Video! Bekijk de behandeling tegen urineverlies met Geneveve

IMG_0228

geschreven door 

Marielle is zo blij met de behandeling: ze kan weer rokjes tijdens feestjes....

Thanya Tha-In

Chirurg en cosmetisch arts Thanya Tha-In

Wist je dat naar schatting 25% tot 50% van de vrouwen last heeft van stress incontinentie? Het is ongelofelijk, vooral omdat het een taboe is er over te praten en artsen je al snel vertellen dat je er maar mee moet leren leven.

Je kunt aan bekkenbodemtraining doen maar dat helpt maar in de helft van de gevallen, want vaak is het niet alleen een spierprobleem maar ook een bindweefselverslappingsprobleem.

Na een gecompliceerde bevalling

Ook kliniekconsulente Marielle (43) overkwam dit, na een gecompliceerde bevalling waarbij ze uitscheurde. Na jaren van stilzwijgen, altijd maar verbandmiddelen gebruiken en hopen dat er geen ongelukken gebeuren, liet ze zich nu bijna twee maanden geleden behandelen met radiofrequentie, de zg. Geneveve methode, en ze kan nu al verbaasd vertellen dat het druppelen zo langzaam maar zeker stopt.

De opluchting is enorm. Nu nog vertrouwen krijgen in de nieuwe situatie. Ze sprak erover met BeautyJournaal’s Monique, samen met haar behandelaarster cosmetisch arts en chirurg dr. Thanya Tha-in, van Skin+Surgery Clinics.

Twee soorten urineverlies

‘Er zijn twee soorten urine incontinentie,’ vertelt de arts in haar mooie kliniek in Den Haag. ‘Urge-incontinentie, waarbij je het toilet net niet haalt, en stress-incontinentie waarbij je door hoesten, sporten en lachen urine verliest.

Bekkenbodemspiertraining

‘Bij urge-incontinentie is sprake van een overactieve blaas met veel plasaandrang. Bij stress-incontinentie is sprake van een verslapte bekkenbodem, je laat dus makkelijk je plas lopen. Bekkenbodemspier training helpt vaak niet voldoende, vooral niet bij vrouwen die na enige tijd geen resultaat zien, ze geven het mentaal op.

In deze video geeft Thanya een uitstekende uitleg over plasproblemen en laat ze de Geneveve behandeling zien:

Minder plassen leidt tot meer aandrang

Marielle had ook last van stress incontinentie. Aandrang om te plassen en urineverlies bij lachen en niezen, en sporten. ‘Ik had het met mate, maar ik stond op de lijst voor een operatie. Vanwege de aandrang kwam ik in een vicieuze cirkel terecht. Ik ging steeds minder drinken om een volle blaas en ongelukjes uit te sluiten, waardoor urine langer dan gewenst in mijn blaas bleef. Hierdoor werd mijn urine te geconcentreerd, waardoor het blaasslijmvlies begon te irriteren, waardoor ik nog meer aandrang kreeg.

Zeurend gevoel

‘Die aandrang had ik doorlopend. Heel vervelend, altijd die spanning op de blaasspier. Een zeurend gevoel. Het echte urineverlies overkwam me eens tot twee keer per dag.

Nooit meer een korte rok aan

Urineverlies brengt je in een ongemakkelijk isolement, er zijn dingen die je echt niet meer wilt doen uit angst, zo vertelt Marielle. ‘Avondjes uit, korte rokjes, trampoline springen. Ik weet nog dat ik tijdens een feest een kort rokje droeg. Ik moest niezen en de urine sijpelde langs mijn benen. Op dat moment kun je wel door de grond zakken. Ik deed voortaan alleen nog lange broeken aan en in ieder geval een boxershortje.

Lachen met gekruiste benen

‘Je bent ook altijd bang dat het ruikt. Als ik moet lachen, kruis ik automatisch mijn benen. Ik herken dit ook onmiddellijk bij andere vrouwen. Het zijn de stille hints waardoor je weet: ah, zij dus ook…

‘En je hebt altijd maandverband in je tas. Nee, Tena Lady was voor mij mentaal echt een allerlaatste stap.

Verbandmiddelen slecht voor bacteriemilieu

Arts Thanya Tha-in vult aan:’Die verbandmiddelen zijn natuurlijk helemaal niet geschikt voor urineverlies, alleen voor tijdelijk bloedverlies tijdens je menstruatie. Bovendien is het altijd dragen van verbandmiddelen niet goed voor het bacteriemilieu in je genitale zone.

Verlittekend spierweefsel

Marielle had voor de bevalling nooit problemen. Ze wijt het echt aan de ruptuur die ze op liep bij de bevalling. Thanya Tha-in legt uit: ‘Als je uitscheurt, scheuren ook de spiervezels rond de vagina. Er ontstaat verlittekening en dat is toch vaak een belemmering voor goed werkende spieren. Contracties zijn minder goed, de vagina is minder nauw, wat je ook kan merken tijdens het vrijen.

Maar dat zouden dan toch alle vrouwen moeten hebben die een ruptuur krijgen bij vaginaal bevallen? Waarom herstelt de een wel goed en de ander niet?

Thanya: ‘Het hangt af van de mate waarin je doorscheurt. We praten hier over een kringspier. Hoe meer er nog van die kringspier in tact is, hoe beter je je urine kan ophouden.

‘Het kan ook best zijn dat je het pas op latere leeftijd merkt, als ook de bekkenbodem begint te verslappen. Terwijl je er eerder, ondanks een ruptuur nooit last van had. Ja, echt, het gebeurt hoor dat na twintig jaar pas de klachten ontstaan. Dit kan ook met ontlasting gebeuren: een bevallingsruptuur, nooit last, totdat je ouder wordt, de bekkenbodem verslapt en je de menopauze ingaat..

De verhalen komen alleen in vertrouwen

Thanya hoorde regelmatig over de urineklachten van haar patiënten. ‘Als vrouwelijke arts (en chirurg) wordt je toch meer verteld. Bovendien doe ik ook correcties van de schaamlippen en hyaluronzuurinspuitingen in de G-spot.

Ik hoorde zo regelmatig over urineverlies dat ik er over sprak met een vriendin die gynaecologe is, en zo ben ik bij de Geneveve uitgekomen. De gynaecologe gaat nu ook de behandelingen doen in onze kliniek.

Hoe werkt Geneveve precies?

geneveve

Een probe die radiofrequente golven uitzendt verwarmd het weefsel binnen in waardoor er weer meer collageen en elastine wordt aangemaakt.

Geneveve is een behandeling van de vagina waarbij er zowel inwendig behandeld kan worden, als rond de plasopening, om weefsel te verstrakken met radiofrequentie geluidsgolven. De geluidstrillingen verwarmen het weefsel waardoor er meer collageen aangemaakt wordt. Dit voel je niet omdat er ook simultaan gekoeld wordt.

Geneveve bestaat uit een handstuk dat er uitziet als een tandenborstel. Er zit dan geen borstel op maar een gladde, vervangbare kop met een contactplaatje wat radiofrequente golven uitstoot. De sterkte is standaard ingesteld zodat er geen schade aan het weefsel ontstaat, denk aan littekenvorming door oververhitting.

De kop ofwel ‘ probe’ gaat 3 tot 5 cm de schede in. Eerst met drie cm probe in de vagina en daarna met de 5 cm. Telkens 25 pulsen in een kwadrant en dan nog 10 pulsen rond plasbuis, die alleen aan de buitenkant behandeld wordt. De behandeling is nagenoeg pijnloos.

geneveve beautyjournaal

dokter Thanya Tha-In geeft uitleg met een animatie hoe de behandeling werkt. Fragment uit de video,

Waarom is urineverlies toch zo’n taboe?

Marielle: ‘Als ik mijn eigen verhaal vertel in de wachtkamer, komen de verhalen pas los, ja. Zelfs mijn eigen moeder zegt het: het hoort erbij. Het is een heel intiem probleem.

Thanya: ‘Vrouwen lopen er jaren mee en twijfelen om het aan te kaarten. Als ze dan een besluit nemen, dat merk ik ook bij de schaamlipcorrectie, dan komt er heel veel emotie los. Een ontlading, omdat je er zo lang over gedaan hebt je probleem op te lossen. Maar ook een bevestiging dat je het niet doet omdat het mooi is, maar omdat je er last van hebt. Als je een vrouw dan drie maanden ater op het spreekuur terugziet, is ze al bijna vergeten hoe emotioneel het was.’

 

Waar kun je deze behandeling ondergaan?

Skin+Surgery Clinic in Den Haag

Skinnocence in Blaricum

Acura Medisch Centrum in Amsterdam en Weert

Over deze schrijver

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.