Borsten/decollete Gezondheid Lichaam

58 studies doorgelezen: hormoontherapie verhoogt risico op borstkanker

Het BeautyJournaal-team
Geschreven door Het BeautyJournaal-team

Denk goed na voordat je aan hormoontherapie begint om je beter te voelen

Het is een hele forse waarschuwing die gisteren in de Volkskrant stond. Uit een zeer grootschalige internationale literatuurstudie blijkt dat hormoontherapie, gebruikt tijdens de overgang door vrouwen om klachten te verminderen, het risico op borstkanker aanzienlijk kan verhogen.

De Volkskrant bericht:

‘Een internationale groep van driehonderd wetenschappers had 58 epidemiologische studies op een rij gezet, waarbij data waren gebruikt van meer dan 100 duizend vrouwen met borstkanker.

Die diepgaande analyse maakte duidelijk dat bij hormoontherapie het risico op borstkanker hoger is dan tot nu toe was aangenomen: als vijftig vrouwen de meest voorgeschreven combinatie van hormonen gebruiken (oestrogeen en progesteron) dan krijgt een van hen daardoor borstkanker. Dat risico blijft verhoogd tot tien jaar nadat ze zijn gestopt. Bij vrouwen die alleen oestrogenen gebruiken, is het risico lager: een op de 200.

De uitsmijter van de studie was de allerlaatste zin: in de westerse landen zijn sinds 1990 20 miljoen gevallen van borstkanker vastgesteld en 1 miljoen daarvan zouden weleens op het conto kunnen komen van hormoontherapie.

Echter, zo lezen we verder in het artikel: zijn ook cases mee genomen van dertig jaar geleden waarbij veel zwaardere, andere typen van de hormonen werden gebruikt.

Lees verder in de Volkskrant.

Aanvulling van BeautyJournaal – de invloed van de anti-conceptiepil

In het krantenartikel wordt ook de visie van gyneacologe Dorenda Dijkstra meegenomen. Een van onze lezeressen wilde van haar graag weten wat eigenlijk de invloed van de anti-conceptiepil is op het risico voor borstkanker. Dorenda laat ons hierop het volgende weten: ‘In de pil zit een veel sterker synthetisch oestrogeen. Langdurig pilgebruik geeft een hoger risico op borstkanker. De pil neemt je eigen cyclus over, hormoontherapie vult een tekort aan en is dus veel lichter.’

 

Lees hier meer over borstkanker op BeautyJournaal

Meer weten over Borsten/decollete?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.