Cosmetisch medisch Cosmetische dermatologie De cijfers Expertadvies Klinieken Lichaam Marketingtrends Monique schrijft Natuurlijk 100% Psychologie Seksualiteit Zakenpraat

Geen gevoel tijdens seks? Geneveve helpt bij vaginale verslapping

Aleida Dijkstra
Geschreven door Aleida Dijkstra

Na deze radiofrequentie behandeling is het alsof de kussentjes weer zijn opgeschud, vertellen Victoria en Patricia

Als er een taboe is in deze moderne wereld dan is het wel praten over je vagina. Over de verschillen in anatomie van ons mooie geslacht, over huidziekte en afscheiding, over je menstruatie, over het plezier of de afwezigheid daarvan tijdens de seks.

De eeuw van de vrouw
Maar dit nieuwe millennium is het de eeuw van de vrouw! We komen in opstand tegen onvrijheden die ons op worden gelegd, we komen in opstand tegen mannen die menen ons als publiek bezit te zien, we strijden voor vrouwgerichte medicatie, voor vrouwvriendelijker borstkankeronderzoek- en behandeling, we eisen ons genot op.

Onze vagina is ons pleasure dome. Zo’n prachtig orgaan waar zoveel plezier aan te beleven valt, dat zorgt voor een gezonde hormoonboost, voor een glow op je wangen, een glans in je ogen. Learn to love it. 

Tijd voor bewustwording
Leren ja….bewustwording. Want seksueel genot zit deels in je brein, maar ook deels in een goed functionerende vagina. Een vagina die gevoelig is en hier raken we meteen de kern van het onderwerp van dit artikel.

Radiofrequentie helpt meer gevoel in je vagina te krijgen
Dit artikel gaat namelijk over een machine, met radiofrequentie, de Geneveve, die de elasticiteit van de huid verbetert, en in dit geval van je schede, waardoor de ervaring van een verslapte huid vermindert en je weer meer gaat voelen tijdens de gemeenschap.

Ook! Effectieve remedie tegen stressincontinentie
Maar er is meer….want door de elasticiteitsverbetering gebeurt er nog iets: als je last hebt van stressincontinentie zul je merken dat dit ook aanzienlijk minder wordt, zelfs weg kan gaan.

Viveve ceo Patricia Scheller

Ja! Dit is een wonder…
Spreken we hier van een wonder? Eindelijk een methode waar een vrouw iets aan heeft bij ongemakken in dit gevoelige gebied? ‘Ja!’, zegt de Amerikaanse CEO Patricia Scheller volmondig. Ik sprak haar tijdens een anti-aging congres in Monaco in april 2018, samen met haar Clinical Manager EMEA Victoria Cooper.

Geen weet van deze problemen bij vrouwen
‘Toen ik gevraagd werd voor deze taak als directeur had ik geen idee van het bestaan van deze mogelijkheid, noch wist ik hoe groot de problemen zijn bij vrouwen. 50% Van de vrouwen heeft na een bevalling serieuze klachten met vaginale verslapping.

Verslapping is veel groter probleem dan striae en gewichtstoename
Vrouwen worden op bekkenbodem training gezet, maar dat helpt maar voor een klein deel van de gevallen. Het probleem is vele malen groter dan andere issues waarmee je te maken krijgt na een bevalling, zoals striae of gewichtstoename.

Ach mevrouw, het is normaal….
‘Er wordt ook heel weinig over gesproken, vult Victoria aan. ‘Artsen zeggen altijd dat het normaal is. Urineverlies? Oh, ook normaal. Voel je niets meer tijdens de gemeenschap? Oh, ook normaal nadat je bevallen bent. Alles wordt weggezet als normaal. Maar wat kun je daarmee als het voor jou, en je partner eventueel, een probleem wordt?’

Gynaecologen klapten uit de school
Medicus en uitvinder Ed Nolton staat aan de wieg van deze ‘pro-woman’ beweging, om lastige, hoezeer ook alledaagse, problemen voor vrouwen op te lossen. Nolton is de uitvinder van Thermage, dat tegenwoordig Thermacool wordt genoemd, een radiofrequentie apparaat dat verslapping van de huid aanpakt. Het bestaat nog steeds, en kan ingezet worden de voor gehele lichaamshuid.

Van rimpels naar vaginale verslapping
In gesprek met gynaecologen kwam hij op het idee om zijn apparatuur ook verder door te ontwikkelen voor inwendig gebruik. Vrouwenartsen drukten hem op het hart dat er veel problemen met verslapping in het vaginale gebied zijn. Huid is huid….dus waarom niet? En zo werd het bedrijf Viveve opgericht en kwam daar de Geneveve uit voort.

Hoofdtopic op de anti-aging beurs in Monaco

Clinical director Victoria Cooper, van Viveve

Op de beurs in Monaco is er veel aandacht voor dit probleem, er zijn zelfs lezingen over voor de aanwezige artsen. Power to women! Er is winst te behalen voor vervelende klachten. Weg met de inlegmiddelen tegen urineverlies, en Yes voor seksuele opwinding.

Hoe werkt Veveve precies? 
Geneveve is een behandeling van de vagina waarbij er zowel inwendig behandeld kan worden, als rond de plasopening, om huid te verstrakken met radiofrequentie geluidsgolven. De geluidstrillingen verwarmen de huid waardoor er meer collageen aangemaakt wordt. Dit voel je niet omdat er ook simultaan gekoeld wordt.

Geneveve bestaat uit een handstuk dat er uitziet als een tandenborstel. Er zit dan geen borstel op maar een gladde, vervangbare kop met een contactplaatje wat radiofrequente golven uitstoot. De sterkte is standaard ingesteld.

Hier praat je niet over…
Volgens Victoria is het ook een maatschappelijk probleem om erover te praten. ‘De woorden om te duiden dat er sprake is van verslapping hebben nogal wat connotaties, er wordt al snel lollig over gedaan. Je gaat niet naar de dokter om te zeggen ‘ik ben verslapt’. Er is veel schaamte.’

Maar weten vrouwen ook dat ze verslapt zijn in dit gebied? Hoeveel kennis is er bij vrouwen? Veel vrouwen zijn zich er bijvoorbeeld ook niet van bewust dat ze een G-spot hebben….

‘Natuurlijk is het een subjectieve beleving,’ maar ik heb mezelf ook laten behandelen, zegt Victoria, nadat ik drie kinderen had gehad. Ik ervaar absoluut een verschil. Mijn reden was de stressincontinentie. Die is nu over, maar seksueel ben ik ook meer plezier gaan beleven.

‘Ligt het aan mij?’
‘Mijn partner voelde zich in verlegenheid gebracht. Een man wil liever niet horen dat zijn partner niet zoveel voelt. Het geeft hem ook stress. Hij voelt zich geïntimideerd, alsof hij niet voldoet. Maar dat is natuurlijk zijn ego en zijn onzekerheid.

‘Dat neemt niet weg dat een man ook verruiming bij een vrouw kan ervaren. We weten van mannen van wie de vrouw een behandeling heeft ondergaan, dat ze er erg blij mee zijn.’

Hoeveel dikker kan het weefsel worden door de behandeling? 
Patricia: ’In geval van collageen-depletie het is heel individueel. Invloedsfactoren zijn je eigen genetische ‘makeup’, dus wat de conditie van je collageenweefsel van nature is, e leeftijd en je leefstijl.

Geen dikker weefsel, maar veerkrachtiger weefsel
‘Het gaat ook niet om het dikker maken van het weefsel,’ vervolgt ze. ‘Het gaat om het toevoegen van nieuwe elasticiteit. Vergelijk het met het opkloppen van een kussen. Je gebruikt bestaande materiaal, maar je maakt het weer veerkrachtig.

Het gaat ook niet om een toegenomen bloedcirculatie. In het dermale weefsel, dat ligt 4 tot 5 mm diep in de huid ligt, vind je fibroblasten, en deze produceren collageen. Dat is waar op gefocust wordt.

Veel collageen in het vaginale gebied – en met reden…
‘Er is een hele hoge concentratie fibroblasten in en rond de vaginale opening aanwezig. Het weefsel is daar hoog elastisch omdat het ook een geboortekanaal is waar een kind doorheen moet. Wanneer het beschadigd raakt, ben je de elasticiteit kwijt. Het wordt los.

‘Wanneer je nieuw collageen genereert door stimulatie van de fibroblasten, breng je de elasticiteit terug in het weefsel. Dus het maakt het slijmvlies niet dikker, er komt ook geen laagje huid bij, maar het vernieuwt en verjongt hetgeen er al is. Het is ook niet in een cijfer uit te drukken, dat de elasticiteit met een factor x verbetert.

Na 3 tot 4 maanden is het volledig merkbaar
‘Uit testen die we gedaan hebben met dierlijk materiaal zie je dat de fibroblasten door de tijd heen steeds meer geactiveerd worden. Dat begint al vanaf een maand, en dan kun je het ook zelf licht gaan merken. Gedurende 90 tot 120 dagen, dus 3 tot 4 maanden voltrekt het proces zich volledig.

Hoeveel behandelingen heb je nodig? 
Patricia: ’Je krijgt 1 behandeling. Na 3 maanden is er een consult. Het is een subjectief meetbaar resultaat wat we bespreken. We gebruiken een gevalideerde vragenlijst om de ontwikkeling te kunnen volgen.

Hoe meet je de resultaten?
‘We noemen het de female sexual function index. Het zijn 19 vragen die de zes domeinen van de vrouwelijke seksualiteit bespreken. De wens, de opwinding, de vochtigheid, het orgasme, de tevredenheid en de eventueel aanwezige pijn.

Wens en opwinding zijn zaken van het brein, hoe kun je dat vaginaal ‘meten’?
‘Dat kan zeker,’ zegt Victoria, ‘omdat vrouwen ons vertellen dat de opwinding weer groter is, en dat leidt vanzelf tot een lichamelijke reactie: het vochtig worden van de vagina en een duidelijk aanwezig orgasme.

Hoe kan de elasticiteit invloed hebben op de mate van je genot?
‘Het is een hypothese van onze wetenschappelijke adviseurs. Moeilijk wetenschappelijk te bewijzen, maar als je de anatomie in ogenschouw neemt: aan iedere zijde van de vaginale opening zitten de clitorale lichaampjes, armpjes die zich vanuit de clitoris uitspreiden in de schaamlippen. Rond de vaginale opening gaat het weefsel zich verstrakken door de radiofrequentie, en het brengt de clitorale armpjes dichter naar de vaginale opening.

Je krijgt weer zin als je weet dat je weer ‘ voelt’ ……
Victoria vervolgt: ‘Vrouwen vertellen mij als ze na drie maanden weer op consult komen, dat ze echt een stimulans ervaren. Dat maakt ook dat ze psychologisch er weer zin in hebben om te vrijen, omdat ze nu weten dat ze makkelijker opgewonden raken. Je weet dat er weer iets spannends, iets lekkers gaat gebeuren. Vrouwen die wij behandelden en meededen aan onze onderzoeken vertelden dat ze steeds moeilijker opgewonden raakten, omdat ze niets voelden.’

Is het niet moeilijk om iets te verkopen op basis van subjectieve data? 
Victoria: ‘Zijn dat uiteindelijk niet de belangrijkste data?

Meten is weten, en bovendien, het is een zeer taboe onderwerp. Veel vrouwen hebben weinig notie van de intense genotmogelijkheden van hun genitaliën. Als ze hun eigen lichaam al zo slecht kennen, kunnen ze hun partner ook niet stimuleren om samen op ontdekkingsreis te gaan naar meer genot…..

Patricia: ‘We hebben placebo-gecontroleerde studie gedaan. Opvallend was hoe groot de wens is van vrouwen om een positief resultaat te hebben en dat leidde tot een groot placebo effect in de eerste zes maanden na behandeling, maar die positiviteit hou je niet vol als het ook een placebo behandeling is. Uiteindelijk ‘won’ de daadwerkelijk behandelde groep: zij bleven tot ruim een jaar plezier beleven aan het effect.

Eens per jaar een behandeling
De Geneveve is sinds 2015 op de markt. Uit onderzoek is bekend dat het effect tussen de 12 en 15 maanden aanhoudt. Je kunt eens per jaar een behandeling laten doen.

En hoewel je zou denken dat je maar beter jonger kunt zijn voor de beste slagingskans omdat de fibroblast aanmaak dan optimaal is, spreken de vrouwen dat tegen. ‘De beste leeftijd, is de leeftijd waarop je er last van krijgt. Eerder is niet nodig.’

En hoe zit het met de behandeling bij stressincontinentie?
Patricia: ‘We zien zeer positieve resultaten uit onze pilotstudies bij mild tot gemiddeld urineverlies. We gaan de uitkomsten van deze studies binnenkort publiceren. We gaan overigens niet de plasbuis in, we behandelen rond de opening. . we hebben ze nog niet gepubliceerd. mild to moderate urineverlies.

‘We zijn er overigens bij toeval achter gekomen dat Veveve ook bij stressincontinentie werkt, doordat vrouwen ons dit vertelden.

Hoe meten jullie het urineverlies?
‘Daar zijn gestandaardiseerde protocollen voor. Je weegt het verbandmateriaal dat een vrouw draagt voorafgaand aan speciale oefeningen die ze moet doen, waarvan bekend is dat ze urineverlies kunnen veroorzaken, en dan ook weer na afloop.

Er is zo weinig om de vrouwelijke seksualiteit een boost te geven…
Victoria: ‘Er is zo weinig voor vrouwen, om iets te doen aan hun seksualiteit. Er is geen viagra voor vrouwen, vaginale balletjes helpen maar een beetje. Bovendien kost zo’n training tijd, en die hebben vrouwen niet als ze nog midden in de kleine kinderen zitten.

Als je verlies in lust een psychisch probleem is en niet fysiek
‘Natuurlijk we behandelen alleen het lichamelijke aspect. Als jouw seksuele probleem vooral een mentale kwestie is, dat zul je een andere weg moeten bewandelen, met behulp van een therapeut. Maar vaak zien we dat het lichamelijke en het geestelijke samengaan, en dat er aanzienlijke verbetering op beide fronten is. Vrouwen geven in ons onderzoek ook aan dat zo’n 93% een veel beter orgasme ervaart.

Ook in de menopauze en daarna….
Patricia: ‘En laten we ook de vrouw in haar menopauze of post-menopauze niet vergeten.  Ook bij problemen als atrofie waarbij de huid steeds dunner wordt door vermindering van oestrogeen en je echt pijn gaat ervaren, kan Veveve uitkomst bieden.

Seksualiteit houdt niet op als je vijftig bent. Sterker nog, Harvard doet onderzoek naar de seksualiteit bij mensen op hoge leeftijd. Seksualiteit is een krachtige levensenergie die we moeten koesteren. Vrouwen van vijftig zitten in hun kracht, meer dan ooit hebben zij het vermogen om te genieten. Laten we ze steunen hierin.’

The time is now!
De vrouwen besluiten, en ik ben het zeer met ze eens: ‘Het is tijd om iets voor vrouwen te gaan doen. Zoveel ontwikkelingen worden voor mannen gedaan en door mannen uitgetest. Dit is voor vrouwen, geheel exclusief. De tijd is nu.’

 

 

Dit artikel is geschreven door Monique Lindeboom in samenwerking met Geneveve.

Meer weten over Cosmetisch medisch?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Aleida Dijkstra

Aleida Dijkstra

Dokter Aleida Dijkstra is sinds 1997 geregistreerd dermatoloog. Aleida is gedurende 13 jaar als dermatoloog werkzaam geweest in het Medisch Centrum Leeuwarden, het Antonius Ziekenhuis Sneek en het Tjongerschans Ziekenhuis in Heerenveen.

In de periode 2010-2014 werkte zij als leading cosmetic dermatologist bij Bergman Clinics in Bilthoven. Zij is bekend van RTL4 televisieprogramma's zoals "Dit is mijn lijf" en "Gewoon Mooier”.

Inmiddels werkt ze al weer 4 jaar op een tweetal locaties in Midden-Nederland: ZBC Multicare in Hilversum, waar zij dermatologische zorg verricht, en haar eigen cosmetische praktijk in Blaricum.

In deze praktijk houdt zij zich ook bezig met de esthetische gynaecologie en heeft zij ervaring opgebouwd met zowel de laser (vaginale rejuvenatie) als de radiofrequentie (vaginale verstrakking èn de behandeling van stress-urine incontinentie).2 reacties

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.