Brands we love Combray Cosmeticaclaims Couperose Droge huid Gevoelige huid Gezicht Grove porien Monique schrijft Pigmentvlekken Rimpels en slapte Vette huid Vitamine E Voor hem Werkstof dossiers Zakenpraat Zon

Hoogleraar chemie Kees Hummelen over zijn wonderlijke Combray huidolie

Redactie, Monique
Geschreven door Redactie, Monique

20x krachtiger dan vitamine E

Combray heeft de meest bijzondere technologie van nu

Wist je dat bij de meeste huidreacties, van veroudering tot ziekten, oxidatieve stress een grote rol speelt? Combray is een super high tech multipurpose huidolie, waarmee alle huidcondities tot rust komen. Een goed bewaard geheim! We leggen het uit…

Van zonnepaneel naar huidbeschermer

Veronderstel: je bent chemisch wetenschapper en ‘fullerenen’ expert en je ontdekt tijdens de productie van materiaal voor zonnepanelen dat een deel daarvan, een polymeer, veel langer intact blijft ondanks de aanvallen van uv-straling. Het fullereen, dat licht in stroom omzet, maar ook een vrije radicaal- zuigende spons is, blijkt er verantwoordelijk voor te zijn. In het zonnepaneel heb je hem gekoppeld aan het polymeer. Hmmmm denk je dan … hoe zou dat op de huid werken?

Krachtig vrije radicaal-zuigend sponsje

Het kostte Kees Hummelen, hoogleraar Chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen, en CEO van Solenne, enige experimenten en toen was daar Combray: het meest geniale huidserum uit de moderne tijd dat oxidatieve stress kan wegvangen. Een wondertje van Nederlandse bodem, pure wetenschap, en een klein geheim dat maar eens heel groot moet gaan worden! Lees, en verbaas je over hoe multipurpose het is. Bij zonschade, eczeem, acne, rosacea…

Nobelprijs winnaar

Het fullereen zelf, C60, een ontdekking uit 1985 die in 1996 tot een Nobelprijs leidde, ook wel een buckyball genoemd, is een gek dingetje. Een minuscuul klein kooivormige balletje dat uit 60 koolstofatomen bestaat en in staat is om per molecuul meerdere vrije radicalen op te zuigen en onschadelijk te maken. Ook in de medische wetenschap zijn er tal van experimenten met afgeleiden gedaan (die werken zelfs tegen o.a. HIV, griepvirussen, Parkinson en MS), en er zijn medicamenten op gebaseerd omdat ze schadelijke moleculen kunnen wegvangen.

Veiliger én krachtiger dan vitamine E

Hummelen sleutelde aan de ‘kooi’ van 60 atomen en creëerde Oxofulleram, een fullereenderivaat dat veel beter vet oplosbaar is en daarmee heel geschikt voor gebruik ter bescherming en verbetering van de huid en dat ook nog eens flink veiliger is voor gebruik op de huid dan het C60 zelf, veiliger zelfs dan vitamine E als het gaat om bepaalde eventuele bijwerkingen.

Fullerenen beschermen tegen vrije radicalen

Nu denk je: hoe kan een stof in een zonnepaneel ook in staat zijn om op de huid een werking te hebben? Da’s het wonder van chemie, legt Kees Hummelen uit. ‘Ten eerste: vrije radicalen en andere heel reactieve moleculen ontstaan continue in de huid, vooral waar licht en zuurstof er ook nog bij komen. Fullerenen reageren daar supereffectief mee en daardoor worden de schadelijke processen heel sterk verminderd. Vitamine E heeft een vergelijkbare functie, maar Oxofulleram doet het een heel stuk effectiever.

Onze huid is een vrije radicaal-broedplaats

En dan is er nog het effect van moleculen die het zonlicht kunnen absorberen. Het klinkt ingewikkeld, zo hadden we het nog nooit bekeken: de rol van kleur erbij. Hij vervolgt: ’Onze huid bevat ook kleurstoffen – denk aan melanine, maar ook vervuilende deeltjes uit de omgeving die neerslaan- hebben een kleur op onze huid hoe miniem dan ook, en onze huid kan vanwege die kleur op licht en lucht (zuurstof) reageren.

Zo ontstaan er onder andere vrije radicalen. Onze huid is een ideale vrije radicaal-broedplaats.’ Vandaar dat aan melanine in de huid vaak in complexe structuren gebonden is aan antioxidanten: dat voorkomt dit soort ongewenste processen zo veel mogelijk.

Zonlicht, luchtvervuiling, huidziekte

‘Vrije radicalen veroorzaken oxidatieve stress zoals we dat noemen’, gaat de professor door. ‘Ze ontstaan in groten getale op je huid: vooral als je lang of veel in de zon bent, leeft in luchtvervuilde woongebieden, of te maken hebt met een verminderd afweermechanisme, zoals bij huidziekten, denk aan eczeem, acne of rosacea, maar ook gewoon door een verouderende huid.

Je huid een handje helpen

‘Het lichaam kan zichzelf hiertegen wapenen met antioxidanten. Dat werkt goed voor een gezond lichaam bij normale oxidatieve stress. Zodra er een overload is, of de huid om wat voor reden dan ook verzwakt of aangedaan is, raakt die balans met antioxidanten verstoord. Suppleren kan dus nuttig zijn. Vitamine C en E zijn heel bekend, voor de huid, maar onze Oxofulleram (het fullereenderivaat in Combray dat uitgevonden is door Kees Hummelen) werkt nog veel beter.’

Hoeveel beter werkt Oxofulleram dan vitamine C of E?

‘De koolstofbal kan meerdere vrije radicalen vangen. Kan vitamine E er eentje doen en moet zich daarna weer herpakken met behulp van vitamine C, Oxofulleram kan er zeker twintig doen!’

‘Je moet het zo zien, zegt hij: ‘Er zitten zestig koolstofatomen in dat minuscule balletje, die in paren dubbel aan elkaar gekoppeld zijn met een even aantal elektronen. Vrije radicalen zijn moleculen met een oneven aantal elektronen: dat feit maakt ze zo reactief, dus schadelijk.

‘Als die zich een voor een binden aan de fullereenkooi, dan krijg je bij de eerste dus eerst een oneven elektronenproduct, maar bij binding van de tweede wordt het weer even en daardoor is de schadelijkheid van die twee radicalen geheel verdwenen. En dit proces kan zich met hetzelfde fullereenmolecuul nog een heel aantal keren herhalen, waardoor er mogelijk wel 20 vrije radicalen onschadelijk kunnen worden gemaakt met éen molecuul Oxofulleram.

Maar hoe weet je nou hoeveel vrije radicalen je aanmaakt?

‘Dat is dus af te zien aan je huid. Hoe roder en onrustiger, hoe meer sprake er is van vrije radicaal schade. Het is pure paniekchemie eigenlijk. Ongecontroleerde chemie door invloeden van buitenaf.’

Als het zo bijzonder is, waarom zien we het dan niet op grote schaal gebruikt worden in cosmetica?

‘Het basisfullereen C60 is de afgelopen 10 jaar wel gebruikt, vooral bij Amerikaanse artsen-merken als dr. Brandt, Perricone en dergelijke. Het is altijd een exclusieve stof gebleven. Ik heb C60 door wetenschappelijk onderzoek doorontwikkeld tot Oxofulleram omdat ik vind dat C60 zelf niet geschikt is omdat het niet goed oplost in een dragerstof voor cosmetica.

Links Kees Hummelen, rechts Maureen van Veelen, managing director van Combray

‘Ik heb er een moleculaire zijstaart aan gekoppeld die veel weg heeft van vitamine E, waardoor de verbinding beter oplost en naar de juiste plek gaat in de huidcellen. C60 kan je bijna niet oplossen, met Oxofulleram gaat dat juist heel goed. In Combray gebruik ik een concentratie van 0,3% en dat is extreem hoog.’

‘Je kunt het ook zien aan de kleur van Combray in het flesje: bruin. Heel bruin. Ook bij het opdoen kleurt je even heel licht getint. Dat trekt weer snel bij.

Bij de introductie bijna tien jaar geleden waren sommige wetenschappers sceptisch, omdat fullerenen giftig zouden kunnen zijn.

Ze zouden juist in bepaalde omstandigheden zelf als een sensitizer (gevoeligmaker) gaan werken en singlet zuurstof produceren. Leeft deze terughoudendheid nog steeds?

‘Dit klopt wel voor C60 zelf, al is die potentiële bijwerking volgens ons wel overdreven. Maar wij hebben hier heel bewust aan gewerkt: wij hebben heel gericht de kooistructuur zodanig veranderd dat die bijwerking sterk is onderdrukt. Dat is misschien wel het slimste aspect van Oxofulleram.

Vitamine E veroorzaakt meer singlet zuurstof….

‘Wij waren dan ook heel blij toen uit toxiciteitsonderzoek dat we moesten doen voor toelating van Combray in de EU, bleek dat die bijwerking van Oxofulleram te verwaarlozen is. Nog sterker: weet je dat zelfs vitamine E nog meer singlet zuurstof op de huid veroorzaakt, als bijproduct van het onschadelijk maken van vrije radicalen, dan Oxofulleram?’

Waar blijft de Oxofulleram op de huid? Trekt het in, lost het op?

‘Oxofulleram trekt vooral naar de meest vettige omgeving. Dat is natuurlijk de hele huid. Het plakt aan de vettige celwand om deze zo te beschermen tegen oxidatieve stress. Daarom heb ik het ook niet wateroplosbaar gemaakt, maar in een vette dragerstof gezet. Ik wil dat het in en bij de celwand gaat zitten en niet de waterige delen gaat.

‘De materie dringt heel langzaam iets in de huid, het blijft een aantal uren actief. Je krijgt geen ‘build-up’. Je wast het er weer af, anders zou mijn eigen partner na bijna tien jaar dagelijks gebruik al een heel bruine huid hebben. Ja, zij zweert erbij voor haar onrustige huid en na verblijf in de zon.

Vertel ons eens over de gebruikservaringen…

Acne, rosacea, eczeem, roodheid…

‘Mijn partner had altijd niet nader benoemde ontstekingen op haar gezichtshuid, vrij heftige uitbraken van flinke puisten, zonder dat we konden zeggen dat het acne was. Sinds ze Combray gebruikt heeft ze daar nooit meer last van. Haar huid is volledig tot rust gekomen en ziet er mooi en glad uit.’

Ook Maureen van Veelen, de managing director van Combray, zweert er als ervaringsdeskundige bij. ‘Ik heb sinds ik Combray gebruik een veel rustigere en mooie huid, met minder pigmentvlekken, fijne lijntjes en rimpels. Ik gebruik helaas af en toe medicijnen waardoor ik een erg onrustige huid met o.a. puistjes kreeg, maar sinds ik Combray gebruik bleef en blijft mijn huid helemaal rustig.

Ook in mijn omgeving zweren velen erbij: allereerst als dagelijkse moisturizer en anti-aging product, maar ik ken ook diverse mensen die door gebruik van Combray geen of aanzienlijk minder last hebben van eczeem en roodheid van de huid.’

Ook ideaal na een dag in de zon – de roodheid trekt onmiddellijk weg

Kees Hummelen vertelt dat Combray ook prettig is na een dag zon, zowel in de zomer als tijdens de wintersport. ‘Je ziet heel snel de roodheid uit de huid trekken en ook het warme gevoel verdwijnt snel, waarbij de huid weer rustig wordt.’

‘Het valt mij op hoe ontzettend trouw consumenten aan Combray zijn. Eenmaal gekocht, zijn herhalingsaankopen gegarandeerd.’

All you need: Combray + UV filter. Nothing else….anymore

‘…en weet je wat zo mooi is, besluit hij tot slot: ‘in principe hoef je niets anders dan een uv-filter er overheen te leggen. Je hebt geen andere verzorgingsproducten nodig. Deze multipurpose olie met vrije radicaal sponsjes doet alles in essentie wat nodig is voor jouw huid.’

 • Wil je als consument Combray kopen, of ben je als professional geīnteresseerd om Combray op te nemen in je salon of praktijk? Ga dan hier naar de website.

 

TIP! Inmiddels is ook de Combray Rejuvenating Oil met avocado olie uitgekomen, voor de drogere huiden. Lees wat Monique en Corine ervan vinden!

Meer weten over Brands we love?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

17 reacties

 • hoi caroline, leuke vragen. ik geef je hierbij alvast een link naar andere artikelen over combray, daar vind je ook reviews tussen, dus van vrouwen die getest hebben. https://www.beautyjournaal.nl/uitgelichte-merken-brands/combray/

  combray is een uniek product. je kunt het zowel als serum onder je creme gebruiken (nacht of dag of beiden), maar ook als stand alone product, omdat het zowel actieve beschermende stoffen biedt in de vorm van het antioxidant als een zeer verzorgende huidolie (druivenpit, avocado of argan). het is multifunctioneel ook qua leeftijd en huidissue: elke huid heeft antioxidanten nodig en wat vetstof. mocht je nog meer vragen hebben, stel ze gerust;-)

 • Hai, Graag zou ik willen weten of je dit dus echt al anti-aging serum voor onder je dagcrime kan gebruiken? En ook rondom de ogen? Of juist voor rondom de ogen?

  Ook ben ik benieuwd of het product ook voor eind twintigers kan of meer voor de iets rijpere huis?

  Alvast bedankt!

 • Beste Sophia,

  Combray werkt in de bovenste huidlagen van de huid. Wij werken met de huid, maar zijn niet bezig om ingrediënten door de huid in het lichaam te brengen, zoals bij bv. een nicotinepleister.

  Stralende groeten

  Het Combray Team

 • Beste sophia, het mooie van dit product is dat het vrije radicaal reacties tegengaat, en deze staan aan de wieg van vrijwel alle huidverouderingsverschijnselen veroorzaakt door externe invloeden zoals uv straling. Huidverslapping ontstaat zowel door veroudering van binnenuit en de genetische component als door uv straling (afbraak collageen/elastiene) dus je kunt het zeker preventief inzetten.

 • Kun je dit product gebruiken tegen rimpels en om je huid te verstevigen , ik heb geen rode huid of ontsteking , het gaat me meer om mijn huid een beetje te liften…

 • Beste Shakuntela,

  Combray kan zeker helpen bij pigmentvlekken. Zowel het antioxidant Oxofulleram als ook de druivenpitolie (die van nature veel vitamine E en resveratrol bevat) hebben een positief effect op het verminderen van pigmentvlekken.

  Mocht u aanvullende vragen hebben, of meer informatie wensen, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.

  Stralende groeten,
  Combray team

 • Beste Angela,

  Een hele goede vraag!
  Wij geloven alleen in huidverzorging die echt wat voor de huid doet, dus wij besteden veel tijd (en geld) aan onderzoek en ontwikkeling om ervoor te zorgen dat de producten die wij op de markt brengen ook echt een meerwaarde hebben, en het uiterlijk verbeteren, zodat een gezonde en stralende huid het resultaat is. Combray bevat het multi- gepatenteerde en unieke antioxidant, Oxofulleram, dat door ons ontwikkeld is (een volledig Nederlands product dus!).

  Oxofulleram is duurder dan goud en platinum, en zit in zeer grote hoeveelheid in Combray, hetgeen ook de donkere kleur verklaart. Verder werken wij bv. ook uitsluitend met glas, en gebruiken we de beste cosmetische kwaliteit oliën. We begrijpen dat €130 veel geld is, maar we hopen dat we hiermee uitgelegd hebben dat dit echt ín het product zit, en niet in marketing etc. En bovendien heeft de huid voldoende aan Combray en een goede reiniging en UV-filter!

  Mocht u aanvullende vragen hebben, of meer informatie wensen, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.

  Stralende groeten,
  Combray team

 • Haay , ik heb donkere pigmentvlekken onder mijn ogen.
  Is deze olie ook daar voor?
  Mvg.
  Shakuntela

 • Interessante materie terwijl al dat vakjargon mijn pet te boven gaat::)). Natuurlijk nieuwsgierig naar dit product maar waarom kost een flesje € 130,00? Begrijp dat het ontwikkelingsproces, marketing, etc in deze prijs is verdisconteerd maar maken de twee ingrediënten dit product zo kostbaar ? Dit product koop je nl niet zo snel aangezien het ‘bewezen’ resultaat toch altijd maar afwachten is. Kan importeur hier een toelichting opgeven?

 • Gisteren een sample besteld, vandaag al in huis. Ik ben 50 en heb best een mooie huid maar ook nog steeds regelmatig onderhuudse ontstekingen. Ik hoop dat dit een beetje helpt.

 • Beste Joke,

  U geeft aan een acne-gevoelige huid te hebben, waar olie moeilijk intrekt. Wij maken voor Combray gebruik van druivenpitolie, en wij merken bij diverse gebruikers die acne hebben dat zij voordeel hebben van deze olie. Combray zorgt er als geheel voor dat het beschermingsmechanisme van uw huid wordt nagebootst.

  U vraagt of u tretinoine samen met Combray kunt gebruiken.
  Combray is een multi purpose product. Dit betekent dat u voor uw dagelijkse verzorging slechts Combray hoeft te gebruiken, meer is niet nodig. Wij adviseren daarom ook om uitsluitend Combray te gebruiken, evt. in combinatie met een zachte reiniging en een UV filter. Op basis van de literatuur verwachten wij niet dat de er sprake zal zijn van een gecombineerde werking van tretinoide en Combray, echter wij hebben dit niet wetenschappelijk getest.

  Mocht u aanvullende vragen hebben, of meer informatie wensen, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.

  Stralende groeten,
  Het Combray team

 • Wat jammer toch, dat dit soort producten altijd alleen maar bereikbaar zijn voor de happy few.

 • Ik wilde via de website van Combray een vraag stellen, maar dat lukte niet omdat ik het contactformulier niet kan versturen. Misschien dat ze meelezen en mijn vraag hier willen beantwoorden:

  “Geachte heer, mevrouw, ik ben geïnteresseerd in uw Combray olie. Ik heb echter een vochtarme doch acné gevoelige en vette huid waar zelfs de lichtste olie maar moeilijk intrekt. Daarom zou ik het niet onder mijn dagverzorging willen gebruiken.
  Mijn avondverzorging bestaat echter al 20 jaar uit vitamine a-zuur crème (tretinoine), het beste dat mijn huid is overkomen, deze heeft hierdoor een hele mooie fijne structuur gekregen en hier wil ik dan ook niet mee stoppen. Mijn vraag is daarom of Combray olie samen met tretinoine gebruikt kan worden.
  Alvast hartelijk dank voor uw reactie”

 • Hoi Marcella, misschien moeten we het nog iets beter uitleggen, het is goed dat je dit aankaart. Wij praten hier alleen over oxidatieve stress die op de huid plaatsvindt, door invloeden van buitenaf. Een huid die al aangedaan is, zal daar nog reactiever op reageren dan een gezonde huid.

  We schrijven: ‘Maar hoe weet je nou hoeveel vrije radicalen je aanmaakt?

  ‘Dat is dus af te zien aan je huid. Hoe roder en onrustiger, hoe meer sprake er is van vrije radicaal schade. Het is pure paniekchemie eigenlijk. Ongecontroleerde chemie door invloeden van buitenaf.’

 • En opeens blijft er niets meer over van de theorie dat alles zijn oorsprong heeft in de darmen… en kunnen we opeens huidklachten van buitenaf oplossen…

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.