Lekker smeren Lichaam Lichaam en zon Zweten

Dit moet je weten over de babyhuid in de zon

Dian Colle
Geschreven door Dian Colle

Weinig melanine + snelle celdeling = vragen om problemen

De afgelopen tijd lezen we steeds meer over het beschermen van je huid in de zon. We zijn ons beter bewust geworden van zonschade en weten precies welke producten we liever vermijden en welke ons juist goed beschermen.

Maar een babyhuid heeft een hele andere verzorging nodig dan onze eigen huid. Ben jij onlangs moeder of vader geworden en wil je jouw baby optimaal beschermen tegen de zon? Dan is dit artikel iets voor jou!

Kans op verbranding groter

De huid van een baby is anders dan die van ons. De zweetkliertjes zijn nog niet geheel ontwikkeld en de huid is veel dunner. Ook maakt de kinderhuid nog nauwelijks melanine aan, wat de natuurlijke bescherming van de huid is. De kans op verbranding is dus veel groter.

Vooral bij baby’s jonger dan 1 jaar is het beter om blootstelling aan de zon te voorkomen. Kinderen van 1 tot 3 jaar houd je het liefst tussen 11:00 en 15:00 uur uit de zon. Daarnaast is het van groot belang om ze goed in te smeren met een anti-zonnebrandmiddel. Daarnaast kan je je baby nog extra beschermen met kleding, petjes en hoedjes. En zorg er ook voor dat je baby voldoende drinkt met het warme weer.

  • Wist je dat kinderen overgevoelig kunnen worden voor uv-licht door bepaalde synthetische zonnefilters? Het hele artikel lees je hier.

Een kinderwagen, box, zandbak en badje zet je altijd in de schaduw of onder een parasol. Zo kan je kind heerlijk genieten van de buitenlucht zonder veel risico’s op zonschade. Houdt er wel rekening mee dat zand en water UV-straling weerkaatsen, de straling is hierdoor intensiever.

Een hele snelle celding

Doordat kinderen in de groei zijn, gaat celdeling bij hen snel. Hierdoor kunnen niet alle beschadigde huidcellen herstellen voordat ze zicht weer gaan delen. Huidschade die in de vroege kinderjaren wordt veroorzaakt, kan niet worden teruggedraaid als je volwassen bent. Net is al kort besproken dat je baby’s onder de 1 jaar het liefst in de schaduw houdt en dat kinderen van 1 tot 3 jaar tussen 11:00 en 15:00 uur het beste uit de zon gehouden kunnen worden, maar ook voor andere leeftijden zijn er een aantal adviezen.

Handig advies per leeftijd

Bij kinderen van 3 tot 9 jaar geldt dat je ze moet insmeren met een waterbestendig anti-zonnebrandmiddel met een hoge of zeer hoge bescherming. Een SPF van minimaal 30 is aan te raden. Dit dient minstens om de 2 uur herhaald te worden en altijd direct na iedere zwembeurt of bij overmatig zweten. Kinderen van 9 tot 12 jaar kunnen de helft van de tijd van een volwassene in de zon zitten met dezelfde bescherming. Halveer dus de tijd of gebruik een tweemaal zo sterke beschermingsfactor met wederom minimaal SPF 30. In de leeftijdscategorie van 12 tot 16 jaar kan de zonnebescherming geleidelijk worden aangepast zodat deze vanaf 16 jaar oud gelijk is aan volwassenen. Adviseer je tiener zich goed en op de juiste manier te beschermen tegen de zon.

Hieronder zetten wij nog een aantal handige tips en weetjes op een rijtje:

  • Kinderen met een gevoelige huid en veel moedervlekken lopen meer kans op verbranden en daardoor wordt hun kans op huidkanker op een latere leeftijd verhoogd. Zij dienen zich extra te beschermen met een zeer hoge factor.
  • Smeer je kind 30 minuten voor het naar buiten gaan in
  • Smeer je kind ook in op een zonnige dag voordat hij/zij naar school gaat. Met name op sportdagen, schoolreisjes en schoolkampen is het van belang om ze extra goed te beschermen.
  • Smeer gerust een dikke laag anti-zonnebrand, wees vooral niet te zuinig! En vergeet uiteraard de lippen, oren en voeten niet want ook die kunnen zonschade oplopen.
  • Sommige kleding laat nog UV-straling door. Om er zeker van te zijn dat je goed beschermd bent kies dan voor UV-werende kleding. Gebruik droge kleding, natte kleding stretcht meer en geven daardoor minder bescherming.
  • Tussen 11:00 en 15:00 uur is de zon het schadelijkst. Gebruik als regel: ‘’Als jouw schaduw langer is dan dat jij bent, dan ben je (ingesmeerd) veilig voor de zon, is jouw schaduw korter dan jouw lengte dan kan de zon je (terwijl ingesmeerd) verbranden’’.
  • Geef kinderen alleen een zonnebril op die voldoet aan bepaalde eisen (CE-logo), speelgoedzonnebrillen doen namelijk meer kwaad dan goed.

Een aantal jaar geleden schreef BeautyJournaal al over het verbranden van de kinderhuiden door een sportdag op school. Maar liefst 36% van de kinderen hebben na een sportdag een verbrande huid. Benieuwd naar het hele artikel? Je leest het hier.

Een SPF 30 is ALTIJD een SPF 30

Voor veel ouders luidt de vraag of kinderen ook anti-zonnebrandmiddelen kunnen gebruiken die niet speciaal voor kinderen gemaakt zijn. Bij anti-zonnebrandmiddelen gaat het om de bescherming tegen UV-A en UV-B. Voor kinderen dient de beschermingsfactor zeer hoog te zijn, ongeacht het huidtype. De SPF is vastgelegd in een maatsysteem volgens de Europese richtlijnen en wordt in alle Europese landen en in vele andere landen toegepast.

  • Tip! Lees hier de verrassende uitslag van een zonnebrandcrème test van de Consumentenbond

Een SPF 50 is dus altijd een SPF 50, net zoals een SPF 30 standaard een SPF 30 is. Of dit nu in een product voor kinderen of voor volwassenen is maakt niet uit, de factor blijft hetzelfde. Wel kunnen er kleine verschillen zijn zoals de parfumering, waterproof of niet, conserveermiddelen en kleur. Een anti-zonnebrandmiddel speciaal voor kinderen is dus niets meer dan een slimme marketing zet. Als volwassenen kan je dit evengoed gebruiken en andersom geldt dat ook.

Bron

Wil jij voor je bedrijf meer weten over cosmeticatrends? Heb je hulp nodig je communicatiestrategie te bepalen? BeautyJournaal’s uitgever Monique Lindeboom is al 24 jaar journalist en kan als consultant het verschil maken voor je propositie. Mail haar op info@beautyjournaal.nl

Meer weten over Lekker smeren?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Dian Colle

Dian Colle

Dian Collé (1999) studeert Media & Communicatie aan het Nimeto in Utrecht. Al sinds haar 12e is zij dol op alles met betrekking tot beauty. Het begon allemaal met een grote verzameling van nagellakjes, maar dat liep al snel uit tot een goed gevulde make-up collectie. Via haar studie kwam zij terecht op de redactie van BeautyJournaal, waar zij haar passie voor make-up kon combineren met het vak waarvoor zij studeert. Inmiddels heeft Dian haar stage bij BeautyJournaal afgerond en maakt ze deel uit van het testteam.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.