie. Heel allround en kundig, maar ook kritisch. Zijn jarenlange ervaring heeft hem inmiddels geleerd dat schoonheid geen vastomlijnde kunstmatige ingrepen kan hebben. Daar word je niet mooier van. ‘Ik wil dat iemand echt blij kan zijn met zichzelf, en niet alleen maar met een project bezig is om aan een ideaalbeeld te voldoen. Daarom ook: liever volume, dan Botox. Want de behandeling van een volstrekt normale spierspanning in het gezicht baart mij zorgen.’

Vrouwen van alle leeftijden bezoeken Frodo Gaymans. In dit artikel bespreken we met hem de issues en oplossingen voor 20- en 30-jarigen

Pas op met Instagram-ideaalbeelden

Hoewel ook vrouwen van net in de twintig graag naar Frodo Gaymans zouden willen voor een behandeling, houdt hij streng de boot af. En niet zonder reden. ‘Vrouwen in deze leeftijdsgroep zijn vooral nog op zoek naar hun identiteit en hun rolmodellen halen ze van Instagram,’ zegt de arts stellig.

‘Punt daarbij is dat ze zich vooral spiegelen aan buitenlandse schoonheden die vanuit hun DNA toch andere features hebben. Vooral de vrouwen met grote, volle lippen en een volstrekt gladgestreken gezicht zijn in trek. Voor Nederlandse vrouwen is dit echt een onnatuurlijke perfectie.’

Ik ga niet mee in de trend van exotische schoonheden

‘Ik ben van mening dat het doel van een behandeling moet zijn dat je natuurlijk mooi wordt echt blij wordt van jezelf. Bij een nagejaagd ideaalbeeld zie je vaak dat na 3 maanden de tevredenheid al afneemt. Ik behandel dan gewoon niet, bij voorbaat al.’

Dus geen volle lippen voor twintigers, wat behandel je dan wel?

Wallen!

‘Bij deze jonge groep is de vraag naar behandeling van wallen groot. Een wal is een overschot aan huid onder de ogen, de oorzaak hiervan is vaak dat er minder projectie aan de zijkant van het gezicht is. Wij geven dus meestal volume op het jukbeen, maar ook aan de slapen en rond de wenkbrauw om het volume te verbeteren en de ogen open te maken. Het geeft echt een verfrissing in het gezicht. En hiermee kun je ook bij twintigers al prachtige resultaten bereiken.’

Heb je ook huidadvies voor vrouwen van twintig?

Twintigers hebben vaak een hele mooie glow in hun huid, en om die te behouden moet je goede huidverzorging hebben. Géén vitamine A-zuur, en alleen sporadisch een peeling. Vooral goede vochtverzorging, en uv-filters. Jong beginnen voorkomt tekenen van voortijdige veroudering.

En de dertigers?

‘Dat is een interessante doelgroep. Vanaf dertig zie je het eerste volumeverlies zichtbaar worden. We vullen nu al heel subtiel de lippen bij, zodat je in de jaren erna minder nodig hebt en het effect natuurlijk blijft. We behandelen kringen en wallen.’

Volume boven botox

‘Indien nodig, kan er wat Botox gegeven worden, maar ik kies toch eerder voor volumebehandelingen, omdat veel eerste lijntjes een teken van volumeverlies zijn. Zoals de kraaienpootjes rond de ogen, de voorhoofdrimpeltjes, de eerste fronslijn. Als het volume weer op orde is en je ziet nog steeds te veel spierbeweging, kun je Botox overwegen. Maar denk eerst aan de andere mogelijkheden, want Botox hoeft niet per se het mooiste effect te geven.’

Voorhoofdslijntjes – géén Botox!

‘Het is een misvatting dat je voorhoofdslijntjes moet behandelen met Botox. Deze ontstaan namelijk door zakkende wenkbrauwen waardoor ook de oogleden gaan hangen. Je trekt vervolgens je wenkbrauwen op om dat effect te verminderen. Hierdoor worden de voorhoofdspieren overmatig aangespannen en ontstaan er lijntjes. Botox pakt de oorzaak niet aan, het is dan juist belangrijk om dit volumeverlies te herstellen.’

Kraaienpootjes – ook een kwestie van volume

‘Ook de kraaienpootjes ontstaan omdat de spiertjes veel bewegen en er sprake is van teruglopend volume. Als er weinig volume zit heb je in verhouding een veel lossere huid en dit gaat dan meer lijntjes vormen. Als je dat volume weer hersteld zie je dat je de beweging wel behoudt, maar je hebt dan geen lijntjes meer omdat het volume gewoon weer goed is.’

Bewustwording over de impact van Botox – lijntjes horen erbij…

Frodo: ‘Iedereen krijgt ze en ze geven expressie aan het gezicht. Als je spieren op een natuurlijke manier kunt blijven gebruiken, verheldert dat de communicatie. Je kan dan namelijk zien hoe je gesprekspartner zicht voelt.’
Frodo wil graag dat er meer bewustzijn komt over de impact van Botox. Vaak ziet het er niet natuurlijk uit bij lijntjes die veroorzaakt worden door volumeverlies. Mimiek belangrijk voor goede communicatie. Met Botox verminder je dan misschien wel je lijntjes, maar om een natuurlijk resultaat te behouden is een goede expressie erg belangrijk. Verminderen van lijntjes, met behoud van expressie, doe ik dan weer met fillers.

De verslavende component van Botox: behandeling tegen normale spierspanning….

Er kleeft een verslavende component aan Botox. Het ontspannen gevoel van Botox wordt als fijn ervaren. Na een paar maanden werkt de Botox echter weer uit en komt er weer spanning in de spieren, wat maakt dat mensen er vaak niet meer mee willen stoppen. Dan wordt de behandeling niet een per se gedaan tegen lijntjes, maar tegen ‘normale spierspanning’. Ik vind dat een nadelig effect van Botox. Door goede voorlichting en een speciaal behandelplan proberen we dit te vermijden.’

Uitdaging om open discussie aan te gaan

‘Veel mensen staan negatief tegenover injectables en ik kan mij dit goed voorstellen. Naast het feit dat er de wildste verhalen rondgaan over cosmetische behandelingen vormt het willen aanpassen van je uiterlijk een belangrijk punt van discussie in onze Nederlandse cultuur.

Positieve impuls aan gevoel van eigenwaarde

‘De psychologische aspecten van uiterlijk, uiterlijke verfraaiing en de samenhang met geluk en eigenwaarde houden mij zeer bezig. Ik doe zelf wetenschappelijk onderzoek en lees alle literatuur over deze kwestie. Hieruit blijkt dat cosmetische behandelingen een zeer goede impuls kunnen geven aan geluk of eigenwaarde mits de juiste behandeling wordt gedaan en op goede gronden. Ik zie het dan ook als een uitdaging om eerlijke informatie te geven en een open discussie aan te gaan om veel negatieve aannames te weerleggen.

Als (professioneel) make-upgebruik de lijnen benadrukt

‘Negatieve gezichtseigenschappen, die goede communicatie in de weg staan, zoals wallen, een te diepe frons of afhangende mondhoeken kunnen we goed behandelen. Wanneer je veel make-up gebruik, of actrice bent en je lijntjes worden door de (noodzakelijke) make-up zichtbaarder, dan is het soms mooi om naast het herstel van volume met fillers ook wat Botox te gebruiken.’ Voorals voor actrices is het belangrijk om goede mimiek te behouden.

De kracht van rust in een sterk bewegend gezicht

Door rust in de mimiek te brengen creëer je openheid in het gezicht, mensen ervaren zichzelf dan ook veel opener. Hierdoor stralen ze dit ook uit en de buitenwereld reageert daar positief op. Gedrag verandert als het ware mee met de gezichtsuitdrukking na de behandeling. Dat is heel mooi om te zien!’

 

logo kliniek wit

Meer weten over Cosmetisch medisch?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

drs Frodo Gaymans

drs Frodo Gaymans

Cosmetisch arts Frodo Gaymans kijkt met een holistische blik naar zijn cliënten. 'Wat voorop staat is dat mensen zichzelf blijven of weer worden. Schoonheid met behoud van uitstraling, daar staan wij voor als team.
Er wordt gewerkt met 3D-technologie. 'Voordat er besloten wordt over een ingreep, wordt het gelaat helemaal in kaart gebracht. Met behulp van computer simulaties kan vervolgens het beoogde effect van een behandeling in beeld worden gebracht.'

4 reacties

 • Dat voorhoofdslijntjes ontstaan door zakkende wenkbrauwen die je dan gaat optrekken, zoals hier staat, is niet altijd het geval. Ik heb al van jongs af aan de gewoonte om, als ik met iemand praat, mijn wenkbrauwen op te trekken. Dat is gewoon mijn mimiek. Mijn moeder had dat ook, en zij had daardoor rond haar veertigste al diepe groeven in haar voorhoofd. Ik ben daarom op mijn vijfendertigste (nu zeven jaar geleden) begonnen met botox in mijn voorhoofd, en dat gaat heel goed.

 • Inderdaad , leuke reactie van Joke !

  Nee Monique, want dan geeft ze zichzelf echt bloot…dit is al zo openhartig !

  En Joke , ik denk dat heel veel vrouwen zijn zoals jij beschrijft, ik in ieder geval wel, maar dan (nog ) zonder spuitjes…

 • Joke, wat een prachtig openhartig verhaal! Nu zijn we natuurlijk vreselijk nieuwsgierig hoe je eruit ziet, wie je bent;-)

 • Wat een interessant artikel!! Ik kom sinds vorig jaar ook bij dr. Frodo voor her en der wat fillers in mijn gezicht. Ik ben 53 maar ik vind het heerlijk dat men me vaak begin 40 schat. Hoe komt dat nou? Waarom accepteer ik het normale ouderwordings-proces niet? Daar denk ik ook veel over na. Enerzijds weet ik het antwoord wel: ik ben van binnen onzeker en bang voor afwijzing als ik qua uiterlijk niet boven de middelmaat uitsteek. Er is veel onderzoek gedaan naar het feit dat mooie mensen aardiger worden gevonden, dat hun betere eigenschappen worden toegedicht en dat ze met meer egards behandeld worden. Ik kan heel heel goed het verschil merken in behandeling als ik in een winkel kom terwijl ik mooi gekleed, opgemaakt en gekapt ben, of dat ik in diezelfde winkel kom zonder make-up, in oude vrijetijdskleding en slap piekerig haar. Als ik er van de buitenkant goed uitzie geeft me dat zekerheid, dan weet ik dat mensen graag met me praten en met me gezien worden, gevleid zijn dat ik aandacht aan hen besteed. Ik vind het jammer dat het zo is maar het is wel de waarheid.
  Anderzijds, waarom zou je jezelf niet zo mooi mogelijk presenteren en het waar mogelijk in “originele” staat herstellen? Waarom zou ik me daarvoor generen? Als mijn auto dof of roestig wordt poets ik hem ook op, als mijn kleren oud worden vervang ik ze door nieuwe of repareer ik ze. Maar ik zou voor geen goud toegeven dat ik botox of fillers gebruik. Dan weet ik zeker dat men voortaan altijd zou denken: “Ja, ze ziet er goed uit, maar ze zit vol met fillers, geen wonder”. Je moet een “natural beauty” zijn, anders nep je de boel. Tja. Daarom zeg ik niks en zorgt dr. Frodo er lekker voor dat ik het zelfvertrouwen krijg wat ik nodig heb om stralend en zelfverzekerd over te komen. Waardoor mensen me aardig en leuk vinden, positief op me reageren, waarop ik weer groei en bloei en zo krijg je een vicieuze cirkel. Als ik eens een bad hair of bad skin day heb merk ik dat ik me juist terugtrek en me als het ware probeer te verbergen, waardoor de vicieuze cirkel de andere kant op werkt.
  Als je van binnenin altijd al zelfverzekerd bent heb je je uiterlijk waarschijnlijk niet nodig, en dat zijn dan denk ik ook de mensen die geen botox of filters zullen nemen.
  Dus ja, de psychologie achter waarom vrouwen “mooi” willen zijn is heel interessant. Jezelf mooi maken is ook gewoon leuk, ik kijk zelf ook graag naar mensen die er goed uitzien en zichzelf verzorgen. Het gezegde is niet voor niets: “We willen graag oud wórden, maar we willen niet oud zijn, lees: er oud uitzien”.
  Dr. Frodo is heel terughoudend met fillers, hij stuurt je bij wijze van spreken het liefst naar huis zonder ook maar iets te doen. Hij vraagt wel waar je je het meest aan ergert en geeft dan een advies. Maar hij zal niet snel uit zichzelf zeggen: “Ik zou daar wat doen, en daar en daar….” om je aan een ideaalbeeld te laten voldoen. Op mijn jukbeenderen was volume verdwenen en dat heb ik nu terug, dat is het meeste wat ik heb laten doen. Verder heb ik enkele hele minieme hoeveelheden filler die je op voor- en na-foto’s waarschijnlijk nauwelijks zou terugzien, maar voor mijn gevoel is het een wereld van verschil. Ik vóel me jonger, en gedraag me daardoor ook jonger. Een soort omgekeerd psychosomatisch effect 😉

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.