Lichaam Voeding

Gaan huisartsen aan leefstijlgeneeskunde doen?

Redactie, Monique
Geschreven door Redactie, Monique

De huisarts moet een preventie expert worden.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en onderzoeksinstituut TNO hebben de handen ineen geslagen en het Nederlands Instituut voor Leefstijlgeneeskunde opgericht (NILG).

We kunnen diabetes ook zonder pillen de kop in drukken!

Het doel van het instituut is om de maatschappelijke en economische impact van leefstijlgerelateerde ziekten zoals diabetes in de komende tien jaar te halveren, door de patiënt de regie over de eigen gezondheid te laten nemen, en dat betekent in werkelijkheid dat er bijvoorbeeld heel grondig naar voedingspatronen gekeken gaat worden, want het blijkt inmiddels dat diabetes type II heel goed onder controle te houden is met de juiste voeding.

Huisartsen moeten aan preventie gaan doen

Velen in onze branche weten natuurlijk al lang dat echt kwalitatieve voeding van grote impact is op het geestelijk en lichamelijk welbevinden, maar dat de reguliere medische wereld en een degelijk onderzoekscentrum zich er nu ook over buigen is echt fantastisch nieuws. Er is inmiddels ook een genootschap van huisartsen opgericht dat zich veel meer op preventie in plaats van alleen maar genezing gaat richten.

Ons zorgstelsel is hopeloos verouderd

Leefstijlgeneeskunde moet onderdeel worden van de reguliere geneeskunde, vindt internist-endocrinoloog en hoogleraar diabetologie aan het LUMC, Hanno Pijl. Hij is van mening dat het huidige zorgstelsel, dat in de 19e eeuw is ontstaan, niet meer voldoet. Hij vindt dat er alleen maar aan ziekenzorg wordt gedaan en niet aan gezondheidszorg.

De macht van de farmaceutische industrie is te groot

Pijl ageert fel tegen het conglomeraat van conservatieve artsen en de farmaceutische industrie die er teveel belang bij hebben om de pillenverstrekkende industrie in leven te houden. Pijl toog onlangs ook naar het Europees Parlement waar hij een fel betoog hield samen met een Nederlandse en een Engelse collega-arts tegen het functioneren van de huidige medische zorg.

Bekijk hier de video van het indringende betoog van prof Hanno Pijl voor het Europees Parlement:

Het uitgangspunt van leefstijlgeneeskunde is dat de dokter meer moet loslaten en dat de patiënt het heft in eigen hand moet nemen – en zijn leefstijl aanpassen ten bate van zijn gezondheid. Hiervoor is een transformatie nodig, stellen het LUMC en TNO, niet alleen in de zorg maar ook in het bedrijfsleven, in het lokale, regionale en landelijke beleid voor gezondheid en welzijn én bij de burger zelf.

Neem de verantwoordelijkheid voor je gezondheid in eigen hand

Het doel van het NILG is om de maatschappelijke en economische impact van ‘leefstijl-geneesbare ziekten’ in de komende tien jaar te halveren, door deze zorg te laten verhuizen van spreekkamer naar huiskamer. Dit wil het instituut doen door te fungeren als platform voor kennisinstellingen, bedrijven en overheid. Op deze manier zal een brede coalitie ontstaan, verwacht het NILG, die de implementatie van leefstijlgeneeskunde in Nederland en daarbuiten mogelijk maakt. Bron Skipr.

Bekijk hier opnamen van het betoog van professor Hanno Pijl over de slechte invloed van koolhydraten op je gezondheid:

  • Via deze link vind je meer video opnamen van optredens van professor Hanno Pijl over leefstijl en welvaartsziekten.

MEER LEZEN?

 

Meer weten over Lichaam?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

2 reacties

  • Super om te horen Liesbeth, leer je daar ook over de relatie tussen voeding en ziekte (preventie)?

  • Hoera! Ik ben een jaar geleden met de studie “ Voedingsdeskundige” begonnen, omdat ik al jaren van mening ben dat een huisarts tegenwoordig meer aan “symptoombestrijding” doet , dan doorzoeken naar de (achterliggende) oorzaak. Daarnaast denk ik dat als de reguliere en natuurgeneeskunde de handen ineen zouden slaan, het medicijngebruik deels kan worden terug gedrongen.
    Ik hoop echt dat dit onderzoek gaat doorzetten en dat we weer terug gaan naar de basis!

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.