Gezondheid Lichaam Mick's column Zakenpraat

Mick’s column: Een pil tegen ouder worden

Mick Boskamp
Geschreven door Mick Boskamp

We leven in een tijd waarin alles mogelijk is

Mick’s column: Een pil tegen ouder worden

Er is een foto van mij en mijn lief, deze zomer gemaakt op haar verjaardag. Een foto zoals ik me ons voor altijd zou willen voorstellen. Happy, gezond, viriel. Het is een foto die ik – als ik later op mijn ziekbed lig – wil zien, waarbij ik kan terug denken aan een onbezorgde tijd dat ik geen pijn had en alles nog kon doen wat het leven de moeite waard maakt.

Het gras is droger aan je eigen kant

Soms, heel soms, denk ik aan het einde. Ik word in november 61. En laten we elkaar geen mietje noemen, maar het grootste deel van mijn leven zit er wel op. Mensen van 70 zullen denken: waar heeft die gast het over? Maar zo gaat het nou eenmaal. Het gras is altijd droger aan je eigen kant.

We leven in een tijd waarin alles mogelijk is

Als ik die momenten heb, dat het leven even uit mijn handen glipt en daar belandt waar het bijna eindig is, ga ik altijd op zoek naar troost. We leven in 2017, een tijd waarin alles mogelijk is. En hoewel we het begrip anti-aging niet meer mogen gebruiken, weet ik zeker dat binnen nu en afzienbare tijd het leven aanzienlijk wordt verlengd. En belangrijker: dat het langer duurt voor we de fysieke mankementen krijgen die ouder worden zo ondragelijk kunnen maken.

Het leven verlengen voor een schijntje

Laatst stuitte ik op een verbijsterend verhaal op de site van het toonaangevende, serieuze en betrouwbare Amerikaanse tech-magazine Wire. Dat verhaal heette Forget the Blood of Teens. This Pill Promises to Extend Life for a NickelOftewel: Vergeet het bloed van teenagers. Deze pil tegen ouder worden belooft het leven te verlengen voor een schijntje. In de Nederlandse media heb ik geen letter gelezen over wat in het verhaal wordt verkondigd. En dat is op z’n zachtst gezegd schokkend. Want wat in er het artikel staat, is ronduit sensationeel.

Het rekken van het verouderingsproces

In het stuk gaat het over de Israëlische Amerikaan Nir Barzilai en zijn zoektocht naar de heilige graal van anti-aging. Die term mogen we dus niet meer gebruiken, maar laten we het dan om scheve gezichten te voorkomen het rekken van het verouderingsproces noemen. Barzilai is de directeur van the Institute for Aging Research at the Albert Einstein College of Medicine in de Newyorkse Bronx. En in die hoedanigheid heeft hij een betrekkelijk goedkoop medicijn ontdekt dat een vooralsnog spectaculaire en positieve werking heeft op met name de gezondheid van ouderen.

De eigenschappen zijn te mooi om waar te zijn

Dit is wat Metformine, een medicijn dat voorgeschreven wordt aan mensen met type 2 diabetes, na jarenlang en uitvoerig te zijn getest door Barzilai en zijn team doet: gebruikers leven langer, hebben verminderde kans op dementia en Alzheimer, minder kans op kanker, blijven langer viriel, voelen zich sterker, beter en fitter, vallen af als ze te zwaar zijn, kortom: de eigenschappen van Metformine, dat gemaakt wordt van de plant Galega officinalis oftewel geitenruit, zijn te mooi om waar te zijn.

Oud worden is geen medische conditie

Volgens Lewis Cantley, directeur van the Cancer Center aan Weill Cornell Medicine, is het zowel mooi als waar. En bestaat er geen ‘te’. Of zoals hij zegt: “Metformine heeft misschien al meer mensen van de dood door kanker gered dan welk ander medicijn dan ook in de geschiedenis.”

Hoewel Barzilia’s strijd om Metformine erkend te krijgen in de medische wereld een zware is, vooral vanwege het feit dat het verouderingsproces geen medische conditie is en dus geen medicatie behoeft, gaat hij onverdroten door om het gelijk aan zijn kant te krijgen.

Ondertussen maak ik een afspraak bij mijn huisarts…

Ik speel open kaart. Ik laat hem het artikel lezen en ik zeg tegen hem: “Stel je kunt een mens meer jaren in goede gezondheid geven. Zou het niet geweldig zijn als je dat als arts kon doen? En je mag mij als proefkonijn gebruiken.”

Wat denk je dat hij zou zeggen?

Ik laat het je weten.

Over deze schrijver

Mick Boskamp

Mick Boskamp

In de 21 jaar dat Mick Boskamp redacteur van Playboy was, ontpopte hij zich als allround reporter en schrijver, maar zijn grote liefde bleef beauty en verzorging.

Van zijn hand verschenen talrijke reviews, besprekingen en overpeinzingen over mannengeuren, mannencosmetica, maar zeker ook over vrouwen, de wezens die in zijn ogen handgemaakt zijn om de schoonheid te verkondigen.

Dat een en ander met ironie, zelfspot en humor gebeurt, vinden we bij BeautyJournaal juist zo fijn.

6 reacties

 • Hallo Mick,

  Heb je inmiddels nog contact gehad met Nir Barzilai? Ben je zelf begonnen met de pillen?
  Wat vond je huisarts van het idee?

  Een vriend van mijn is begonnen met metformine 2x 500mg. Zonder bijwerkingen tot nu toe, eetlust is wel verminderd.

 • Goed zo mick, vraag de onderzoeker maar eens uit over de bijwerkingen en overhet waarom zijn advies van 2 x 750 mg. Als ik het goed begrepen heb, heeft hij muizen voor zijn proeven gebruikt. Heeft hij vermeld hoe het na de proeven met de organen en met name de lever, de Nieren en Alvleesklier gesteld was?

 • Hi Monita, Noortje en Brigitta, dank voor jullie reacties! Wat ik naar aanleiding van jullie sterke feedback heb besloten, is om een Engelse vertaling van mijn column te maken en die met jullie reacties op te sturen naar Nir Barzilai (ik heb zijn mailadres al) met de vraag om een antwoord te geven. Ik houd jullie op de hoogte! Vriendelijke groet, Mick

  p.s. Monita, dank je wel voor je lieve woorden. Doen me goed!
  p.p.s. Noortje, ik word regelmatig wakker naast iemand die te mooi is om waar te zijn. En dan knijp ik mezelf en kom ik tot de ontdekking dat het waar is…

 • Ik ben het met Monita eens, mijn man is diabetespatient en slikt ook metformine als medicijn, lijkt me niet echt goed om dit medicijn te gaan slikken voor een ander doel. Mijn man heeft vaak darmklachten en valt er echt niet door af helaas.
  Ook elke 3 maanden bloed prikken en controle voor nierfalen en B12 tekort dus lijkt me niet echt ideaal als anti-aging middel.

 • Ik zeg altijd maar als iets te mooi is om waar te zijn dan is het ook te mooi om waar te zijn.

 • Beste Mick, bij dosering boven 500 mg, (Anir Barzilai advissert 2x 750 mg per dag) kunnen bijwerkingen als ernstige darmklachten , nierfalen, vermoeidheid en B12 te korten optreden. Wonderpil tegen veroudering van ons lichaam zonder ernstige bijwerkingen lijkt mij een gezonde droom.Maar wel zonder dat een belangrijk orgaan als nieren en wie weet welke andere organen aangetast zullen worden. Misschien dat dit middel in veel minder dosering er toe bijdraagt aan een algeheel vitaler ouder worden zonder dementie. In de dosering 2x 750 mg per dag zou ik terughoudend zijn en verdere onderzoeken afwachten. Voor mij al droom ik mee met jou, toch wel te mooi om waar te zijn. En jij hebt het toch niet nodig, je ziet er mooi, vitaal en jonger uit dan 61 jaar.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Cookies

BeautyJournaal maakt gebruik van cookies.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen