Haar Stylen Stylingtools

Hoe maak je mooie golvende lokken? Drie manieren!

Hans Blommaert
Geschreven door Hans Blommaert

Toptips van de beste kleurspecialist van de wereld: Josh Wood!

Mooie, zachte, natuurlijke krullen: wie wil dat niet? De stylisten van Josh Wood Colour, een van de beste kleurspecialisten uit Engeland,  geven hier drie verschillende methodes voor drie prachtige kapsels. Stap voor stap uitgelegd, zodat jij voortaan ook makkelijk met je krultang, warmtetang, styler, give it a name, kan werken!

Eerste methode: zachte, losse golven

Als je aan je droomkapsel denkt dan zullen dat hoogstwaarschijnlijk zachte, losse, natuurlijke golven zijn, van dat haar waarmee je er moeiteloos uitziet als een Griekse godin. Maar helaas, het mag er dan moeiteloos uitzien, in werkelijkheid is het heel moeilijk om dit kapsel precies goed te krijgen – en te houden. Als de krullen ook maar iets te strak zijn, zie je er uit alsof je naar een verjaardagsfeest in 1985 gaat en als je dit kapsel niet goed beschermt zijn na een paar druppels regen alle golven alweer verdwenen, nog voor je een paraplu kunt pakken.

Kat De Rozario, stylist bij Josh Wood Colour, raadt aan om een klassieke krultang van 26 millimeter te gebruiken: “Een grotere kan ook maar dan worden de krullen wel erg groot en los. Ik adviseer echt de kleinere, zeker als je haar hooguit schouderlang is.” Ze adviseert om gebruik te maken van de textuur van je haar, om een zo natuurlijk mogelijk affect te krijgen. “Pak hier en daar een lok om je haar snel en makkelijk in dit model te krijgen, of verdeel je haar in secties om al haren helemaal te krullen. Werk altijd vanaf de punten, nooit vanaf de hoofdhuid.

Stap voor stap:

 • Pak het uiteinde van een sectie beet, heet metaal bij je huid is nooit een goed idee.
 • Breng de krultang naar de lok. Open hem en gebruik hem zoals het hoort om een strakke krul te maken. Of rol de lok om de tang heen voor een meer natuurlijke, zachte krul.
 • Krul alleen het middelste deel van iedere lok, kom niet te dicht bij de hoofdhuid en laten de uiteinden ook met rust.
 • Krul iedere lok zo’n drie tot vijf seconden en rek de krul daarna iets uit. Indien nodig kun je de uiteinden van iedere lok glad maken met de tang.

 

Tweede methode:  glamoureus golvend

Dit zijn de glanzende, luxueuze golven die je op de rode loper en de catwalk ziet. Ze zijn glad en gedefinieerd, maar ook weer niet zo krullend als een ouderwetse permanent. Het geheim is om je iedere lok de draaien terwijl je hem krult, door dat draaien krijg je een gedefinieerd golvend resultaat en geen pijpenkrullen.

Noemie Renvoize, stylist bij Josh Wood Colour, adviseert om een fijne krultang te gebruik, ongeacht de lengte van je haar. Als je haar lang en dik is ben je wellicht geneigd om een grovere krultang te gebruiken om sneller klaar te zijn, maar dan krijg je losse in plaats van gedefinieerde krullen en ze zullen ook sneller uitzakken.

Stap voor stap:

 • Pak steeds een lok en draai die losjes met je vingers.
 • Spuit haarlak op de lok en wikkel de gedraaide lok strak rond de krultang, van de wortels tot de punten.
 • Zorg dat de lok goed gedraaid is, zo voorkom je pijpenkrullen, en krul de hele lengte van de lok.
 • Doe dit met al je haren. Draai links de lokken in de tegenovergestelde richting van die aan de rechterkant, zo wordt je kapsel symmetrisch.
 • Raak de krullen niet aan maar schudt ze wel goed uit.
 • Wil je wat zachtere krullen, dan kun je je haar, als je helemaal klaar bent, lichtjes borstelen maar probeer het niet rommelig te maken. Spuit er tot slot lak in, voor houdebaarheid en glans.

 

Methode drie: geföhnde golven

Dit is het kleine zusjes van de eerste methode. Het ziet er nog natuurlijker uit en omdat je geen krultang gebruikt is de kans op beschadigd haar minimaal. Geföhnde golven zijn minder uitgesproken dan golven die je met een krultang maakt, maar ze blijven veel langer zitten. Dit is dus een uitstekende methode als je wilt dat je golven een paar dagen mooi blijven.

Stylist Mason adviseert om je föhn altijd op de hoogste en heetste stand te zetten en te combineren met een medium ronde borstel. Hij adviseert een varkensharen borstel, die zorgt voor meer frictie en geeft je een betere krul. Mason gebruikt zelf altijd een medium borstel voor dit kapsel. Met een kleine borstel worden de krullen te strak en als je een grote borstel gebruikt is het eindresultaat te slordig.

Stap voor stap:

 • Was je haar, maak het handdoekdroog en breng een volumemousse aan. Heb je fijn haar dat geeft dat de krullen volume, heb je veel en dik haar dan geeft het je haar voldoende frictie en voorkomt dat de krullen meteen uitzakken. Mason adviseert Rootful van Redken.
 • Föhn het haar tot het voor zo’n 85-90% droog is. Het moet nog een heel klein beetje vochtig aanvoelen.
 • Maak een middenscheiding of kam het helemaal naar achteren. Werk van voren naar achteren en doe steeds een dunne lok.
 • Draai elke lok steeds om je vinger en rol hem om de borstel, weg van je gezicht. Als je je haar naar je gezicht toe trekt, ziet het er straks onnatuurlijk uit.
 • Buig je hoofd voorover en föhn iedere lok vanaf de wortel droog. Trek de borstel naar beneden en draai hem voorzichtig, terwijl je de hele lok droog föhnt.
 • Laat iedere lok goed afkoelen voordat je de krul uitrekt. Dan blijft hij veel langer zitten.
 • Draai de lokken aan de linkerkant in de tegenovergesteld richting van die aan de rechterkant.
 • Spray, als je helemaal klaar bent wat lak in het haar, vanaf de wortel tot de punten, of doe er wat droogshampoo in. Haal daarna voorzichtig je vingers door de krullen of schut ze uit. De volgende dag kun je er opnieuw wat lak of droogshampoo op doen.

 

Shop hier meteen bijpassende producten van deze Engelse topkapper!

 

 

Meer weten over Haar?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Hans Blommaert

Hans Blommaert

Journalist Hans Blommaert werkte jarenlang als mode- en beautyredacteur voor titels als sQueeze, FHM, Playboy en NU.nl, en schreef artikelen voor onder meer MAN, L’Officiel Homme en Weekend Knack.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.