Brands we love Cosmeticaclaims Cosmetische dermatologie Couperose Dermatologie Gevoelige huid Gezicht Psychologie Rositta Kliniek Vette huid Voor hem

Dr. Wim Venema verwonderd over immuunrespons Rositta rosacea behandeling

Redactie, Monique
Geschreven door Redactie, Monique

Hoe weet Rositta deze chronische aandoening te doorbreken?

BeautyJournaal heeft inmiddels al twee artikelen gewijd aan de heel bijzondere behandeling die Rositta Kayser geeft aan mensen die zeer ernstige rosacea hebben. Het lukt haar in zeker 90% van de gevallen de huid van mensen rosacea vrij te maken en vooral ook te houden, zelfs na een jaar nog.

Hoe bestaat het….

Dit is iets wat menig dermatoloog niet voor elkaar krijgt met de meest gangbare middelen waaronder antibiotica. Monique sprak met dermatoloog Wim Venema die aanvankelijk moeilijk te behandelen patiënten zonder veel fiducie naar Rositta doorstuurde, maar steeds meer onder de indruk raakte van haar behandelingsresultaten.

De onderste steen moet boven

Zo onder de indruk dat hij besloot het concept dat Rositta in dertig jaar tijd had opgebouwd en waarmee zij de wereld wil gaan veroveren te gaan ondersteunen. Hij werd medisch adviseur en is nu aanstaande om samen met promovendus Chiel Ebbelaar wetenschappelijk onderzoek op te zetten. De onderste steen moet boven, want wat Rositta presteert is uitzonderlijk.

Een reset van het immuunsysteem

Wim heeft overigens wel een vermoeden waar hij de sleutel van de schatkist moet vinden. ‘Ik vermoed dat haar werkwijze van wekenlang de huid uitdrukken in combinatie met verzorging met haar speciale lotion, een ‘reset’ aan het immuunsysteem van de huid geeft. Maar hoe dat proces tot stand komt, dat moeten we gaan uitzoeken.’

Hoe blijvend is het effect en hoe kan dat

‘Het onderzoeksprotocol dat we gaan opzetten is erop gericht om de behandeling door de tijd heen te volgen. Bijvoorbeeld na drie maanden, na een half jaar, en een jaar. We willen weten of het effect ook echt aanhoudt, omdat we dat waarnemen in de praktijk.

Waarom is het ontstekingsproces chronisch

‘Het is opmerkelijk te zien dat mensen die aanleg hebben voor rosacea last hebben van een ontstekingsproces in de huid dat zichzelf in stand weet te houden. We weten niet hoe dit komt, en de behandeling die Rositta geeft, lijkt de chroniciteit van dat ontstekingsproces te doorbreken.

‘We zien dat mensen nog wel eens ontsteking terugkrijgen, maar nooit meer die ernstige roodheid en ongemakken. Ik denk niet dat rosacea genezen kan worden, maar wel dat het blijvend verminderd kan worden, en dat je van de symptomen af kunt komen.

Rositta focust sterk op de Demodex mijt, als veroorzaker van rosacea…

‘Ik denk dat deze mijt een van de veroorzakers is van rosacea, er bestaan meer z.g. triggers, zoals uv-straling, temperatuur, voedingsmiddelen, alcohol, scherpe kruiden. Het zijn de meest bekende. Ik denk dat we ons breder moeten focussen op het zogenaamde microbioom. Dat zijn de microorganismen op de huid waarvan de Demodex mijt deel uitmaakt.

‘Waarom vindt die mijt het zo prettig op jouw huid, dat je huid erop gaat reageren? Er zijn ook mensen die geen Demodex hebben, maar wel rosacea.

Rositta zegt de Demodex mijt op iemands huid te kunnen zien…

‘Normaal kun je dat met het blote oog niet zien.  Ik ben bij een behandeling van haar geweest waarbij ze dan de gaatjes in de huid uitkneep. Toen wij dat onder de microscoop legden was er wel degelijk sprake van Demodex.

Ze maakt er ook gaatjes bij in de huid, met een pennetje, waar is dat voor?

Ja, ze prikt de talgklieren aan en die drukt ze leeg. Met het pennetje zegt ze de talgklier wijder te maken. Haar theorie is dat talgklieren bij deze mensen dichtzitten waardoor ontstekingscellen niet goed weg kunnen komen met de talg en dat dat een van de oorzaken is.

Je kan ook met zuren de poriën open toch? En met laser…

Peeling met zuren geven bij rosacea geeft vaak irritatie en IPL werkt vooral op de mogelijke vasculaire component (de roodheid) als medeveroorzaker. Patiënten die ik doorstuur hebben echt alles al gehad van mij. Ook antibiotica, antiparasitaire crème als Ivermectine.

Bekijk hier de videoreportage die Monique maakte over de behandeling:

Het knijpen wat ze doet in de huid is echt bijzonder. Hard knijpen he.

‘Ik ken dat alleen bij de behandeling van wratten, dat je keihard knijpt om dat virus op te ruimen. Je stimuleert het immuunsysteem om dat virus op te ruimen, ofwel: door een mechanisme prikkel aan de huid kun je het immuunsysteem beïnvloeden. Ik kan me daarom voorstellen dat haar therapie van knijpen en de lotion die ze gebruikt een reset geeft aan het ontstekingsproces.

‘Mogelijk wordt door die combinatie behandeling ook het microbioom van de huid beïnvloedt. Maar ze geeft ook dieetadvies, dus tegelijkertijd zou ook het microbioom in de darmen kunnen veranderen.

‘Jullie dermatoloog van BeautyJournaal, Francis Wu, schreef er ook al een stuk over. Ook in het wetenschappelijk tijdschrift Nature stond er een jaar geleden een groot artikel over het microbioom in de darmen en de invloed op de huid.

De wangen van Sanne zijn rood en vertonen veel gaatjes. Hierin hopen eitjes van de Demodex mijt zich op. Rositta prikt de ophopingen aan en duwt ze vervolgens uit.

Er wordt altijd gezegd dat je juist niet moet knijpen bij acne en dergelijke. De bacterie kan zich onderhuids verspreiden en je krijgt littekens…

‘Bij acne kan je door het kapot knijpen van de talgklier vrije vetzuren onder de huid verspreiden wat een ontsteking geeft en uiteindelijk het risico op littekens. Bij rosacea is de huid al heel gevoelig en verwacht je juist een averechts effect van knijpen. Maar de huid ziet er juist fantastisch uit.

‘De reden dat je dus niet mag knijpen bij acne is een andere dan bij rosacea dus. Rositta’s behandeling is puur op basis van waarneming ontstaan.

Haar cliënten hebben nauwelijks terugval…

‘Ik zie dat 90% van de rosacea symptomen af komt. Ik denk dat het knijpen een immuunreactie teweegbrengt, die duurzaam is. Ook zou de zuurgraad van de huid nog wel eens kunnen veranderen waardoor het microbioom op de huid verandert waardoor je minder reactief wordt.

‘Tel daarbij op een mogelijke microbioomverandering in de darmen, en je zou wel eens de vicieuze cirkel kunnen doorbreken.

Behandelde mevrouw in Rositta Kliniek in 2017

Haar speciale stof bevat nogal wat stoffen die we tegenwoordig afkeuren vanwege irritatiegevoeligheid…

‘Ja, denk aan zwavel, aan kamfer, aan borax, en nog een aantal stoffen. Ze klinken ouderwets en onder invloed van de cosmetica-industrie en beautygoeroes worden ze als te irriterend afgeschreven. Dat is in potentie ook zo, bij gewone huiden, maar blijkbaar hebben juist mensen met rosacea er baat bij. Het werkt, ze zijn na drie dagen van de irritatie af. Het is dus niet altijd terecht om zoveel paniek te zaaien.

Wat doen die stoffen dan?

Dat is een briljante vraag. Het punt is dat het nooit goed onderzocht is. We weten van zwavel dat het ontstekingsremmend kan werken. Boorzuur is wel voor rosacea gebruikt, maar ook nooit goed onderzocht.

‘Daarom vind ik dit zo’n uitdaging. Alles moet maar evidence based zijn, terwijl geneeskunde van origine uit de observatie voort komt. Door te kijken dus….

Hoe gaat het onderzoek opgezet worden?

‘Het wordt een observationele studie. We gaan een aantal patiënten volgen die allemaal volgens hetzelfde protocol behandeld zullen worden. Dit is spannend, want Rositta werkt heel intuïtief, en geeft geen patiënt dezelfde behandeling, ze volgt haar individuele waarneming. Apotheker en summa student Geneeskunde Chiel Ebbelaar gaat het onderzoek uitvoeren.

Gaat dit onderzoek slagen, Wim?

‘Ja natuurlijk. We moeten eerst aantonen dat het werkt. Dat gebeurt nu op basis van wat we zien en wat patiënten vertellen, maar we willen het in een patiënt cohort gaan onderzoeken. We weten weinig van het immuunsysteem van de huid, hoewel er bij psoriasis wel steeds meer immunologische studies worden gedaan met behulp van biologicals. We kunnen al steeds selectiever in het ontstekingsproces van psoriasis ingrijpen.

‘Voor mij wordt dan het meest interessant om te kijken wat de doorbraak geeft in die chroniciteit van de aandoening. Waardoor stopt het en komt dat niet meer terug. Ik denk dat de behandeling voor 1 op de 500 mensen die lijden aan rosacea, interessant is.

‘Het is gewoon briljant interessant…..’

Als jij contact wilt…

Wil jij meer weten over deze bijzondere behandeling? Neem dan contact op met Rositta Kliniek in Assen.

 

Dit artikel maakt onderdeel uit van het Brands we Love programma met Rositta Kliniek.

Meer weten over Brands we love?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

6 reacties

 • Ik ben net vier weken behandeld bij de Rossitta kliniek. Heel mooi resultaat tot dusver. Ik mag nu twee weken afwachten en voorzichtig weer wat toevoegen bij het strenge dieet.
  Alleen met goed voedsel en goede verzorgingsproducten kom je er m.i. niet. Ik had de laatste jaren iets wat de roodheid wegnam en ik had minder last van puistjes/ontstekingen. Maar wat er eigenlijk gebeurde is dat de rocacea niet meer naar buiten kon eñ zich van binnen verspreidde.
  En dat krijg je alleen allemaal eruit door de uitwendige behandeling van poriën aanprikken en dan eruitdrukken wat eronder allemaal zit. Mijn gezicht is smaller geworden en de huid is doepel in plaats van hard eronder, wat ook herl pijnlijk was als je er op duwde.
  De behandeling was daarom ook echt doorbijten maar het allemaal waard.
  Door het strenge dieet tijdens de eerste weken van de behandeling val je ook nog es ettelijke kilo’s af. Wat wil je nog meer?
  (Dat het nu gewoon door elke verzekering vergoed wordt!)

 • Hallo sinds 2001 dat wij een labrador hond kregen en ik was gevallen en een ruggenwervel brak heb ik rosacea ik heb ook twee a drie keer volledige behandelingen gehad bij Rosita in de afgelopen jaren maar niet meer de laatste 3 jaar maar, maar ik heb het nog steeds En het werd niet meer vergoed bij de zorgverzekering omdat zij niet de juiste diploma’s had dus red ik me nu op andere manieren geen tomaten geen paprika’s geen suiker en weinig zuivel alleen geiten kaas Oss ‘s-n En het werd een beetje te duur om al die Jaffa producten er twee keer op een dag op te smeren dus dus heb ik ontdekt dat een ingrediënt in de jafra de neemolie is en daar ben ik een tijdje meer verder gegaan al met al is het niet veel opgeschoten want ik heb nog steeds wel iets rosacea. jullie mogen contact met mij opnemen

 • Ik ben behandeld door Rositta in 2015 en heb al eerder een keer gereageerd op een artikel van Beautyjournaal over haar. 3 jaar later ben ik nog steeds vrij van klachten. Mijn huid is zo rustig en gezond geworden sinds mijn behandelingen bij haar. Rositta heeft een methode die fantastisch werkt. Zie de reviews op marktplaats maar eens. Ik heb voordat is startte met de behandelingen via Marktplaats enkele mensen benaderd die ook door haar waren behandeld, allemaal met fantastisch resultaat. Rositta verdient wat mij betreft een lintje en eeuwige roem!!

 • Lieve Aurora, heb jij voorbeelden van mensen die zo ernstig rosacea hadden en na een jaar of anderhalf jaar nog vrij waren van de verschijnselen? Wij zijn het nog niet tegen gekomen, dus vertel het ons;-)

 • Ik ben overtuigd dat ook met ‘zachtere behandelingen en gezondere ingrediënten mooi resultaten bereikt kunnen worden voor patiënten met o.a. rosacea.
  En ja, ik ben ook overtuigd dat onze huidflora een groot invloed heeft op de gezondheid van onze huid.
  Gezonde huidflora= gezonde huid.

 • Ik heb ook enorm baat bij haar behandeling gehad; intussen alweer zes jaar geleden….

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.