Geteste producten Lichaam Lichaam en zon

Blijf zonnig bruin! Corine test Kruidvat Solait Instant Self Tan Lotion

redactie, Corine
Geschreven door redactie, Corine

Een budget vriendelijke zelfbruiner

Het hele jaar door een natuurlijk gebruinde teint? Dat belooft de nieuwe Kruidvat Solait Instant Self Tan Lotion. Ik heb test hem voor je uit.

Geen grote zelfbruinfan

Om heel eerlijk te zijn… ben ik geen grote zelfbruinfan. Het is me in het verleden iets te vaak overkomen dat de kleur op mijn witte lakens of in mijn lichte kleding belandde. Maar de verleiding blijft, en dus test ik Kruidvat!

Afwasbare kleurfilm

Het klinkt nooit zo romantisch… een afwasbare kleurfilm. Toch vind ik het bij een zelfbruiner wel erg handig. Zo’n kleurfilm geeft je huid direct een zichtbare bruine kleur. Daarnaast is het een slim trucje van zelfbruinerfabrikanten, want door de kleurfilm zie je waar je het product hebt aangebracht. En waar nog niet. Hierdoor hoef je geen plekjes te vergeten en voorkom je en vlekken of strepen.

De échte kleur heeft langer nodig om te ontwikkelen

Hoewel de afwasbare kleurfilm zorgt voor een instant effect, heeft de échte kleur – na het aanbrengen van een zelfbruiner – langer nodig om te ontwikkelen. Meestal zo’n vier tot zes uur. Binnen vier tot zes uur ontwikkelt zich het uiteindelijke resultaat.

Zelfbruiners hebben de neiging je huid uit de drogen

Dat komt door de stof Dihydroxyacetone (DHA) die wordt verkregen uit suikerbieten en suikerriet. DHA is in staat om de dode huidcellen in de epidermis bruin te verkleuren. Dat wordt ook wel de Maillard reactie genoemd, waarbij DHA reageert met de aminozuren in de dode huidcellen.

Om een droge huid tegen te gaan, bevat de nieuwe Kruidvat Solait Instant Self Tan Lotion een flinke dosis olijfolie en glycerine. Fijn!

Aan de slag

Op de flacon van 250 ml lees ik dat het product goed moet schudden voor gebruik, voor een mooi egaal resultaat. Dat doe ik dan ook krachtig en braaf om een homogene textuur te krijgen.

Eveneens voor een mooi egaal resultaat gebruik ik de Self Tan Applicator Glove van Kruidvat. Het is geen super chique of fancy glove, maar hij doet zijn ding en voor die paar Euro hoef je hem zeker niet in de schappen te laten liggen. Een leuk detail vind ik de roze kleur van de glove. De meeste andere merken gebruiken donkerbruine of zwarte gloves. Toch een stukje saaier en minder zomers…

Een heerlijke zomerse geur

Wat me meteen aangenaam verrast, is de heerlijke geur van deKruidvat Solait Instant Self Tan Lotion. Absoluut geen nare luchtjes. Juist tropisch en zomers. Dat is alvast een eerste pluspunt voor op mijn bevindingenlijst!

De afwasbare kleurfilm is overigens niet te missen. Tjemig, deze zelfbruiner is wel écht diepbruin. Gelukkig laat het product zich met de handschoen makkelijk en streeploos verdelen over mijn huid.

Goed laat opdrogen en uit voorzorg geen witte kleding

Na het aanbrengen van de Kruidvat Solait Instant Self Tan Lotion laat ik het product goed opdrogen, voordat ik mijn kleren aantrek. Binnen een minuut voelt mijn huid weer droog aan. Niet vet of plakkerig. Eigenlijk alsof ik helemaal niets heb aangebracht.

Omdat dit de eerste keer is dat ik de lotion gebruik en ik niet weet of het product afgeeft (en ik geleerd heb van eerdere zelfbruinexperimenten), trek ik uit voorzorg donkere kleding aan. Zeker geen witte! Mijn donkerblauwe fleece badjas biedt uitkomst.

Op de volgende foto zie je het resultaat direct na het aanbrengen. Op mijn rechterbeen heb ik de Kruidvat Solait Instant Self Tan Lotion gebruikt, op mijn linkerbeen niets. Dit is dus vooral het kleurtje van de kleurfilm, nog niet door de DHA. Ik zou het ‘sunkissed’ willen noemen. Zeker niet zo heftig als de donkere kleur van het product in eerste instantie misschien doet vrezen.

Tijdens de ‘inwerktijd’ geen contact met water of andere skin care

Kruidvat adviseert om tijdens de ‘inwerktijd’ van zes uur je huid niet in contact te laten komen met water. En ook geen andere producten aan te brengen, zoals een body lotion. Omdat we gaan voor het optimale resultaat, houd ik me ook daar braaf aan.

Zes uur later, na het afspoelen van de kleurfilm, is het eindresultaat als volgt:

Lastig om de foto’s te vergelijken, maar ik vind de kleur mooier dan direct na het aanbrengen. De kleur oogt natuurlijker, als gebruind door de echte zon.

De kleur verdwijnt samen met de dode huidcellen

Omdat de stof DHA juist de dode huidcellen een bruin kleurtje heeft, verdwijnt dit bruine kleurtje dus ook zodra de dode huidcellen van je huid verdwijnen. Dit betekent dat je door veelvuldig scrubben in de dagen na het aanbrengen van een zelfbruiner minder lang plezier hebt van je ‘zongebruinde’ huid.

Zelf vond ik het na een dag of vier weer tijd voor een nieuwe zelfbruinssessie. En dat is een fluitje van een cent met deze nieuwe zelfbruiner van Kruidvat. Aanrader, zeker als je beauty budget wat kleiner is. Want de prijs-kwaliteit verhouding is top!

En vervelende vlekken? Die bleven ditmaal achterwege!

Snel shoppen dus, bij een Kruidvat Store bij jou in de buurt. Of shop hier online!

Meer weten over Geteste producten?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

redactie, Corine

redactie, Corine

Corine (1981) maakt deel uit van de BeautyJournaal redactie en is daarnaast ook freelance communicatieconsultant en tekstschrijver met een voorliefde voor beauty- en verzorgingsproducten. Ze is erg kritisch als het om verzorgingsproducten gaat, besteedt veel tijd aan 'vergelijkend warenonderzoek' en het uitpluizen van ingrediënten. Want hoe mooi de verpakking van een crème, lotion of lippenstift ook kan zijn... het gaat uiteindelijk om de inhoud.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.